fredag 4 oktober 2013

Mulla Krekars mänskliga rättigheter kränkta - får inte studera norska

Najumuddin Faraj Ahmad, mer känd som Mulla Krekar, är en av Norges vidrigare islamister. Han kom 1991 till Norge från den kurdiska delen av Irak som kvotflykting. Från sitt nya land var han sedan med och skapade terrorgruppen Ansar-al-Islam, som genomfört en mängd attentat i Kurdistan. De regionala myndigheterna vill därför ha honom utlämnad från Norge och han är även upptagen på FNs terrorlista. Han har i Norge även hotat ett antal personer, bland annat statsminister Erna Solberg, med döden, i hennes fall om han skulle bli utvisad. Han avtjänar för närvarande ett fängelsestraff på två år och tio månader för diverse hot.

Idag går dock Krekars dotter ut i medierna för att klaga över att hennes fars mänskliga rättigheter kränks i norskt fängelse. Dels skall han ha haft problem med brevväxling från anstalten, dels har han inte fått någon norskundervisning, trots att han har ansökt fem gånger. Nu kan man i och för sig tycka att Krekar borde ha haft möjlighet att lära sig språket under 22 år i landet, men både hans dotter och hans advokat menar alltså att detta utgör ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Anledningen till att Krekar ännu inte blivit utvisad är att norska myndigheter menar att han riskerar dödsstraff i Kurdistan. Som vanligt ser vi hur västerländskt rättsmedvetande och naivitet inte riktigt är anpassade till dessa nya kulturer. Statsminister Erna Solberg menar att hon inte kan lova att Krekar någonsin utvisas:

"Ingen statsminister kan garantera det, eftersom vi är en rättsstat. Vi kan ha en ambition att skicka ut honom, men här är det rättsstatsprincipen som gäller."

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen har möjligen en sundare inställning, men uttrycker sig tämligen inlindat:

"Nu sittar han fängslad, och då blir ju nästa fråga: Vad händer sedan? Även Frp vill upprätthålla sunda rättsstatsprinciper. Vi skickar inte människor, nästan oavsett vad de har gjort, till galgen. Men det handlar om att vara tydliga med att förhandla om utlämningsavtal och se på möjigheterna att påskynda detta arbete."


Ulf Leirstein (Frp) säger det självklara

Ulf Leirstein, som sitter i justitieutskottet för Frp, är desto mer frispråkig:

"Vi har tänkt att skicka ut honom ur landet, så då får han väl sin frihet."

"Det är få i detta land som har fått så mycket av den norska välfärden som Krekar."

Med anledning av klagomålen på behandlingen i fängelset, säger Leirstein:

"Ingen som utgör ett hot mot rikets säkerhet kan förvänta sig full frihet i Norge. Men de är hjärtligt välkomna att åka iväg. Inget skulle glädja mig mer."

Avslutningsvis säger Leirstein:

"Krekar har kostat norska skattebetalare tillräckligt. Detta är en man med ett brottsregister långt som ett bedrövligt år. Men när han blev beskjuten betalade vi skärpt säkerhet runt honom och vi har ställt upp mer för Krekar än många andra."

Aftenposten
Dagsavisen

Det är inte konstigt att islamister trivs i Västvärlden. Visserligen måste de leva bland otrogna hundar, men de kan iallafall blir försörjda så länge de vill, medan de i sina hemländer skulle blivit avrättade.
3 kommentarer:

  1. Ulf Leirstein, såna politiker behöver vi här i Sverige.

    SvaraRadera
  2. Mullan har allt att tacka Norge för,De betalar Jyazia skatt till honom som de otrogna norrmän de är!Han kan styra sin terrororganisation från ett safe land Norge,han kommer inte att som terrorist sitta livslångt i fängelse alternativt bli avrättad för sina synder.Det kan inte bli bättre!

    SvaraRadera
  3. Ser ut som han hämtat inspiration från Usama bin Laden med tanke på klädval, skägg och huvudbonad.

    SvaraRadera