måndag 23 december 2013

Julhälsning från Marine Le Pen
Idag skickade Marine Le Pen ut en julhälsning till alla fransmän. Då vi själva ännu saknar en politiker och patriot av hennes kaliber, tycker jag att även vi svenskar kan hämta inspiration från denna hälsning.


UMP - det stora högerpartiet
PS - det stora socialistiska partiet
FN - Front National
UMPS är det nedsättande uttrycket för den politiska eliten i UMP och PS och alltså en motsvarighet till vår "sjuklöver".


DOM-TOM (départements d'outre-mer - territoires d'outre-mer) är franska områden utanför vad vi betraktar som det "egentliga" Frankrike, som i dessa sammanhang då kallas för La Métropole. Dessa DOM-TOM ses inte som kolonier, utan som delar av Frankrike, särskilt eftersom många av dem tillhört Frankrike längre än vissa delar av Metropolen.
9 kommentarer:

 1. Vilken värme hon utstrålar vår underbara Marine!

  Tack Tobbe för att du gör henne tillgänglig för oss alla som tyvärr inte förstår franska! God Jul!!!

  SvaraRadera
 2. Syftar Marine med DOM-TOM även på Nya Kaledonien, som har "Speciell Status", (och därmed väl varken är départements d'outre-mer eller territoires d'outre-mer?)? Och hur ser fransmännen generellt på detta?
  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det gör hon - hon syftar på alla områden som inte tillhör Metropolen. Är osäker på hur fransmän i allmänhet ser på detta, men tillhörigheten till Frankrike verkar ha stort stöd bland berörda invånare i dessa områden. De har ju tillhört Frankrike under lång tid och skulle troligen få det ekonomiskt sämre vid en självständighet. Dock finns naturligtvis även sådana strävanden, inte minst i Nya Kaledonien.

   Radera
  2. Så vad jag förstår är inte mme LePen närmast motståndare till självständighetssträvanden för (f d) franska kolonier. I åtminstone Thahiti (Franska Polynesien) är självständighetssträvanden stora, spreciellt bland urbefolkningen. Är inte detta inkonsekvent, för att inte säga hycklande, av en nationalist att vara motståndare till andra folkslags självbestämmande, samtidigt som man slåss för sitt eget folks?
   /Andreas

   Radera
  3. Andreas. Nej, eftersom det ses som en del av Frankrike rakt av, som Bretagne eller Auvergne. Sedan skulle jag tro, utan att ha undersökt saken närmare, att det finns starkt stöd för att fortsätta vara en del av Frankrike.

   Radera
  4. Man ser alltså inte invånarna som någon "urbefolkning" utan som fransmän, helt enkelt.

   Radera
 3. God jul, Tobbe (i efterskott visserligen!).
  Du som har koll på politiken i Frankrike och Benelux-länderna, vad anser du; ska SD samarbeta med FN och Geert Wilders i Europaparlamentet? Om ja; varför vill inte UKIP och DF ha något med FN att göra? Det jag oroar mig för är om ett ev samarbete med FN kan påverka SD negativt i riksdagsvalet i höst? /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart skall SD söka så mycket samarbete det går, framför allt med Front National, ett parti som är tio gånger större. Att det finns viss beröringsskräck beror helt på medierna, eftersom de har lättare att ljuga om ett utländskt parti än om SD, där svensken själv lättare kan ta ställning. Detta har faktiskt även just Geert Wilders sagt, som förklaring till att han tidigare inte vågade samarbeta med FN och Vlaams Belang. Någon gång måste SD dock sluta följa mediernas agenda och stå upp och säga att "ja, vi samarbetar med FN, PVV, FPÖ osv för att vi tycker att de är utmärkta partier".

   Radera
 4. Glimrande tal! tack för du rapporterar och översätter!
  hörde talet på Avpixlat men ville ändå kommentera här.

  SvaraRadera