tisdag 24 december 2013

"Fattiga romer här för att stanna"


Nedanstående är ett inslag från Studio Ett i P1.

Fattiga romer här för att stanna - hur gör kommunerna?"Fattigdomen och arbetslösheten bland romer i framför allt Rumänien når nya rekordsiffror - det kunde Sveriges Radio avslöja i somras. En av konsekvenserna av det här är att fattiga rumäner åker till bland annat Sverige för att söka sig en framtid. Det här ser vi inte längre bara i storstäderna. P4-stationernas reporternätverk kan idag visa att mer än var femte kommun har erfarenhet av hemlösa, tiggande EU-medborgare under det senaste året. Det stannar inte där - för en del av de rumänska tiggarna är här för att stanna. Vår reporter Glenn Möllergren åkte till en romsk familj som lever på tiggeri och hyr en enkel bostad på en liten ort i sydöstra Sverige. Den här familjens barn, som vi har valt att kalla för Daniel och Alexandra, ja de är i skolan på dagarna, medan föräldrarna tigger inne i stan."


Den fria rörligheten skulle ha varit en bra idé när ett begränsat antal länder ingick i Kol- och Stålgemenskapen, sedermera Europeiska Ekonomiska Gemenskapen, på 1950-talet, då det handlade om relativt homogena länder i Västeuropa. Sedan dess har projektet fördjupats och inte minst utvidgats, vilket gör att när den fria rörligheten idag är införd, genom Schengen-samarbetet, ingår också länder som Bulgarien och Rumänien, med stora romska minoriteter. Om länder som Frankrike drar åt skruvarna, kommer Sverige att bli ett än mer attraktivt alternativ, eller en sugpump, som Marine Le Pen uttrycker det.

Så länge vi är kvar i EU och Schengen-samarbetet, borde det finnas en mängd möjligheter, av mer kreativ karaktär, att strypa inflödet av individer som endast kommer för att tigga och begå brott. Vi kan absolut inte acceptera att "de är här för att stanna". På längre sikt måste Sverige naturligtvis lämna unionen, som allt mer ser ut att implodera någon gång under de närmaste åren.

3 kommentarer:

 1. Jag åker till Finland. Där är jag hemlös.
  Jag åker till Danmark. Där är jag hemlös.
  Jag åker till Tyskland, England, Frankrike, Italien och alla dom andra Eu-länderna och är hemlös.
  Men jag åker inte och lämnar mina barn hemma hos mina föräldrar såsåm SR säger att tiggarna gör.
  Tydligen har dom hem nånstans. Som jag när jag är utomlands.
  Fast jag tigger inte, men ska pröva på nästa sommar om får leva.

  SvaraRadera
 2. De kan ju inte vara så fattiga när de klarar av att bekosta resor från Rumänien till Sverige?
  Rune

  SvaraRadera
 3. I vissa fall lär svenskarna bekosta hemresorna!

  SvaraRadera