torsdag 3 oktober 2013

Anders Lindberg återkommer med sin vanliga lösningSäga vad man vill om Aftonbladets pk-krönikör Anders Lindberg, men han är iallafall konsekvent. Oavsett vilka problem som finns i världen, är Lindbergs lösning alltid att ta dem till Europa, och allra helst till Sverige. Det kan handla om att romer är fattiga på Balkan, eller att det råder inbördeskrig i Syrien, men om vi bara kan få problemen till Sverige, så försvinner de.

Idag är det dags igen. Anledningen är att ett antal flyktingar dött efter att deras båt sjunkit på väg mot Italiens kust och felet är naturligtvis Europas. Anders Lindberg säger att det är dags att riva "Fästning Europa", men vad han egentligen strävar efter, eller vad som åtminstone blir konsekvensen av hans infantila analyser, är förstås att riva hela Europa. Men visst, kan vi få ner Europa till exempelvis Malis nivå, minskar ju också incitamenten för någon att ta sig hit.

"Vi har sett bilderna många gånger förut, människor på flykt undan fattigdom, förföljelse eller krig som drunknar i Medelhavet. Detta är den yttersta konsekvensen av fästning Europa, av de gränskontroller EU satt upp för att hindra människor att nå Europa."

I verkligheten är det dock inte Europa eller européerna som bär skulden till att dessa flyktingar drunknade. Det är de själva, som sätter sig i en undermålig båt, personerna som är ansvariga för organiseringen av resan och i förlängningen de afrikanska länderna och ledarna, som inte förmår bygga upp fungerande samhällen. Ganska snart kommer förstås Lindberg in på sitt favorittema, den ultimata lösningen. Han värmer upp med:

"I dag finns i praktiken få legala möjligheter för flyktingar att nå Europa. Det urholkar asylrätten och stänger många människor ute som egentligen har rätt till skydd. Trots Europas ekonomiska kris är skillnaden i levnadsstandard mellan Medelhavets norra och södra kuster en av de största i världen. Det är naturligt att människor söker sig till Europa för att få ett bättre liv."

Visst är det en märklig ordning att Sverige ger visum till alla syrier som dyker upp här, men att de först måste ta sig hit med hjälp av smugglare. Det är dock inte en märklig slump, som vi råkat förbise, att det förhåller sig så. Det är redan groteskt att ge permanent uppehållstillstånd till samtliga syrier, men om vi dessutom skulle släppa alla visum- och passregler för hela världen, skulle det spåra ur 1000 gånger snabbare. En konsekvent, och förnuftig, linje skulle förstås vara att både kräva visum samt att avslå samtliga asylansökningar. Det är absolut naturligt att människor söker sig till Europa för ett bättre liv, men det är lika naturligt, och nödvändigt, att vi hindrar dem.

Mot slutet når Lindberg sitt klimax:

"En av EU:s viktigaste bedrifter är insikten om att gränser i grunden är något ont. De begränsar människors frihet och gör alla fattigare. Därför är gränserna inom EU i praktiken avskaffade. Med samma insikt borde vi börja riva ner fästning Europa."

Nej, gränser är varken onda eller goda, utan helt enkelt nödvändiga. På vilket sätt gör visumkrav mot Afrika och Mellanöstern oss fattigare, och hur skulle vi bli rikare genom fri invandring från dessa länder? Jaså, det var som vanligt bara en liberal floskel som inte behöver förklaras vidare.

Sedan är det naturligtvis en tämligen stor skillnad mellan att ha öppna gränser mellan Tyskland, Frankrike och Luxemburg, och att ha det med hela Afrika. Dessutom, med Bulgariens och Rumäniens inträde i Schengen, ser vi att det inte är en särskilt bra idé ens inom Europa.

Om någon eventuellt ännu inte till fullo absorberat Anders Lindbergs galenskap, kan jag rekommendera exempelvis dessa inlägg:

"Gör Ullenhag arbetslös nu"
Vad är det med Anders Lindberg?
Dagens krönika: Anders Lindberg

7 kommentarer:

 1. Medicineringen fungerar inte på Anders Lindberg.

  SvaraRadera
 2. Torbjörn Lasson3 oktober 2013 17:25

  Anders L. saknar sans, vett och vanligt bondförnuft och det är en skam, att han får kalla sej journalst eller krönikör ! Meningslöst att skriva mera, din kommentar "Det är de själva, som sätter sig i en undermålig båt" täcker det mesta, tillsammans med vad du i övrigt skriver!

  SvaraRadera
 3. Länge sen hoppet var ute med en "journalisten"

  SvaraRadera
 4. Det skall sägas att han får hyfsat mycket mothugg i den här ledaren, men än normalt tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Snart får de stå med byxorna nere eller också finns det inte någon framtid

  SvaraRadera
 6. "I verkligheten är det dock inte Europa eller européerna som bär skulden till att dessa flyktingar drunknade. Det är de själva, som sätter sig i en undermålig båt, personerna som är ansvariga för organiseringen av resan och i förlängningen de afrikanska länderna och ledarna, som inte förmår bygga upp fungerande samhällen."

  Här har du bestämt missat en sak: Bara vita heterosexuella män med vissa ekonomiska resurser är ansvariga för sina egna handlingar.

  Läser du aldrig tidningar människa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det brukar ju vara så...därför jag känner ett enormt behov av att bemöta dessa tidningar...

   Radera