söndag 13 oktober 2013

SvD rapporterar om Front National!Det hör inte till vanligheterna att våra gammelmedier rapporterar om de folkliga rörelserna i Europa, särskilt inte på ett informativt eller neutralt sätt, men idag gör faktiskt SvD ett försök att åtminstone ge lite information om Front National. För den flitige följaren av denna blogg innehåller artikeln ingenting nytt, och är förstås kryddad med nedsättande kommentarer, men har man en viss vana vid att läsa dessa tidningar, reagerar man knappt längre inför dessa vinklingar och läsningen sker automatiskt mellan raderna.

SvDs Therese Larsson Hultin gör sitt avstamp i avslutningen av Marine Le Pens "De glömdas turné", som jag visat lite från här. Om vi bortser från det obligatoriska "populist", så kan man nästan se inledningen som en hyllning:

"I Frankrike är populisten Marine Le Pen på väg att bli en av landets mäktigaste politiker. Hennes parti Front National skördar nya framgångar och ser nu ut att bli störst i EU-parlamentsvalet nästa vår. Var fjärde fransman uppger att de tänker rösta på Le Pen.

Hon är minst sagt populär. ”Ma-rin-e”, ”Ma-rin-e” skanderar massan på det lilla torget, omgivet av lantliga stenhus. Illrosa skyltar med texten ”Marine, det brådskar” pryder scenen som Frankrikes just nu mest framgångsrika politiker kliver upp på." 

Mediernas behov av att alltid sätta ett epitet framför våra rörelser är närmast sjukligt. Varför är det omöjligt att kort och gott skriva "Marine Le Pen", eller "Front Nationals partiledare Marine Le Pen"? Ständigt måste läsaren matas med att ett parti är "populistiskt", "främlingsfientligt" eller "högerextremt".

Som vanligt gäller det också att håna väljarna:

"Det är givetvis ingen slump att turnén är tillägnad Frankrikes ”glömda”. Den nationella frontens väljarbas består till stor del av äldre, lågutbildade, arbetare och bönder – även om just den sistnämnda gruppen knappast framstår som glömd av övriga Europa med tanke på det höga franska jordbruksstödet."

Ja, det är troligt att stödet är svagare i den allra finaste gruppen, journalister i huvudstaden, men om man slår samman äldre, lågutbildade och arbetare får man trots allt en ganska betydande del av befolkningen. Eftersom var fjärde fransman idag vill rösta på partiet, kan vi nog föreställa oss att man samlar människor ur alla samhällsgrupper. Partiets ledande personer har faktiskt högskoleutbildning - Marine är själv advokat -  vilket jag antar är motsatsen till det nedsättande "lågutbildad".

Therese Larsson Hultin

"Det började med en undersökning i tidningen Le Figaro som visar att var tredje fransman vill att Le Pen ska spela ”en betydande roll” i fransk politik framöver. Det är ett historiskt genombrott för dottern till Jean-Marie Le Pen, som grundade Front National och som var en av Frankrikes mest avskydda – och fruktade – politiker."

"Avskydd och fruktad"? När det gäller medierna må det vara sant, men han var iallafall älskad av 15% av befolkningen, vilket är mer än de partier på vänsterkanten som aldrig skulle demoniseras på samma sätt. Jean-Marie Le Pen själv hade naturligtvis rätt när han, angående just mediebilden av honom, sa: "Det är lätt att uppfattas som kontroversiell om man säger sanningen, när alla andra ljuger".

"Så i torsdags kom nästa jordbävning. Var fjärde fransman, 24 procent, säger att de tänker rösta på Le Pen i Europaparlamentsvalet nästa vår. Det gör fronten till största parti. Bara 19 procent uppger att de kommer rösta för Hollandes socialistparti och 22 procent säger att de tänker välja borgerliga UMP. En nyhet som fick Marine Le Pen att utropa sitt parti till 'Frankrikes främsta'."

Våra svenska journalister kommer helt enkelt att få vänja sig vid att de folkliga rörelserna tar makten i Europas länder. I holländska opinionsundersökningar är Geert Wilders PVV sedan en längre tid landets klart största parti. Sedan verkar det som Thereses franskkunskaper haltar något. Marine Le Pen förväntar sig att Front National blir "le premier parti de France", vilket inte betyder "det främsta", utan helt enkelt det största, eller rent bokstavligen "första".

"Händelserna har slagit ner som en bomb i Elyséepalatset där François Hollande samtidigt kämpar mot fallande opinionssiffror.  Hans personliga popularitet är nere på en ny bottennivå och allt fler väljare flyr socialistpartiet till Le Pen. Det har fått presidenten att lansera en anti-Le Pen-kampanj och inrikesministern Manuel Valls (som för övrigt är regeringens ende populäre politiker just nu) att ge sig ut på en egen turné i landet."

