söndag 29 december 2013

Gudrun Schyman grubblar kring SD och feminism
Av någon anledning intervjuade Expressen igår Gudrun Schyman. Hon är inte en ointelligent person, men när man skall försöka få ihop extrem feminism med verkligheten, blir det gärna något förvirrat. Nedan får vi ta del av hur allting hänger samman; ojämlikhet, SD och självaste Breivik. Saken blir förstås inte bättre av den där naggande känslan av att Schyman inte brinner så mycket för feminsim, som för att vara kvar i rampljuset och kunna leva av det.Slagordet "Ut med rasisterna, in med feministerna" har FI kört med ett tag och det blir inte fyndigare med tiden. Det stora problemet för detta parti är ju att de står för en snäv, märklig och extrem feminism, som torde finna ytterst lite genklang i folkdjupet. Däremot tycker de allra flesta av oss att män och kvinnor självklart är lika mycket värda och skall ha samma rättigheter och löner som män. Jämlikhet stöter inte heller på något motstånd bland de övriga politiska partierna, varför FI direkt blir tämligen irrelevant. Schyman har också fått kritik för att hon vägrar stödja utsatta invandrarkvinnor eller beröra hedersproblematik, vilket gör hennes kamp än snävare.

Det blir pinsamt redan från början, när Schyman skall förklara sitt slagord:

"Sverigedemokraterna har varit tydliga med sin järnrörspedagogik"

Den formuleringen tycker hon själv är så fyndig att hon inte kan låta bli att förtjust skratta till. Det är nästan fascinerande hur fästa dessa människor är vid den där filmen. Själv skulle jag ha glömt den för länge sedan, om jag inte påmindes om den varje vecka. Därifrån är, åtminstone i Schymans huvud, kopplingen till Breivik solklar.

Från Breivik kommer vi raskt in på Europas patriotiska partier, eftersom allt hänger ihop och alla ska med. Resonemanget är minst sagt rörigt. I verkligheten har inte ett land som Polen strängare abortlagar på grund av några "högerextremister", utan för att de är katoliker. Ännu striktare är dessa regler på Irland, alldeles utan hjälp från några "högerextremister".

Lite av ett självmål blir det när hon skall berätta om att Sverigedemokraterna har "en otroligt gammaldags syn" och exemplifierar med att partiet vill ta bort genuspedagogik i förskolan och som ämne vid universiteten. Vi kan nog gissa att SD här får med sig en större del av befolkningen än vad FI får.

Mot slutet förklaras Sverigedemokraternas framgångar, föga förvånade, med brist på vänsterpolitik, samt att partiet erbjuder en "varm famn för de som inte känner sig välkomna i det moderna samhället".

Det mest fascinerande med detta inslag är egentligen att Schymans resonemang i Sverige är fullständigt accepterat och, för att använda ett engelskt ord, "mainstream". I offentlig framställning är Sverigedemokraterna extremister, medan Gudrun Schyman på något sätt ses som en god och förnuftig person. En dag svänger pendeln.14 kommentarer:

 1. Tobbe
  All heder åt dig som orkar höra på detta dravel och sedan prestera sådana enormt välskrivna och insiktsfulla analyser. Jag orkade bara hälften och undviker i allmänhet att överhuvudtaget läsa vad journalister skriver i något ämne. Det finns bara ett fåtal journalister kvar i Sverige.
  Däremot tror jag att pendeln kommer att vända varvid alla kommer att försöka svära sig fria från vad de en gång sagt och skrivit. Hoppas detta inte är alltför avlägset.
  Gunnar B

  SvaraRadera
 2. Sverigedemokraterna vill inte ens ta bort all genusvetenskap från högskolorna, bara rensa bort de värsta avarterna. Det ser man om man läser motionerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måhända taktik enligt president Theodore Roosevelt utrikespolitiska teori: "Speak softly, and carry a big stick"? De har kanske helt enkelt lärt sig av de andra?

   Radera
 3. "Anfall inte för då kommer vi att försvara oss" = järnrörspedagogik enl schyman.
  Undrar om hon skäms när hon ser intervjun, eller måste hon läsa Tobbes blogg för att inse hur dumt det är. Hur kan promillen rösta på henne ? Det är bara att konstatera Fy! Hennes uttalande bara avschyr man.
  Tack Tobbe !

  SvaraRadera
 4. Alla mäns FI-ende låter som om hon satt i riksdagen LOL
  SD förlorar väljare på sin politik ! Hon är komisk i sin antipatiska retorik.

  SvaraRadera
 5. Jag har nog inte fattat vilken komiker Gudrun egentligen är.
  Filmen är ju alldeles underbar och orsakade mig dagens största garv.
  Jag ser gärna Gudrun i TV-program som t ex Partaj. Hon skulle göra sig bra där bland alla Zlatan- och finlandsskämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fjortis som tar sig själv på allra största allvar med en världsbild lika spretig och osammanhängande som en fjortis.
   Inte konstigt att hon blir ganska populär hos en befolkning som i allt växande grad vägrar bli vuxen. För att inte tala om alla journalister som kunde och visste allt när dom var 14. Nu känner dom sig hotade och då är det naturligt att tala om järnrör för det är så man argumenterar när man är på en fjortis nivå.

   Radera
 6. När Schyman har den dåliga smaken att kalla SDs politik för järnrörspedagogik varför inte kalla hennes partier för kiss och fyllepolitik? Hon har betydligt närmare toppen i både V och FI än de så kallade järnrörs pojkarna hade till Sd toppen. Hon var den. Att KG Bergström kallar denna fyllhund för Sveriges vassaste politiker är helt sanslöst. Hon är och har alltid varit största flams och skitsnackaren av alla.

  SvaraRadera
 7. Schyman , Arnstad , Aschberg och några till . . . Varför lyssna på folk som dom ?
  Det de gör är solklart endast för att hålla sig i rampljuset med att säga de "rätta" sakerna !
  Jag är övertygad om att den dag det vänder så hamnar de lägst ner i social status !
  Om 2-3 år sitter de på parkbänken och undrar vad som hände ! ! !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har kommunisten Aschberg tjänat många miljoner på diverse tveksamma aktieaffärer så åtminstonde han lär inte sitta på någon parkbänk. Schyman är försörjd av oss skattebetalare livet ut eftersom hon "arbetat" i Riksdagen, ingen parkbänk där heller. Den examenslöse "Historikern" och "Vetenskapsjournalisten" Arnstad lär dock hamna där snart.

   Radera
 8. Äkta feminister borde väl med tanke på islamisens utbredning och att den rörelsen är fullständigt inkompatibel med kvinnans rättigheter gå med i, eller i varje fall rösta på SD?

  SvaraRadera
 9. Gudrun Schyman - den evige fjortisen

  SvaraRadera
 10. Det är bra för SD, Sveriges framtid och inte minst Jimmie Åkesson att Gudrun Schyman visar sig. Ju mer dessto bättre.

  SvaraRadera
 11. Schyman är inte så mycket politiker. Hon är mer av en dålig komiker i klass med Magnus Betnér.

  SvaraRadera