fredag 4 oktober 2013

Marine Le Pen vill stoppa etiketten "extremhöger"


Vi har vant oss vid att uttrycket "extremhöger" klistras ganska fritt på människor och rörelser, som sinsemellan har tämligen skilda idéer. Själv känner jag en viss värme inför begreppet, då det används om det mesta som är gott och sunt i det politiska livet. Dock är det fantastiskt missvisande, då de flesta av de berörda partierna varken är särskilt höger eller extrema. Den politiska vänster-högerskalan härstammar från den franska revolutionen, från var de olika personerna var placerade i Nationalförsamlingen, och kan anses vara ganska daterad tvåhundra år senare.

Även i Frankrike får Front National ofta etiketten "extrême-droite", vilket Marine Le Pen nu tröttnat på.


2 kommentarer:

  1. Bra ! Det måste bli ett slut på detta sätt att förhindra verklig debatt (och demokrati) genom att sätta osanna etiketter. Det har inget med yttrandrefrihet att göra - snarare med förtal. Och sådant är straffbart.
    Åtala dessa människor och tvinga dem att förklara vad de menar. Då faller hela argumentationen ihop eftersom den grundas på floskler och fördomar. Något för SD - det skulle dessutom göra SD ännu hetare i folks ögon.

    SvaraRadera
  2. Visst är höger och vänster på väg att spela ut sin roll. Men tills dess använder jag själv begreppet högerradikal. Och vänsterradikal om folk på andra sidan fronten. Ordet "extrem" antyder namecalling och bör stävjas.

    SvaraRadera