onsdag 9 oktober 2013

Mediernas valkampanj inledd: Aftonbladet först utMedierna för ett ständigt krig mot Sverigedemokraterna, genom att konstant förtala och förtiga partiet, samt gärna förse det med diverse epitet. Vi såg också hur icke-händelsen med en två år gammal filmsekvens ältades i veckor av det samlade medieetablissemanget. Nu närmar sig dock supervalåret och vi kan förvänta oss regelrätta valkampanjer från medierna, där SD spontant svartmålas, utan att ens någon icke-händelse ligger bakom. Först ut i denna valkampanj är Aftonbladet, som idag fokuserar på partitoppens uteslutningar. Om dessa kan man ha olika åsikter, men det är knappast någon nyhet.

Man kan se de omfattande uteslutningarna på två sätt. Å ena sidan granskas SD på ett sätt som inte görs mot andra partier, och personer som då agerar eller uttrycker sig klumpigt blir en belastning rent medialt. Jag tror att en viss toppstyrning kan vara nödvändig i ett relativt nytt parti, som vuxit så snabbt som SD gjort.

Å andra sidan handlar det ofta om eldsjälar, som länge arbetat ideellt för partiet, och varit en tillgång. Uteslutningarna har också ofta varit lite väl godtyckliga, där man i många fall kan ifrågasätta motiveringen. Aftonbladets "kartläggning" visar också att uteslutningar i princip inte sker alls från de övriga riksdagspartierna.

I själva verket är det delvis mycket högt i tak i de övriga partierna. I Vänsterpartiet kunde exempelvis Simon Fors under en längre tid tämligen ostört publicera dödshot mot alliansföreträdare, innan han åtminstone fick en tillsägelse. Den största risken för uteslutning föreligger troligen för den företrädare som uttalar sig kritiskt mot invandringspolitiken. Detta vet naturligtvis dessa politiker om och det är bland annat därför som locket ligger på så pass stabilt, samtidigt som vi får se märkliga utspel från lokalpolitiker som bedyrar att de är för en "generös" flyktingpolitik, bara inte till deras egen kommun.


Vi minns valet 2010

Egentligen borde medierna kunna se SDs nolltolerans mot rasism som någonting positivt, men även denna linje har man lyckats använda för att håna partiet. Man raljerar om hur ett rasistiskt parti skall kunna ha nolltolerens mot rasism, samtidigt som man försöker använda uteslutningarna för att utmåla partiet som en organisation i kaos. Dagens lilla kampanj i Aftonbladet har dessutom lyckats hitta helt ny infallsvinkel, då man lyfter fram uteslutna medlemmar som tydligen varit för positiva till islam.


"Lennart Carlström i Härnösand uttalade sig positivt om moskéer och hemspråksundervisning. Därför kastades han ut ur Sverigedemokraterna.
– Nolltoleransen gäller även oss som inte vill jaga folkgrupper. Att vara muslimfientlig är ett krav från partitoppen."

Detta är ett intressant drag från Aftonbladet. När man tittar på deras egen lista, verkar det i de flesta fall handla om personer som på olika sätt brutit mot nolltoleranslinjen, men man väljer här att lyfta fram en sådan här individ, troligen för att man känner sig mest bekväm med att köra på i spåret om SD som det rasistiska partiet. Själv tycker jag att personer som är positiva till moskébyggen och talar om "muslimfientlig" och till och med "islamofobi" gott kan kastas ut ur partiet, då de visar att de inte förstått någonting och det är oklart varför de överhuvudtaget engagerat sig för just SD. Ur Carl Festin i Östersund får man följande:

"Man måste tydligen vara islamofob för att platsa i SD. Jimmie Åkessons påståenden om nolltolerans mot rasism stämmer inte med vad man faktiskt gör. De kastar ut dem som inte aktivt jobbar mot islam."

Man behöver inte nödvändigtvis aktivt jobba mot islam, men om man använder ordet "islamofob" så tillhör man definitivt inte den goda sidan. Det är ett nonsensord, påhittat av etablissemang och islamister för att tysta all debatt.Aftonbladet lyfter också fram ett par märkliga uttalanden, givetvis från "anonyma" och "högt uppsatta" källor:

"Jag tror att vi kan få tio procent i valet, men jag hoppas inte det."

 "Hellre tomma stolar än idioter."

Jag är mycket tveksam till om dessa, särskilt det första, uttalanden verkligen har gjorts. Syftet med dessa två, möjligen fabricerade, citat är förstås att säga till väljarna att inte ens partiet vill att man röstar på det, och skulle ni ändå göra det, så får ni antingen idioter eller tomma stolar. Visst är det ett problem när partiet inte lyckas fylla sina erövrade mandat, men man skall komma ihåg att antalet mandat runt om i landet tredubblades vid förra valet. Ändå lyckades man tillsätta de flesta, där duktiga och engagerade människor nu arbetar seriöst för landets bästa.

Det roligaste är ändå att man vänder sig till läsarna, som uppmanas lämna in egna tips som kan användas mot SD. Vi kan nog räkna med en fantastisk mängd liknande kampanjer i regimmedia framöver. Expressen vill förstås inte heller vara sämre, så var beredda på deras kampanjstart när som helst. Om ni väntar på granskningen av Miljöpartiet, lär ni dock få vänta länge.


Aftonbladet I
Aftonbladet II
3 kommentarer:

 1. Jag röstar också på SD och hoppas verkligen inte att partiet får 10 %. Det är ju på tok för lågt. Drygt 25 % tycker jag vore en bra siffra som också blir en ordentlig markering till övriga partier att minst en fjärdedel av svenska folket har fått nog nu.

  SvaraRadera
 2. Apropå uteslutningar - hur ställer du dig själv till uteslutningarna av Ehn och Rondslätt, Tobias?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt emot uteslutningarna av dem, då jag vet att de båda är engagerade och duktiga, och de angivna skälen för deras uteslutningar är minst sagt tvivelaktiga.

   Radera