onsdag 9 oktober 2013

Dagens bild: Kränkta SFI-eleverFlera hundra elever från SFI-undervisningen i Malmö protesterade på tisdagen mot bytet av utbildare efter årsskiftet. ”Vi vill välja skola själv”, skanderade eleverna när de tågade vidare till stadshuset.
Det finns en oro hos många av eleverna för vad som ska hända efter årsskiftet, säger Mustafa Issa, en av talarna vid protestmötet på Stortorget.

"Jag är förhoppningsvis klar med min SFI nästa månad. Men vad händer med de andra 2 000 eleverna, som kanske läst i åtta-nio månader och sen flyttar till en ny skola med en ny bedömning?" 

Skånskan

Det är lite svårt att förstå vad problemet är. Troligen handlar det på något sätt om bidrag, eftersom en driftig person ser till att lära sig språket själv. Bilden visar också ganska väl hur Sveriges invandring ser ut. Om vårt land verkligen tagit emot "resurser", skulle vi inte behöva någon SFI överhuvudtaget.


3 kommentarer:

 1. "Men vad händer med de andra 2 000 eleverna, som kanske läst i åtta-nio månader".

  De verkar inte så motiverade att lära sig. 8-9 månader för att lära sig hjälplig Svenska!!! Läser de krävande kurser på universitetet parallellt?

  Nej, det är nog så att de måste lära sig läsa först? Kanske måste de t.o.m lära sig koncepten klassrum och bok först? Fast är det så illa skickar man väl hem dem först till sina länder för att lära sig grunderna? Inte? Då är det Fredde & Co som behöver lära sig ett och annat om världen.

  SvaraRadera
 2. Ja, det kom bevisligen (ser några i närbutiken sedan *många* år) folk innan SFI fanns och av någon anledning lärde de sig språket ändå.

  SvaraRadera
 3. Just ja ... I försomras kom vi fram i kön till en friskola vi sökt till. Vi låg lite illa till eftersom grabben i fråga läst 'fel' språk i sexan. Där var det överfullt. Så det blev kastbyte till franska, nybörjarböcker införskaffades och nästan varje dag under sommarlovet satt vi föräldrar och grabben en eller två timmar per dag och pluggade franska för att hinna i kapp. Hyrvideos med franskt tal samt svensk/fransk text beskådades och åhördes.

  Franskläraren blev impad och vi föräldrar kan hjälpligt förstå franska och halta fram i talet vi med.

  Visst, studievana gör mycket, för både barn och föräldrar med inställningen att man kan bara man vill (och lägger ned tid, ansträngning och lite uppfinningsrikedom). Aldrig att vi kom upp i 15-20 h/vecka som SFI lär vara, men lite fick vi allt en inblick i det självklara varför vissa invandrare rasslar rakt igenom SFI alternativt skippar det och går på svenska på universitetet direkt.

  SvaraRadera