söndag 17 november 2013

Dagens citat: Stefan Mattsson
"Jag tror att det beror på rädslan för det okända och oro för den egna vardagen."
Aftonbladets medarbetare Stefan Mattsson bjuder på en förmodligen helt allvarlig analys av varför människor röstar på Sverigedemokraterna, efter en direkt fråga från en läsare. När väljare röstar på andra partier handlar det om att de stöder partiprogrammen och tycker att det aktuella partiet bäst motsvarar deras egna åsikter, men när man röstar på SD är situationen helt annorlunda, ty då handlar det om okunskap, rädsla och personliga tillkortakommanden.

Angående rädsla för det okända, är ett märkligt mönster dock att ju mer mångfald en ort får, desto fler vänder sig till SD. Det verkar alltså snarare som att folk är skeptiska till det kända och upplevda, medan journalister på Södermalm är mycket positiva till det för dem okända fenomenet mångkultur.

Aftonbladet4 kommentarer:

 1. Tack Tobias för en utomordentligt underhållande och intressant blogg! Jag är en före detta moderatväljare som på senare år har insett att vår stridshingst till statsminister inte är att lita på. Fast anledningen till att jag kommer rösta på Sverigedemokraterna i kommande val beror självklart på min rädsla för det okända, mitt motstånd mot förändring, min inskränkthet, min hemska, för att inte säga "bruna", människosyn samt min hjärtlöshet.

  Oscar

  SvaraRadera
 2. Tobbe
  De här människorna är makalöst dumma - men de verkar inte förstå det. Istället lägger de pannan i stora bekymrade veck och uttalar sina dumheter som om de var klokheter - och frågar sig bekymrat varför ingen vill lyssna på deras 'visdom'. SD blir ju bara större och större.
  Ja, hur skall de komma tillrätta med detta. Hur de än vrider och vänder på sig så har de stjärten bak.

  SvaraRadera
 3. "Jag tror att det beror på rädslan för det okända och oro för den egna vardagen."

  Tur att vi svenskar har sådana klippor till journalister. Det är ju verkligen en banbrytande tes Stefan Mattsson lägger fram. Jag kan se framför mig att denna tanke har kommit till Stefan efter mycken intellektuell vånda och sena nätter framför datorskärmen.

  Nej, Stefan, din tes är varken korrekt eller originell. Endast tröttsam.

  /Fredrik H

  SvaraRadera
 4. Australiens infödingar och Amerikas indianer var också väldigt rädda för det okända och kände oro för sin egen vardag när européerna kom dit. De var faktiskt riktigt främlingsfientliga och led av kristofobi och motsatte sig bångstyrigt att överge sin egen kultur men det ordnade sig till slut och nu är amerika ett blandkulturellt samhälle s.g.s. helt UTAN indianer och de få som finns lever i indianreservat. Det är så sådana som Stefan Mattsson på AB vill att det ska bli med Sveriges befolkning också.
  När vi inte finns längre så kan ju ingen sakna oss resonerar man inom PK-media och visst är det så men utdöendet är en långsam process som kommer att bi ännu mer plågsam för våra barn och barnbarn än för oss som lever nu. Hur kan man vara så empatistörd och med berått mod hugga sina egna barn och barnbarn i ryggen??!

  /Stig

  SvaraRadera