torsdag 3 oktober 2013

Marine Le Pens popularitet når nya höjder


Marine Le Pen vid Front Nationals
sommaruniversitet för tre veckor sedan

Marine Le Pen är numera en tung utmanare till presidentposten och, tillsammans med sitt parti, makten i landet. Idag bjuder borgerliga Le Figaro på en tämligen positiv skildring av hennes popularitet och jag väljer därför att här återge den ord för ord i översättning.

Marine Le Pen blir den tredje personen som fransmännen önskar se spela en betydande roll de kommande månaderna. En nyhet. Samtidigt sjunker Francois Hollande ihop.

För första gången i opinionsinstitutet TNS Sofres historia, svingar sig Marine Le Pen upp till en delad tredjeplats på prispallen. Front Nationals president hamnar på samma nivå som Francois Fillon, Alain Juppé och Christine Lagarde. Hennes popularitet ligger bara några steg efter Nicolas Sarkozys. För henne är detta en ny nivå. Hon går framåt överallt: både hos anhängarna till PS (+1) och UMP (+7). Det mest oroande för hennes motståndare är att hennes ökning skett med små steg, utan vare sig dån eller skandaler. Hon har framför allt fördel av en livlös socialistisk makt och en höger som inte slutar förgöra sig själva kring gårdagens frågor. Medan Marine Le Pen ser sin popularitet skjuta genom taket, till nivåer som aldrig tidigare uppnåtts, slår Francois Hollande sitt eget rekord i impopularitet.

Fransmännen bestraffar särskilt hans brist på auktoritet. Hans ministrar förolämpar varandra. Dessbättre för Marine Le Pen, har Manuel Valls börjat tala nästan som hon själv i frågan om romer. Ett lyckokast. Det är dags för revansch för Front Nationals president, som lystet inväntar de kommande prövningarna; kommunalvalen i mars nästa år, där FN kommer att kunna framkalla en mängd triangulärer och avsevärt öka sitt antal förtroendevalda. Och framför allt sedan Europavalet, där det finns stora möjligheter att Marine Le Pens parti blir störst, före PS och UMPs listor. En svart kedja av händelser för regeringen.
Marine Le Pen är inte bara den enda i toppen som ökar sin popularitet. Hon ligger dessutom före både den sittande socialistiske presidenten Francois Hollande och UMPs partiledare Jean-Francois Copé. De enda som har högre popularitetssiffror är inrikesministern Manuel Valls (PS) och förre presidenten Nicolas Sarkozy (UMP).


5 kommentarer:

 1. Torbjörn Lasson3 oktober 2013 kl. 19:30

  Man kan bara utbrista "C'est formidable"!

  SvaraRadera
 2. Kanske är jag bara blind som inte ser det men det hade varit intressant att få veta Hollandes siffra också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förtroendet för honom ligger på 23%.

   Radera
 3. En par funderingar; skulle en stor framgång för nationalistiska partier i det kommande Europavalet kunna påverka t ex en minskad massinvandring i EU? Eller blir det bara signal om missnöje till de nationella parlamentens val? Hur stor makt har Europaparlamentet egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller invandringen så verkar ju ändå de nationella parlamenten ha avgörandet. Sverige kör ju en helt helt egen linje med maximal massinvandring, medan andra EU-länder som Estland inte gör det...

   Radera