tisdag 22 oktober 2013

Dagens citat: Anna Hellgren


"Historien erbjuder en störande blixtbelysning av vår syn på både vithet och romer: Det blonda, rena måste till varje pris skyddas från smutsiga, lömska romer. Nån som hört den förut?"Expressens kulturskribent Anna Hellgren hittar åtminstone någonting som är upprörande i historien om den blott några år gamla Maria. Det är inte, som man skulle kunna tro, att en liten flicka rövats bort för att leva i misär och tvingas till tiggeri och brott.

Nu kan man nog inte beskylla Anna Hellgren för att ens ha hittat en ny vinkling, bort från vanliga människors moral, utan detta är nog filtret genom vilket hon ser det mesta som händer här i världen. Det är vithet, heteronormativitet och kolonialism vart man än tittar. I själva verket är nog den lilla flickan den riktiga förövaren, då hon har ett kollektivt ansvar för att de riktiga offren, alla romer, förtrycks av vita, heterosexuella, män. Detta är det eviga europeiska, eller "vita", om man nu vill diskutera i dessa termer, självföraktet och skulden. På samma sätt är det européers fel när afrikaner drunknar i en arabisk båt, precis som det viktiga efter varje muslimskt terrordåd är att européer inte utvecklar något agg mot islam. Vi måste alltid tänka längre och större, ända tills vi känner att alltihop nog är vårt fel iallafall, eftersom vita kan avkrävas lite mer ansvar, självdisciplin och självkritik.

Expressen
8 kommentarer:

 1. Frågar man zigenare, så är det nog tvärt om när det gäller renhet. Se Arnstberg, Svenskar och Zigenare

  SvaraRadera
 2. Det bästa med den här historien är att den glorifiering av romer som sker i Sverige nu fått sig en rejäl törn och att det hela hänt i Grekland så att svenska journalister inte kan hålla i taktpinnen på samma sätt och framställa romerna som offer.

  Detta spiller naturligtvis över på "romregistret" som mot bakgrund mot detta inte alls är förkastligt när det gäller att registrera barn. Man kan nämligen och tydligen inte vara säker på vems barnet är om man ser till barnets dna. Därför är det än viktigare att registrera barn i kriminella kretsar där romer är inblandade.

  SvaraRadera
 3. Ännu ett försök till att tysta ner grov brottslighet. Som journalist skulle jag vara mer intresserad av att få fram DNA-test på samtliga barn i zigenarlägret för här kan finnas en otroligt grym brottslighet dold.

  SvaraRadera
 4. Vad "god" hon måste känna sig nu, Anna Hellgren. Hon är som sådana som tillhör "den enda rätta läran", de som fördömer alla som inte prenumererar på samma trossatser.
  Men det stackars barnet har hon inte sett. Det som rövats bort från sin mamma för att tvingas leva i misär, med hugg och slag och hårda ord och tiggeri och stöld. Nej, inte är det synd om det barnet - det är ju "vitt".

  SvaraRadera
 5. Är hon ens torr bakom öronen, Anna Hellgren? Det kanske fanns en anledning till att man fick rösträtt först vid 25 års ålder förr i världen?

  SvaraRadera
 6. Cheferna på Expressen o Aftonbladet verkar ha en böjelse att anställa unga, snygga, svenska tjejer. Den s.k "vitheten" är ju rent bländande på deras rasrena redaktioner.

  SvaraRadera
 7. Med fjortisar som kulturskribenter ska man inte förvänta sig allt för hög nivå, Kamratposten vore en mer passande tidning för Anna Hellgren även om hon på sätt och vis håller Expressens låga nivå.

  SvaraRadera
 8. Även om en folkgrupp har varit förföljd, diskriminerad och stigmatiserad i århundraden, så vill vi inte att de skall ta våra barn, och då har vi rätt att försvara oss mot det. Svårare än så behöver det inte vara

  SvaraRadera