lördag 23 november 2013

Marine Le Pens avslutningstal på kommunkonferensenFörra helgen genomförde Front National sitt Convention Municipale, en konferens med syfte att samla sina kandidater inför kommunalvalen i mars nästa år. 770 personer som intar översta platsen på partiets valsedlar samlades i Paris för tal, rundabordssamtal och rent tekniska möten, inriktade på bland annat administration och juridik. Konferensen avslutades med ett tal av Marine Le Pen, som fokuserade på dagens politiska situation i Frankrike, men som naturligtvis även har bäring på Sveriges situation. Liksom de traditionella 1a maj-talen, innehöll hennes anförande mycket lite sakpolitik, utan syftade snarare till att höja truppernas stridsmoral inför de kommande valen.

Hela talet är 40 minuter långt, men jag presenterar här den första tredjedelen. Eftersom textningen är en tidskrävande process, föreslår jag att vi gör som vi tidigare gjort; de som är intresserade av hela talet, lämnar en liten uppmuntrande kommentar om detta, så skall jag ta mig an resten av talet om intresse finns.

UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National
UMPS är det nedsättande uttrycket för den politiska eliten i UMP och PS och alltså en motsvarighet till vår "sjuklöver".


DOM-TOM (départements d'outre-mer - territoires d'outre-mer) är franska områden utanför vad vi betraktar som det "egentliga" Frankrike, som i dessa sammanhang då kallas för La Métropole. Dessa DOM-TOM ses inte som kolonier, utan som delar av Frankrike, särskilt eftersom många av dem tillhört Frankrike längre än vissa delar av Metropolen.

Historien om Leonarda har vi tidigare tittat på här. Efter att familjen utvisades, ingrep president Hollande personligen genom att föreslå att familjens dotter Leonarda skulle kunna komma tillbaka själv för att avsluta sina studier, vilket Marine Le Pen tyckte var skamligt, dels för att familjen ljugit om allt, dels för att ärendet ligger långt under presidentens nivå.


Femte republiken skapades 1958 av Charles De Gaulle, och är Frankrikes nuvarande konstitution, med framför allt en stark presidentmakt.

Artikel 12 i den franska konstitutionen säger att presidenten kan upplösa Nationalförsamlingen, efter att ha konsulterat premiärministern och talmännen. Efter upplösandet skall nyval hållas inom 20-40 dagar.

Wallerand de Saint-Just är partiets främsta namn i Paris.


14 kommentarer:

 1. de Saint-Just låter som ett namn från den franska revolutionen?
  Rune

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har ju Louis Antoine de Saint-Just (1767-1794), en av Robespierres närmaste, som sedermera blev avrättad med honom...

   Radera
 2. Ja tack Tobbe. Gärna en fortsättning på MLP:s tal. Den fransktalande delen av Europa ligger för mig i halvmörker just på grund av språket. MLP talar så snabbt att jag har svårt att hänga med.
  Läser med stor förtjusning din blogg. Alltid intressant, alltid kunnig och beläst.
  Stort tack.

  SvaraRadera
 3. Tobbe
  Jag tycker detta är en fantastisk blogg. Och då tänker jag främst på dina översättningar så skapar så mycket hopp och entusiasm hos många av oss i vårt land som bara sjunker och sjunker.
  Dina balanserade och lysande utläggningar om aktuella händelser, journalister, media i Sverige är också något av det bästa som finns på nätet.

  SvaraRadera
 4. Strålande blogg, tack. Vad som förvånar mig är att det inte blir hundratals kommentarer, då det bör vara tusentals läsare. Men det är väl så att vi läser och gläds men kommer oss inte för att skriva.

  SvaraRadera
 5. Hilsen fra Norge her - jeg kom over din blogg da det ble henvist til den i en artikkel på Avpixlat. Nå er jeg fast leser. Takk for mange opplysende og velskrevne innlegg - og jobben du gjør for å opplyse mennesker om tingenes tilstand og avkle de mange PK løgnene.

  SvaraRadera
 6. Tusen takk for at du tar deg tid til og gjøre dette viktige materiale tilgjengelig for oss som ikke snakker fransk

  SvaraRadera
 7. Tack för alla glada kommentarer! Även trevligt att få hälsningar från Norge - hoppas den svenska texten inte är några problem!
  10:37 Ja, det skulle vara trevligt med hundratals kommentarer, men som du ser är jag inte riktigt där än...Enligt statistiken har jag runt 1000 individuella besök per dag, lite beroende på hur aktiv jag själv har varit. Självklart skulle jag vilja få upp denna siffra till åtminstone 5000, men ni som hittat hit är fullt tillräckligt för att jag skall fortsätta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torbjörn Lasson24 november 2013 15:53

   Om alla dessa runt tusen delar allt vad du skriver på Facebook med flera medier och tar Tobbes medieblogg till vän, så skulle resultatet bli likt ringarna på vattnet. Ju flera vi blir som delar, desto flera blir ringarna och kanske skvalpet når in till Vasastan och Sôdermalm!

   Radera
 8. Tack för översättningen, Tobias. Jag läser allt du skriver med stor behållning och du får inte ta det jag skriver nu som kritik. Jag skriver det för att jag vill att du ska orka fortsätta med ditt goda värv.
  Mycket av det Marine tar upp är intressant och sant. Som att politikerna har blivit folkets fiender. Samtidigt tycker jag med tanke på hur tidskrävande det är att texta att det är viktigare att du bevakar intervjuer, t.ex. med de två Le Penn och Wilders. Tal av den här typen från partimöten är ofta uppiggande att höra och retoriskt briljanta, men vi behöver ammunition att bemöta våra motståndare. Så jag råder dig att lägga din dyrbara tid på det som gör oss bättre rustade att möta meningsmotståndare i vardagen. Sen är det fantastiskt om du också tar dig tid då och då att plocka pärlor ur såna här tal till ”trupperna”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna! Nej då - återkoppling är alltid välkommet. Som du säkert har sett försöker jag också lägga upp så mycket jag kan av intervjuer med Marine. Den senaste tiden har jag dock inte sett något intervjuprogram, men så snart ett dyker upp, så kommer jag även att lägga upp det här. Dessa större tal förekommer mycket mindre frekvent, som exempelvis vid 1a maj, och då de är just motiverande, tycker jag det kan finnas ett värde i att lyfta fram dem. Överhuvudtaget är mitt syfte att presentera FN och Marine Le Pen för svenskarna, för att visa en sannare bild av denna rörelse, samt att vi inte är ensamma.

   Radera
  2. Jag litar på ditt omdöme. Allt du har lagt upp har varit intressant och jag ser alltid fram emot dina filminlägg.

   Radera
 9. Instämmer. Läser ALLTID din blogg. När du var frånvarande ett tag blev jag tvungen att damma av min blogg (Aktualia) med ett inlägg då jag blev så arg att det pyste över av ilska.

  Nu är ordningen återställd och jag uppskattar verkligen dina textade filmsnuttar. Orkar du får du gärna texta mer.

  SvaraRadera