fredag 20 december 2013

Jean-Marie Le Pen dömd ännu en gång


Jean-Marie Le Pen inför talet 2012
Med jämna mellanrum anmäls och döms Jean-Marie Le Pen, numera Front Nationals hedersordförande, för något uttalande som anses strida mot den ena eller andra lagen. Igår var det dags igen, då Le Pen dömdes till 5000 euro i böter, för att ha gjort sig skyldig till "offentlig kränkning av en grupp av personer med anledning av deras tillhörighet av en etnicitet". Det handlade om ett skämtsamt uttalande om romer, fällt under partiets sommaruniversitet 2012, som enligt Le Pen själv endast var en upprepning av en kommentar fälld av en rom.

Anmälare var Rörelsen mot rasism och för vänskap mellan folken (MRAP), som flera gånger tidigare anmält Le Pen, bland annat 1987 för att ha sagt att "den islamisk-arabiska världen utgör en dödlig fara". Det uttalandet fälldes som "uppvigling till rasrelaterad diskriminering, hat eller våld".

Vad var det då Jean-Marie Le Pen sa den där dagen 2012? Observera att uttalandet utgörs av en ordlek, där det franska ordet "voler" betyder både flyga och stjäla.
Åklagarna, liksom de antirasistiska organisationerna, menade att det utan tvekan handlade om hets mot folkgrupp, medan Le Pens advokat, Wallerand de Saint Just, pläderade för en friande dom och underströk att hans klient använde humor. Wallerand de Saint Just är för övrigt även Front Nationals toppnamn i Paris.

Kvinnan som uttalar sig utanför rättssalen heter Bernadette Hétier och är vice ordförande för MRAP. Den romske mannen heter Saimir Mile och är ordförande för föreningen Romernas röst.
I dagens upplaga av Veckojournalen med Jean-Marie Le Pen, kommenterade Le Pen historien:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar