måndag 2 december 2013

"SD lurar skjortan av arbetarklassen"
Redan rubriken ger en fingervisning om vem av Metros krönikörer som är i farten. Det är naturligtvis Göran Greider, mannen med en osviklig förmåga att placera varje debatt, oavsett ämne, direkt i 1800-talet. Det är arbetare och kapitalister, borgare och revolution. Han framstår som en närmast övertydlig karikatyr av den intellektuelle kommunisten, som visserligen aldrig haft något hederligt arbete, men kompenserar denna brist genom att ständigt posera i rutig skjorta och med rufsigt hår, precis som han föreställer sig att en riktig arbetare ser ut.

Idag handlar krönikan, som så många gånger förut, om Sverigedemokraterna, och vi förstår då att vi kommer att få ta del av den eviga vänsteranalysen, som säger att de enkla människorna, med sin brist på bildning och intelligens, vänder sin frustration mot "invandrarna", när de borde vända den mot det kapitalistiska systemet. Greiders inledning är så bisarr att det blir komiskt:

”Palme fick ett nackskott/SD fick jackpot” – så rappar Kartellen i en ny låt och det är en rätt genial sammanfattning av det senaste kvartsseklet i svensk politik. Det där rimmet säger mer än vad de flesta statsvetare och analytiker vanligtvis lyckas få ur sig."

Man kan ju konstatera att "genial" har en mycket egen betydelse i vänsterkretsar. Om vi bortser från själva textens uselhet, är även beskrivningen mycket märklig. I själva verket sköts Olof Palme i ryggen, ungefär 20 år före SDs verkliga genombrott, och hans död hade knappast någon som helst inverkan på partiets uppgång. Möjligen skulle hans fortsatta roll i politiken drivit på en ännu snabbare uppgång, då han som arrogant och extrem världsförbättrare, kanske skulle ha blivit en sverigedemokratisk valarbetare, i klass med Mona Sahlin. Sorgligt nog har Greider troligen upptäckt Kartellen genom deras återkommande hot mot sverigedemokrater. Vi må tycka att Kartellens text är fullständigt imbecill, men Greider kan berätta för oss vad den egentligen betyder:

"Att Palme fick ett nackskott bör uttydas som att ett fungerande välfärdssystem och en hög nivå på sysselsättningen har ersatts med en permanent osäkerhet."

Ja, det var ju inte helt självklart i de citerade raderna, så vi får väl tacka Greider för klargörandet. Sedan kommer då en liten redogörelse för de borgerligas nedrivning av välfärden, vilket gör att de vilseledda och oupplysta hamnar fel:

"Den som mister jobbet idag får en usel a-kassa och den som blir sjuk kan fösas in i meningslösa, degraderande åtgärder inom FAS 3. Över hela Europa har det där nackskottet avlossats mot trygghetssystemen och på de flesta håll har högerextrema rörelser fått jackpot."

Detta är den eviga och enda förklaringen vänstern har till invandringskritisk opinion, men de utelämnar då alltid, medvetet eller omedvetet, de absolut viktigaste aspekterna. Den sverigedemokratiske väljaren kanske ser bortom sin egen privata situation, och är orolig för vad massinvandringen på sikt innebär för Sverige? Framför allt låtsas dessa vänstermänniskor aldrig om vad den innebär för välfärden, och att man faktiskt inte kan kombinera en enorm flyktinginvandring med ett generöst välfärdssystem.

Eftersom de stackars arbetarna, i Greiders värld, lurats av det ondskefulla Sverigedemokraterna, bör man överhuvudtaget inte bemöta partiet, utan direkt ge sig på dessa arbetare, för att upplysa dem om klasskampen:

"Jag menar att det är helt fel att inrikta kraften på att debattera med SD i deras favoritfråga – invandringen. Det är dessutom vansinnigt att ödsla sin energi åt att gå i dialog med de ledande representanterna för SD; de kommer aldrig att kunna påverkas i någon human riktning. Nej. Det är deras väljare man ska kommunicera med. Partiet har hundratusentals väljare som de andra partierna måste ta på allvar och lyssna på. Jag har genom åren mött och pratat med många människor som öppet eller mellan raderna deklarerat att de tänker rösta på SD, eller som man ofta får höra: De tänker rösta ”svenskt”. Genomgående hos den typen av SD-väljare är att de aldrig har nåtts av någon annan analys av varför välfärden krackelerar eller arbetslösheten är hög än den som SD levererar."

