onsdag 4 december 2013

PVV protesterar mot Rumäniens och Bulgariens tillträde
Från och med den 1e januari nästa år ingår Rumänien och Bulgarien i Schengen och dess invånare kan därmed fritt resa till övriga Schengen-länder. Även arbetsmarknaderna kommer att stå öppna för rumänska och bulgariska medborgare. Detta har naturligtvis inte skapat någon debatt i Sverige, men både Front National och PVV har aktivt protesterat i sina respektive länder.

I Nederländerna har Geert Wilders och PVV därför föreslagit att arbetstillstånd skall bli obligatoriska, vilket parlamentet igår tog ställning till. Förslaget blev nedröstat med 32 mot 114. Förutom PVV, stödde även Socialistiska Partiet och Partiet för djuren förslaget. Undersökningar har visat att 80% av det nederländska folket är emot fri tillströmning från dessa länder, men EU menar att man inte längre kan hålla arbetsmarknaden stängd för ländernas medborgare.

Under debatten passade två PVV-ledamöter på att bära in två skyltar med texten "tillträde förbjudet", som dock snabbt avlägsnades. Tidigare har Geert Wilders protesterat med samma skyltar, på rumänska och nederländska, utanför den rumänska ambassaden i Haag.

TelegraafJoram van Klaveren har tidigare figurerat här, då vi tittade på hans anförande om det marockanska problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar