torsdag 17 oktober 2013

Nederländska politiker chockerade av islamitiskt universitet


Biblioteket i IUR

I europeiska länder uttrycks ibland förvåning och förfäran över vad som egentligen predikas i ländernas moskéer. Liberala personer tänker sig då gärna att hat mot västerlandet, hat mot homosexuella, hat mot judar och uppmaningar till våld och terrorism beror på att moskéernas imamer kommer direkt från mindre liberala länder, och att de därför inte hunnit ta till sig västerlandets frihetsideal, snarare än att predikningarna skulle ha någonting som helst med religionen att göra. 

I dessa naiva kretsar framförs därför ibland idén att våra länder borde ha egna imamutbildningar, där imamerna blir indränkta i västerländskt tänkande och då kommer att vidarebefordra detta i moskéerna. I Nederländerna har man gjort slag i saken och uppfört Rotterdams Islamitiska Universitet (IUR). I dagsläget studerar där 90 personer för att bli imamer. 

Till det politiska etablissemangets stora förvåning verkar det nu som att detta universitet lär ut intolerans och hyser anti-västerländska strömningar. Idag begär därför högerliberala VVD, socialdemokratiska PvdA och kristdemokratiska CDA en förklaring från integrationsminister Lodwijk Asscher (pvda) om hur han skall åtgärda situationen.

Anledningen till uppmärksamheten är en pamflett som skrivits av universitetets rektor Ahmet Akgündüz, om sommarens demonstrationer i Turkiet. Han skriver där att demonstrationerna är ett verk av "ogudaktiga", "moskéfientliga arkitekter", "Assad-anhängare som dödar muslimer" och "människor med en västerländsk livsstil". Motståndare mot Turkiets islamistiske premiärminister benämns som fiender till deras religion och fosterland.

Man undrar vad de egentligen trodde skulle läras ut i vid ett sådant universitet. Socialdemokrati, liberalism och alla människors lika värde? Tydligen har verkligheten chockerat dem mycket:

VVD-parlamentsledamoten Pieter Duisenberg vill att läroplanen undersöks, eftersom "det inte finns någon plats i vårt utbildningssystem för undervisningsmetoder som snarare segregerar än integrerar."

Priset för den mest världsfrånvända naiviteten skulle kunna gå till CDAs Pieter Heerma:
"Det kan inte vara så att en imamutbildning går emot det nederländska samhällets kärnvärden."

Hur skulle det kunna vara på något annat sätt? Tror dessa politiker verkligen att de genom ett universitet i grunden kan omforma en religion och hur den predikas? Dessvärre intervjuas ingen ur PVV om historien, men det blir allt tydligare att partiet och Geert Wilders behövs i landet.

2 kommentarer:

  1. Man får anta att de holländska politikerna hade hoppats kunna tämja islam och att universitet skulle frambringa samma sorts människor som vår nya ärkebiskop - byråkrater, snarare än religiösa överhuvuden, som villigt ställer in sig i ledet och inte påtalar några obekväma, icke-liberala ståndpunkter.

    Men det cirkusnummer man har gjort med kristendomen verkar inte vara så lätt att upprepa med islam. Som religion verkar den vara betydligt mera livskraftig. Inte undra på att ärkebiskopen har valt Allahu Akhbar - Gud är större, som sitt valspråk.

    /Fredrik H

    SvaraRadera
  2. Det visar sig nu också att karln på sin egen web blogg (http://new.ahmetakgunduz.com/?p=112) har skrivit att det är omöljigt att föra en dialog med alla som inte är sunni muslimer, samt en massa otrevliga saker om aleviter "man kan inte äta det som de slaktar" "vi kan inte ge dem våra döttrar i giftesmål" osv.

    SvaraRadera