fredag 29 november 2013

Hela Marine Le Pens avslutningstal från kommunkonferensen
Förrförra helgen genomförde Front National sitt Convention Municipaleen konferens med syfte att samla sina kandidater inför kommunalvalen i mars nästa år, och jag har nu äntligen översatt Marine Le Pens hela avslutningstal. 

770 personer, som intar översta platsen på partiets valsedlar, samlades i Paris för tal, rundabordssamtal och rent tekniska möten, inriktade på bland annat administration och juridik. Konferensen avslutades med ett tal av Marine Le Pen, som fokuserade på dagens politiska situation i Frankrike. Liksom de traditionella 1a maj-talen, innehöll hennes anförande mycket lite sakpolitik, utan syftade snarare till att höja truppernas stridsmoral inför de kommande valen.

Som vanligt är likheterna med Sveriges situation påfallande, från ett trött etablissemang, till nöjesprofiler som läxar upp folket.

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National
UMPS är det nedsättande uttrycket för den politiska eliten i UMP och PS och alltså en motsvarighet till vår "sjuklöver".


DOM-TOM (départements d'outre-mer - territoires d'outre-mer) är franska områden utanför vad vi betraktar som det "egentliga" Frankrike, som i dessa sammanhang då kallas för La Métropole. Dessa DOM-TOM ses inte som kolonier, utan som delar av Frankrike, särskilt eftersom många av dem tillhört Frankrike längre än vissa delar av Metropolen.

Historien om Leonarda har vi tidigare tittat på här. Efter att familjen utvisades, ingrep president Hollande personligen genom att föreslå att familjens dotter Leonarda skulle kunna komma tillbaka själv för att avsluta sina studier, vilket Marine Le Pen tyckte var skamligt, dels för att familjen ljugit om allt, dels för att ärendet ligger långt under presidentens nivå.


Femte republiken skapades 1958 av Charles De Gaulle, och är Frankrikes nuvarande konstitution, med framför allt en stark presidentmakt.

Artikel 12 i den franska konstitutionen säger att presidenten kan upplösa Nationalförsamlingen, efter att ha konsulterat premiärministern och talmännen. Efter upplösandet skall nyval hållas inom 20-40 dagar.

Wallerand de Saint-Just är partiets främsta namn i Paris.Honoré-Gabriel Riqueti de Mirabeau (1749-1791), revolutionär, författare och politiker.

Harlem Désir, PS-politiker och på 1980-talet ordförande för SOS Racisme, där han en tid uppbar lön för en uppdiktad tjänst. Det är denna bakgrund Marine Le Pen syftar på, när hon talar om att han verkar "ha rest tillbaka i tiden".

Jack Lang är en veteran inom PS.

Kommunitarism innebär här en utveckling där olika grupper strävar efter att leva i sina egna samhällen.

Klientelism innebär i en modern kontext att politiker gynnar särintressen för att erhålla deras röster.Rassemblement Bleu Marine ("Marin/e/blå samling") är en koalition av FN och andra patriotiska partier, skapad 2012. Ett av dessa partier är SIEL, vilket står för "Självbestämmande, Självständighet Och Friheter". 


8 kommentarer:

 1. Åh!! Jag vill ha en Marine i Sverige!

  SvaraRadera
 2. Tack snälla Tobbe för att du gör dig mödan att översätta MLP:s hela tal. Även om talet inte innehöll så mycket sakpolitik, så är det skönt att se att vi inte är ensamma om att bli utsatta för PK-folkets illusionnummer och att Frankrikes verklighet är som vår.
  En anna mycket insiktsfull person är Niall Ferguson som intervjuas i Magasinet Neo.
  http://magasinetneo.se/artiklar/misslyckandet-kommer-att-fa-katastrofala-foljder/

  SvaraRadera
 3. Tack för din översättning Tobbe! Jag är delad i min åsikt om Marine Le Pen. Hon är precis vad som behövs för att möta islamiseringen i Frankrike, men tenderar att vara väldigt protektionistisk i sin ekonomiska politik. Vi vet av historien att alla blir fattigare när man uppför höga tullar och andra avgifter på handelsvaror. Den goda intentionen att "hjälpa" sina egna företag, drabbar i längden både företagen och konsumenterna.
  /Emil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Emil, det är också min främsta invändning. För Sverige skulle det definitivt inte vara någon bra idé. Men protektionismen ligger också lite i den franska kulturen, från olika politiska håll.

   Radera
 4. Här en en bra krönika av samhällsdebattören Dick Erixon, som ni bör läsa. Det är fler och fler som vaknar:

  http://erixon.com/blogg/2013/11/borgerliga-perspektivet-saknas/

  SvaraRadera
  Svar
  1. länken funkar inte kan du posta igen?

   Radera
 5. Jag tror att vi i framtiden kommer att se annorlunda på det där med protektionism. Visserligen skulle det leda till dyrare varor. Åtminstone tillfälligt. Men det måste ställas mot andra värden som att bygga meningsfulla, sammanhängande och motståndskraftiga samhällen. Syftet med att dra en gräns är att motverka kaotiska och destruktiva flöden och multinationella företag skapar ofta sådana flöden. Huvudsaken är att det är samhället som får högsta prioritet och inte företaget.

  Sedan är det förstås en svår sak att hitta den rätta balansen och de sunda proportioner i bedömningen av vilka varor som kräver en världsmarknad och vilka som kan utvecklas väl på en europeisk respektive lokal nivå.

  SvaraRadera
 6. Hej mitt i natten Tobbe!

  Seglade in på din sida (så som jag allt som oftast gör då du är överlägsen i din "täckning" av nationella partier runt om i Europa) och vill tacka för översättningarna...min franska var god en gång i tiden, dock är inte så fallet idag år 2013 då jag inte fått använda språket på många år i praktiken. Men med din hjälp kan jag ändå ta del av dessa inspirerande tal & t.o.m. återuppväcka de små intrikata nyanserna i det franska språket....tack Tobias för din insats!

  Bästa hälsningar /Robert

  SvaraRadera