lördag 12 oktober 2013

Expressen slår till med två utvisningshistorier
Vi kan det här upplägget nu, då dessa artiklar dyker upp med jämna mellanrum i medierna, alltid utformade med samma bakgrund och samma dramaturgi. En familj har tagit sig till Sverige illegalt, gärna med ett sjukt barn, och bitit sig fast i landet i åtskilliga år, trots att de saknar alla asylskäl. Det är då dags för medierna att rycka in. Man beskriver sjukdomsbilden, hur dålig vården är hemma på Balkan och hur obegripligt det är att ondskefulla tjänstemän på Migrationsverket helt godtyckligt får för sig att utvisa familjen, trots att levnadsstandarden är lägre i landet av härkomst. Man kontaktar också Migrationsverket, som man vet inte kan kommentera enskilda fall, och gör sedan en stor poäng av att de inte kommenterar.

I Expressen kan man idag läsa om två sådana fall, även om det ena härstammar från gårdagen. Dagens familj kommer mycket riktigt från Kosovo, ett land som varken är en diktatur eller befinner sig i krig, men som ändå levererar en strid ström av asylsökande.

"Ett av barnen är 12-åriga Nis Beqiri som har en medfödd cp-skada som bland annat gör att han inte kan äta ordentligt, och han är även rullstolsburen.
Besa Musa flydde med sina barn till Filipstad för fyra år sedan. Då var Nis kraftigt undernärd eftersom han inte fått den vård han behövde i Kosovo."

Vi kan alla ömma för 12-åringen, men att säga att familjen "flydde" är kanske att ta i. De tog sig hit för att få gratis vård, vilket är begripligt, men fortfarande inte utgör ett asylskäl.

"År 2011 kom beskedet från migrationsverket: familjen fick avslag på sin asylansökan och trots att de flera gånger ansökte på nytt så blev det hela tiden negativa utgångar."

Eftersom de saknar asylskäl är det inte konstigt att det blir avslag, även om man ansöker på nytt flera gånger. Det är märkligt att man kan ansöka hur många gånger som helst, men det är ännu märkligare att man på så sätt kan stanna kvar i landet år efter år, vilket i dessa artiklar blir ett asylskäl i sig. Självklart skulle de utvisats redan 2011, eller ännu hellre fått vända vid gränsen. Den obligatoriska meningen dyker också upp:

"När Expressen.se ringer migrationsverket på fredagskvällen kan de inte uttala sig om fallet utan hänvisar till sekretess."

Det vet ni ju, så hur kan ni ens med att göra en poäng av detta varje gång, hundra gånger om året? Igår tittade vi på en annan historia, dock med "lycklig" utgång, I det fallet engagerade sig ingen mindre än Jonas Gardell och i dagens Kosovo-fall är det självaste Tomas di Leva som brinner, åtminstone på Facebook. Även den pensionerade diakonen (ständigt denna vidriga kyrka) Elsa Wegerif träder fram:

"Det är förskräckligt att Sverige inte kan ställa upp, hemskt."

Sverige är en av de största biståndsgivarna och tar emot flest flyktingar per capita i hela EU, men det är tydligen hemskt att vi inte tar emot alla Balkans sjuka.

Expressens andra fall handlar om Ibbe från Liberia. Han kom hit med falska papper och en falsk pappa när han var tolv, men skall nu skickas tillbaka sex år senare, trots att ingen mindre än "Idol-Gabriel" reagerat. Mot en sådan god människa står de onda på Migrationsverket och man får även här med:

"Hon kan inte kommentera det enskilda ärendet då det är belagt med sekretess och inte kan diskuteras utan fullmakt."

Det gamla språkargumentet plockas också upp:

"I Liberia känner han ingen, säger han, och av de tre officiella språken talar han bara engelska - något han bara klarar sig på i huvudstaden."

Jag tror inte heller att det nödvändigtvis är lätt att hamna i ett fattigt land i Afrika, men språkfrågan torde vara ett mindre problem, särskilt som obefintlig svenska aldrig avskräcker när det gäller att ta sig hit.

Jag har full förståelse för de personer som försöker ta sig till Sverige, eftersom det finns bättre möjligheter här än i både Kosovo och Liberia. Det är dock svårare att förstå varför det skall ta flera år att utvisa personer som saknar asylskäl. Det finns miljoner människor i världen som skulle få bättre vård och levnadsstandard i Sverige, men någon gång måste vi komma till insikt att det inte går att ta ansvar för hela världen.

Våra motbjudande politiker träder nu också fram för att protestera mot ett enskilt fall, beslutat av en myndighet som följer de lagar politikerna själva stiftat. Först ut är Vänsterpartiets Christina Höj Larsen som säger:

"Från Vänsterpartiet har vi sagt så att om en person inte har kunnat utvisas efter fyra års tid så måste man få permanent uppehållstillstånd."

Precis som medierna, så vill hon alltså avskaffa allt vad asylskäl heter och istället belöna de som biter sig fast illegalt. Överhuvudtaget vill hon inte se några regler eller krav:

"Väldigt, väldigt många kommer till Sverige med ogiltiga papper. Varför då? Jo, för att det inte finns några lagliga sätt att komma till Sverige. Speciellt inte för barn, som varken kan få arbetstillstånd eller asylvisum."

Aningslösheten personifierad

Givetvis får vi några visdomsord även från Miljöpartiets Maria Ferm:

"Det är alldeles för få som får stanna på grund av anknytning eller anpassning till landet. Och det tycker jag är tragiskt."

Expressen

Någon endaste gång skulle jag vilja se att medierna frågar vänsterpolitiker hur de har tänkt att kombinera en välfärdsstat med hämningslös invandring. Jag skulle även vilja att deras väljare, som troligen stödjer dem just för att de vill ha generösa skyddsnät, tänker igenom vad denna migrationspolitik innebär på längre sikt. Så länge inget av detta ser ut att ske, får jag väl fortsätta att här plädera för förnuft.
12 kommentarer:

 1. Man kan undra varför just svenskar är så olidligt blåögda, och varför politikerna så gärna ger bort nåt som inte är deras, till dom som inget har här att göra.

  SvaraRadera
 2. Du kan säga till ett barn tusen gånger att spisplattan är het och bränns om man tar på den, barnet måste prova. Du kan säga till svenskarna tusen gånger att invandringen kommer förändra landet permanent, och ingen väg tillbaka finns, svenskarna fortsätter ändå tro på politikerna och tar villigt steget ut i det okända. För sent skall syndaren vakna. Politikernas direkt brottsliga lögner är det som upprör mig mest. /pllay

  SvaraRadera
 3. Många i etablerad media har läs- och skrivsvårigheter och kan inte skilja på "flytt" och "flykt"

  SvaraRadera
 4. "I Liberia känner han INGEN, säger han."

  Hur många känner han i Sverige? "Ibbe" med tusentalet andra råkar bara komma från samma land & samma by/stad men känner INGEN.
  Tur att Migrationsverket kan sammanföra alla väldens ensamkommande.

  Sorgligt att det ska ske på bekostnad av landets befolkning & att politiker givit Migrationsverket, & allt rörande invandring, fria händer till att agera hur dom än behagar.
  Reinfeldt sänker skatterna för att behaga massan samtidigt som han plockar på sig miljardlån för att skuldsätta de samma ännu mer. Kommuner & landsting tvingas höja skatterna för att klara trycket. Migrationsverket fortsätter sprida pengar omkring sig som sönderknarkade självdestruktiva miljardärer.

  Jag hoppas att överdosen kommer innan pengarna tagit slut...

  Migrationsverket - connecting people

  /barre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha Migrationsverket det nya telecomföretaget...

   Radera
 5. Tycker Tobbe var för snäll med att benämna Ferm som aningslös,det finns andra epitet som passar henne bättre tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag är ganska snäll. När det gäller Maria Ferm tror jag dock att hon faktiskt inte förstår bättre, snarare än att hon skulle ha någon dold mörk agenda. Till skillnad från exempelvis Fredrik Reinfeldt, som är en intelligent person, där det är mer obegripligt vad han är ute efter.

   Radera
  2. Han vill väl ge igen för någon gammal upplevd oförrätt som ingen annan har märkt? Varför vill Islams ärkefiende importera muslimer i gross och parti till Europa? Lika obegripligt för mig.

   Radera
 6. Jag håller med om att svenska flyktingpolitiken är inhuman. Och med inhuman menar jag inhuman mot svenskar.

  SvaraRadera
 7. Tack Tobbe för det Du skriver. Det har lärt mig mycket. SD 2014

  SvaraRadera
 8. Dumsnäll är kanske det mildaste man kan kalla alla dessa eftergivna personer.

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet Tobbe!

  SvaraRadera