lördag 14 september 2013

Medias skildring av SvPs manifestation


Idag genomförde Svenskarnas Parti en demonstration i centrala Stockholm. De lyssnade på tal och tågade genom staden. Hur valde media att skildra denna dag? Berättade man om manifestationens syfte, vilka som talade eller återgav talens innehåll? Nej, vi befinner oss fortfarande i Sverige med en totalt likriktad och tendentiös mediekår och rubrikerna följde det sedvanliga mönstret.

SvD:

Expressen:

DN:

Metro:


Jag skulle naturligtvis kunna lägga upp hur många exempel som helst. Alla väljer att skildra det på samma sätt och alla försöker koppla ihop SvP med kravaller och skadade poliser. Media är på många sätt stenkastarvänsterns bästa vän. Inte nog med att de gör allt för att koppla ihop vänstervåld med fredliga nationalistiska demonstrationer, de väljer dessutom att helt fokusera på stöket runtomkring. TV4 annonserade till och med, vilket vi tittade på tidigare, att de skulle börja sända om det blev oroligheter. Samma princip har tidningarnas live-rapportering tillämpat. Den ursprungliga, och fredliga, demonstrationen visade man inget intresse alls.

Exakt så här brukar rysk och vitrysk media skildra regimkritiska demonstrationer. Vad säger det om tillståndet i Sverige?6 kommentarer:

 1. Torbjörn Lasson14 september 2013 18:14

  Tobbe, jag har jobbat i rättvisans tjänst i 40 år, men nu är jag glad, att jag lämnat det livet bakom mej. Jag har fått lära mej, att sanning vinner, men om man ser vad media kränger ur sej blir åtminstone jag ärligt förbannad.

  SvaraRadera
 2. SvD skriver att polisen bildade mur MOT Svenskarnas Parti när det i själva verket (demonstationstillstånd förelåg) naturligtvis skyddade SvP mot våldsvänstern utmed den väg som anvisats för demonstrationståget.

  SvaraRadera
 3. All respekt till SvP. Deras attackerande motpart - all etablerad media och stora mängder motdemonstranter - har ingen moral och förtjänar ingen respekt.

  SvaraRadera
 4. Jga är på inget sätt en SvP-sympatisör, men i en demokrati skall alla få komma till tals, och det verkar stenkastarvänstern inte uppskatta, vilket ju är väntat. Att vanliga media inte heller tycker det är kanske inte riktigt lika väntat, och dessutom mer synd, och mer allvarligt.
  Såvitt jag förstår mellan radenra skadades polisen av 'motdemonstranter', dvs stenkastarvänsterna, och SvP hade inget med det att göra, så hur rimmar det med svenskans rubrik "En polis skadad vid nazistdemonstration"? Det var ju en vänsterdemo som gjorde skadan...

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Ur SvD:

  "Att Svenskarnas parti väljer att demonstrera mitt i centrala Stockholm är något som ligger i fascismens och nazismens natur enligt Bergman.

  - Att visa upp sig på gatorna är en styrkemanifestation. Man ska vinna gatan, och sedan ska man ta över parlamentet."

  Tankeställare?

  SvaraRadera