onsdag 18 september 2013

"Sossarnas kyrkokampanj gynnade SD"
Det mest slående med årets kyrkoval var att ingen riktigt fick reda på vad de olika konstellationerna egentligen ville göra med sina platser i kyrkomötet. Hetsade av medierna, gick en mängd individer dock ut och förklarade att de skulle rösta mot Sverigedemokraterna. Själva kyrkan var de ointresserade av. Före och efter själva valet lyfte sedan media fram enskilda individer som enbart röstade i detta syfte.

Resonemanget bygger som vanligt på de politiskt korrektas märkliga bild av demokratin och valen. Man har en sorts uppfattning om att sverigedemokrater inte finns på riktigt och att det definitivt inte är någon i ens egen krets som skulle rösta på partiet. SD går framåt på ett närmast övernaturligt sätt, liksom det bara råkade "komma in" i riksdagen, så om man bara fick folk att rösta, så skulle man kunna motverka partiet.

Idag går KDUs förbundsordförande Sara Skyttedal ut för att förklara att Socialdemokraternas taktik, det vill säga att uppmana folk till att rösta mot SD, i själva verket gynnat just SD. Jag är inte så säker på att det stämmer. Partiet fördubblade sitt stöd, vilket ligger helt i linje med opinionsundersökningarna, och jag tror att det vara ganska få som valde att lägga sin röst på SD endast för att Socialdemokraterna sa att man inte fick göra det. Skyttedals resonemang följer dock det vanliga mönstret, där man utgår från att ingen egentligen vill stödja partiet, men råkar göra det på grund av okunskap, dålig privatekonomi, eller som i detta fall, som en protest mot Socialdemokraternas förmynderi.

"Socialdemokraternas kampanj mot Sverigedemokraterna inför kyrkovalet fick effekten att SD gick stort framåt. Kyrkan har förvandlats till ett politiskt slagfält, och i helgens kyrkoval låg fokus på vad man vill bekämpa. Det är ovärdigt. I stället borde valet ha handlat om vad de olika nomineringsgrupperna faktiskt vill åstadkomma."

Jag misstänker att Skyttedal är kristen, bryr sig om kyrkan, och då förstår jag hennes frustration över de politiska partiernas roll i denna organisation. Hon har ju också helt rätt i det bisarra i att endast fokusera på vad man är emot, istället för att föra fram en egen linje. Nu har vi dock ordningen med politiska grupperingar för att styra kyrkan, och då är Sverigedemokraternas medverkan inte märkligare än Socialdemokraternas. Dessutom var det endast SD som faktiskt var tydliga med vad de ville med sina egna mandat. Jag vet fortfarande inte vad Socialdemokraterna vill, förutom lite floskler kring en "öppen" kyrka, vilket även det endast var tänkt som ett slag mot SD, som i sossarnas, och alla andra fina människors värld, istället vill ha en stängd, och på alla sätt hemsk, kyrka. Slutligen blir det något förljuget:

"Vi unga kristdemokrater är stolta över att vårt eget moderparti inte ställde upp i kyrkovalet. Den utveckling vi bevittnat i valrörelsen stärker vår uppfattning om att kyrkan har blivit alldeles för politiserad. Det är närmast ironiskt att vi själva ofta blir anklagade för att blanda ihop religion och politik. Vi kristdemokrater vill inte att politiken ska styras utifrån religiösa uppfattningar, men inte heller ska politiken styra och ställa över religionen eller kyrkan."

Hela Kristdemokraternas existens och idéer bygger ju på religion. Själv skulle jag hellre sett att KD gjorde precis tvärtom, genom att ställa upp i kyrkovalet, men avstå valen till riksdag, landsting och kommun. I politiken skall förnuft styra och idag är det enda partiet som står för förnuft just Sverigedemokraterna.

SVT Debatt


1 kommentar:

  1. Varför sa inte sossarna och det andra pk-packet att de vill verka för en öppen kyrka som vill motverka främlingsfientlighet, homofobi, islamofobi och framhäva hur gudabenådat fint det är att gömma illegala flyktingar och låta imamer predika i kyrkan. Och att demonstrera tillsammans med våldsvänstern. Och att det är superviktigt i just detta valet att gå och rösta på de partier som vill ha en sådan kyrka.

    Enligt deras egen övertygelse om sin egen förträfflighet och felfrihet skulle detta budskap sätta krokben för SD. De allra flesta väljare vill väl att kyrkan ska fortsätta vara en politisk institution långt ute på vänsterkanten och att kristendom ska ingå symbios med islam. Tror inte sossarna på sin egen kyrkopolitik?!

    Var det så sossehusgudarna August Palm, Hjalmar Branting, P-A Hansson och Tage Erlander jobbade... Var deras enda och stående mantra: "Rösta inte på Högerpartiet"...?

    /Stig

    SvaraRadera