tisdag 3 september 2013

"Sverige bör ta emot Guantanamofångarna"


Det här förslaget har framförts tidigare och framförs idag av Thomas Hammarberg, tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter vid Europarådet. För de som framför idén är tanken oemotståndlig; man skulle få rädda människor från USA, som i deras ögon är det ondaste landet på jorden, samtidigt som man får ta hand om muslimer, som man alltid vill värna om. Denna fixering vid USA utgör ett enormt hyckleri. Vi hör mycket ofta om dessa Guantanamo-fångar, men jag har hittills inte hört en enda röst som vill hjälpa de uppskattningsvis 200 000 människor som sitter inspärrade i Nordkoreas fångläger, ofta hela familjer.

Även jag är kritisk till USAs hantering av dessa fångar. Arresteringarna förefaller i många fall ha varit godtyckliga och det är naturligtvis felaktigt att kvarhålla människor år efter år utan rättegång. Dessa fångar är dock absolut inga människor vi vill ha i Sverige. Även om många av dem troligen aldrig genomfört någon terrorattack, eller ens hunnit strida med talibanerna, verkar de flesta ha gripits därför att de var utlänningar som befann sig i Afghanistan, med talibaner, vid USAs anfall mot landet. Vi kan alltså anta att en stor del av de 166 kvarvarande fångarna faktiskt är jihadister. I många fall vill deras egna länder antingen fängsla dem, eller överhuvudtaget inte ha tillbaka dem, men i Sverige skulle de alltså få leva fritt.

Jag skulle tro att frågan för Thomas Hammarberg handlar om högtflygande principer, men frågan vi andra, lite mer jordnära människor, måste ställa oss är: vill vi ha hit 166 personer som rest till Afghanistan just för att ett krig bröt ut där, varav många sannolikt är fullfjädrade jihadister?

Jag kan i sammanhanget rekommendera filmen "The Road to Guantanamo", som kan ses bland annat här. Den handlar om tre brittiska muslimer, av pakistanskt ursprung, som blev upplockade i Afghanistan och överförda till Guantanamo. Filmen beskriver deras egen version av händelserna och det är en föga sannolik historia de målar upp. En av de tre skulle gifta sig i Pakistan och de två vännerna följer med för att närvara vid bröllopet. Väl i Pakistan får de den spontana idén att ta sig till Afghanistan, precis när USA står i begrepp att anfalla landet. De tar sig till Kandahar och sedan till Kabul. Där gör de ingenting, blir uttråkade och försöker då ta sig tillbaka till Pakistan. Av en slump blir de körda till en annan stad i landet, som bombas av USA och råkar hamna med en grupp flyende talibaner, för att slutligen bli upplockade av amerikanska soldater.

De tre "britterna" ses nedan. Vill vi ha hit 166 sådana fall?


DN

2 kommentarer:

  1. Vi är ju bäst i världen på integration så hit med dom bara;(

    /Magnus

    SvaraRadera
  2. Känslan av att Sverige blivit mer och mer som en fodervärd åt potentiella jihadister börjar nu alltmer inta min kropp. Trots duschning tvagning och diet, kan jag inte släppa det...

    /Magnus

    SvaraRadera