Det stämmer att Socialistpartiet nu desperat försöker bedriva någon sorts kampanj mot Fronten, senast genom en ministers infantila twitteraktion, där han uppmanar folk att helt enkelt skriva "FN är högerextremt". Det stämmer också att den socialistiske ministern Manuel Valls har höga opinionssiffror, men man glömmer att nämna att det beror på att han lånat FNs språk kring bland annat brottslighet och det romska problemet. Dessa frågor ägs, som det brukar heta, naturligtvis av FN.

"Det ger Marine Le Pen en helt ny maktbas. Hon har till stor del lyckats tvätta rent faderns smutsiga byk sedan hon tog över som partiledare 2011. Hennes styrka består i att hon verkar så vanlig, så jordnära och att hon ”säger vad folk tänker”. Det innebär att det fortfarande hetsas mot muslimer och ”islamiseringen” av Frankrike, även om Jean-Maries dotter tonat ner retoriken och gjort allt för att tvätta bort högerextremist-stämpeln."

Vad är det för smutsig byk? När det gäller korruption och oegentligheter, kan FN knappast konkurrera med maktpartierna UMP och PS, där olika företrädare, exempelvis budgetministern Jérôme Cahuzac, ständigt blir ertappade med fingrarna i syltburken.

Nej, Marines styrka består inte i att hon "verkar" vanlig. Den som har tagit del av de debatter och framträdanden som jag lagt upp här, vet att hon framför allt är uppriktig, slagkraftig och förnuftig, vilket troligen är vad även de franska väljarna noterat. Jag skulle också vilja se skribenten ge något exempel på att det "hetsas mot muslimer". Att vända sig mot islams inflytande i Västeuropa är självklart och något varje tänkande europé bör göra. Therese avslutar med:

"Så håll ögonen på Marine Le Pen. Hon är redan en politiker att räkna med och hon kommer att bli betydligt farligare än sin far."

Det skall vi absolut göra. För den som är intresserad av mer seriös rapportering kring partiet, vill jag förstås rekommendera denna sida, där jag kommer att fortsätta att översätta och skildra så mycket jag hinner med kring Marine Le Pen och Front National.8 kommentarer:

 1. Något slags nobelpris borde du ha, Tobbe. Du gör verkligen insats när du förmedlar den politiska situationen i ett av Europas viktigaste länder som mestadels verkar befinna sig i radioskugga i Sverige.

  Fredrik H

  SvaraRadera
 2. När t.o.m borgerliga SvD tar till sig vänsterns synsätt och språk så undrar man ju om det inte faktiskt finns en hemlig överenskommelse inom gammelmedia om hur verkligheten ska vinklas och förtigas.

  SvaraRadera
 3. Tobbe
  Jag håller med Fredrik. Jag är jättetacksam för din insats att förmedla vad som händer i ett av Europas viktigaste länder. Jag skickade faktiskt din artikel till Therese Larsson via E-mail. Det är väl inte helt säkert att hon vågar läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack till både dig och Fredrik ovan! Alltid trevligt med så snälla kommentarer! Tja, vi får se om hon hittar hit...se gärna de kommentarer hon fått under sin artikel - samtliga är positiva till Marine och kritiska mot Therese...

   Radera
  2. Torbjörn Lasson13 oktober 2013 16:01

   Familjen Le Pen väcker ett hopp om att framtiden kanske kan bli mindre dyster.
   För egen del har jag numera dina översatta Le Pen-program som fransklektioner två gånger i veckan och det har effekt.
   Har redan lyckats övertyga flera av mina vänner och bekanta att förståndsrösta FN!
   Tänk om SD och FN visste vilken röstarbetare du är, du hade garanterat blivit hedersmedlem!

   Radera
  3. Härligt att höra Torbjörn! Ja, i din del av landet borde väl röstvärvandet gå som på räls! Hoppas att du röstar i kommunalvalet i mars! Jag hoppas under kvällen kunna återkomma med dels en intervju med Marine, dels en rapport från dagens fyllnadsval i Brignoles...

   Radera
 4. Jag har sett många klipp med Marine Le Pen på denna blogg, men har aldrig hört henne "vråla"

  "äldre, lågutbildade, arbetare och bönder" - alltså mindre vetande?

  "Jean-Marie Le Pen, [..]en av Frankrikes mest avskydda - och fruktade - politiker" - har SvD någon källa på det, tro?

  Och kommentarerna i SvD under artikeln var inte direkt nådiga. SvD (och DN) är Sveriges ledande, etablerade press. Det säger väl allt om läget.

  SvaraRadera
 5. "Den nationella frontens väljarbas består till stor del av äldre, lågutbildade, arbetare och bönder"
  märkligt resonemang utav Therese,här i Sverige så är det ju yngre lågutbildade män som röstar "främlingsfientligt".
  Hon kanske skulle kolla med "slasktratten" Melin på AB så de skriver någorlunda lika i sina försök att svärta ner nationalisterna
  Lars P

  SvaraRadera