lördag 19 oktober 2013

En romsk asylhistoria skildras i Frankrike


Leonarda Dibrani i mitten
I Frankrike är det just nu en viss uppståndelse kring ett utvisningsfall, som är intressant eftersom det är just ett sådant fall, som ständigt generar snyftartiklar i svensk media. Än mer intressant är att fransk media, till skillnad från svensk, faktiskt gör ett journalistiskt arbete och skildrar historien ur olika vinklar.

Det handlar om en romsk familj från Kosovo, som naturligtvis saknar asylskäl och därför har skickats tillbaka till Kosovo efter ett antal år i Frankrike. Man kan i fransk media läsa om hela historien och dess turer, utan att ens familjens lögner och manipulationer utelämnas.

I början av oktober utvisades historiens huvudperson, 15-åriga Leonarda, tillsammans med sina föräldrar och fem syskon. De hade tagit sig in i Frankrike illegalt 2009, men hade nu uttömt alla legala möjligheter att stanna. Anledningen till att Leonarda hamnat i centrum är att hon går i fransk skola. Vänsterpolitiker gick ganska snart ut för att fördöma inrikesminister Manuel Valls "inhumana politik". Ett antal gymnasieelever har också demonstrerat sitt stöd på gatan, vilket följdes av franska kommunistpartiet PCFs uppmaning att ansluta sig till studenterna.


Familjefadern Reshat har uppgivit en historia där familjen levt i Kosovo fram till kriget 1999, varefter de flydde till Serbien. Där skall de ha blivit förföljda av myndigheter och grannar, dels på grund av sitt muslimska namn och dels, förstås, för att de är romer. Detta känner vi igen, och är också allt vi skulle få veta i svenska medier.

Le Figaro har undersökt historiens märkligheter och rapporterar fritt om dem. Till att börja med visar det sig att endast fadern Reshat är född i Kosovo, de övriga familjemedlemmarna i Italien. I Frankrike har Reshat sedan sin ankomst dessutom haft en hel med rättsväsendet att göra, på grund av allt från snatterier till misshandel av barnen. Tidningen har även fått fram att familjen, och då inte minst fadern, orsakat problem redan i Italien. Eftersom han skickat ut barnen för att tigga, hellre än att gå i skola, hotade de italienska myndigheterna med att ta ifrån honom vårdnaden, vilket verkar vara den egentliga anledningen till flytten till Frankrike.De franska myndigheterna har också noterat "en bristande vilja till integration". Reshat har vägrat att träffa tolken som ordnats åt honom och han har lämnat en mängd förklaringar till varför han inte kan få fram en identitetshandling. Han har inte heller sökt något arbete och inte dolt sin avsikt att invänta de familjebidrag som skulle följa med en mer formell status i Frankrike. Vidare har han förolämpat och hotat ett antal tjänstemän, inklusive kommunens förre borgmästare. Familjen har tilldelats en lånebostad, men denna har de lyckats förstöra till den grad att omfattande arbete måste göras för att återställa den. Leonarda själv har mycket hög frånvaro i skolan, trots att just hennes skolgång är det mest högljudda argumentet från vänsterns asylvurmare.

President Hollande erbjuder nu Leonarda en möjlighet att komma tillbaka till sina studier i Frankrike, ensam, men det avvisas naturligtvis av familjen, ty som fadern låter hälsa från Kosovo:

"Barnen skall återvända till Frankrike med sin mor. Jag kommer att ansluta mig till dem och gifta mig därborta. Då kommer vi att ha alla våra papper."

Leonarda håller förstås med:

"Jag tänker inte åka själv till Frankrike. Jag tänker inte överge min familj. Det är inte bara jag som måste gå i skolan, jag har också bröder och systrar. Presidenten har inget hjärta, han har inte förstått situationen."

I Frankrike har man till och med genomfört en opinionsundersökning kring fallet, där det visar sig att 65% av fransmännen motsätter sig familjens återkomst.

Tänk gärna på denna historia nästa gång ni läser om någon stackars familj från Balkan som utvisas trots att ett barn är sjukt och att de har det så mycket sämre i hemlandet. Svenska medier är patetiska och varken orkar eller vill låta oss veta mer än det som gynnar deras agenda.

4 kommentarer:

 1. Och hon är så smart så... hon vet vad får göras för bli gillas...

  Leonarda : «Un jour ou l’autre, je rentre en France, après c’est moi qui va faire la loi»
  http://www.ndf.fr/nos-breves/19-10-2013/leonarda-jour-lautre-rentre-en-france-apres-cest-va-faire-loi

  (Det betyder, på väldigt dåligt franska, "En dag ska jag komma tillbaka till Frankrike, och den dagen blir det jag som har makten.")

  PS: Marine Le Pen är i Stockholm idag och träffas med Jimmie Åkesson! Synd att jag tänkte inte om att tipsa henne om din blogg tidigare... :-/

  SvaraRadera
 2. TACK DELAR DETTA PÅ FACEBOOK . BRA ATT DET FINNS ANDRA KÄLLOR ATT GÅ TILL . HA EN BRA DAG TOBIAS :)

  SvaraRadera
 3. Torbjörn Lasson19 oktober 2013 18:23

  Idag kunde man i vår allehanda läsa, att pappa Kosovar bränt alla ID-handlingar innan han illegalt tog sej till Frankrike och att en av anledningarna skulle vara, att han fått avslag på sin ansökan om att barnen skulle få italienskt medborgarskap.
  Han tyckte inte att han behövde rätta sej efter regeln om att barn måste ha uppnått 18 års ålder för detta! Ungefär: lagen gäller alla andra, men inte mej!

  SvaraRadera
 4. Hon till höger på bilden högst upp, är det mamman eller systern? Eller kanske både och?

  SvaraRadera