Visst skulle det vara bra om de övriga partierna tog folket på allvar, men det är ju omöjligt så länge som de svartmålar, tystar och hånar alla försök till debatt. Det är dessutom ganska få som känner att Greiders egen 1800-tals-marxism är vägen framåt.Efter att ha ondgjort sig över att ett inlägg från Kent Ekeroth fått publiceras, givetvis med en mening om "järnrör", återkommer själva grundtanken om "svart och vita - tillsammans mot de rika":

"Men en arbetslös ”etnisk” svensk har i själva verket exakt samma intresse som en invandrare av en ekonomisk politik som minskar arbetslösheten och ökar den sociala välfärden. Kent Ekeroth ställer sig mellan dessa två och skiljer dem åt."

Problemet är ju bara att massinvandringen knappast minskar arbetslösheten eller ökar den sociala välfärden. Varken Kent Ekeroth, eller någon annan sverigedemokrat, "ställer sig mellan" svenskar och "invandrare". Det är snarare Göran Greider själv som har en ytterst nedlåtande syn på människor med icke-svensk bakgrund; han ser dem som ett enda stort kollektiv, vars ursprung gör att de utan vidare hör till vänstern. Han tycker helt enkelt att de har en plikt att ansluta sig till svenska revolutionärer mot de borgerliga. Den mästrande tonen ovanifrån fortsätter ända till de avslutande raderna:

"Går det att slå in en kil mellan SD och många av deras väljare? Ja, det tror jag. Det var faktiskt det som Palme en gång gjorde."

Det skulle vara mycket intressant att veta vad Greider här syftar på, då det på Palmes tid varken fanns fri media, invandringskritiska partier eller dagens form av massinvandring. Framför allt skulle jag vilja att personer som Göran Greider, Jonas Sjöstedt, Gustav Fridolin och alla de andra, någon gång förklarade hur de tänkt få ihop sin välfärdsstat och sina sysselsättningsmål med en ohämmad flyktinginvandring från tredje världen.
10 kommentarer:

 1. Riktigt träffsäker analys Tobbe! Du sätter Göran Greider på pottan på punkt efter punkt. Han framstår som du helt riktigt påpekar som "en närmast övertydlig karikatyr av den intellektuelle kommunisten, som visserligen aldrig haft något hederligt arbete, men kompenserar denna brist genom att ständigt posera i rutig skjorta och med rufsigt hår, precis som han föreställer sig att en riktig arbetare ser ut".

  Själv är jag trött på den Karln och kan inte begripa varför en slik typ skall sitta och skreva i varenda ett av morronTVs soffprogram

  SvaraRadera
 2. Ja, de är för komiska när de hela tiden försöker prata om annat.
  Rune

  SvaraRadera
 3. Pricksäker analys av Greiders begränsade begreppsvärld.

  Greider är ju inte bara mannen som ser sig själv som den givna sanningssägaren i alla sammanhang. Han är också chefredaktör på Dala-Demokraten som dragits med stora ekonomiska bekymmer i många år. I våras såldes tidningen i ett försök att "rädda" den. Samtidigt fick 50 personer gå, och lokalerna övergavs.
  Hur vore det med lite självrannsakan kring tidningens inriktning och förmåga att skildra de frågor som berör läsarna?

  En annan sak som stör mig är TT:s helt okritiska intervju med Kartellens Stakset i förra veckan ("Därför skrev Kartellen hotlåten mot SD"). Så här sa Stakset: "jag själv får utstå 15-20 mordhot från Sverigedemokrater varje dag".
  Eh, jaha? Har han gjort några polisanmälningar som styrker detta?
  Hur kan han veta att eventuella hot mot hans person kommer från just sverigedemokrater?

  TT:s reporter väljer att hoppa över dessa självklara motfrågor.
  För då hade ju storyn havererat. Det räcker med muntlig beskyllning. Man agerar ju ändå i samförstånd får man förmoda.
  Kan inte se att TT:s agenda avviker från DN:s och AB:s: politiskt styrd information avsedd att programmera befolkningen att "tänka rätt".
  Och svenska dagstidningar valde som vanligt att publicera TT-texten utan anmärkningar. Grovt tjänstefel kan hända, men normalt i låtsasdemokratin Sverige.

  SvaraRadera
 4. I Greiders krönika i dagens Arbetarbladet dröjer det bara några inledande meningar om naturen innan han nämner Marx och drar nåt citat från denne.

  SvaraRadera
 5. Han är som en megafon som aldrig lyssnar med pratar oupphörligt om klasskampen och om hur den ska segra till slut. Alla problem har samma orsak och samma lösning. Och jag tycker det är svagt av en person som anser sig vara intelligent och påläst att antyda att SD har visst ansvar för nackskott och att trygghetssystemet krackelerar genom att påverka väljarna. SD har ignorerats av de styrande sedan de valdes in i riksdagen. Om politiken är misslyckad så är det de etablerade politikerna, inte SD, som ska skuldbeläggas.

  SvaraRadera
 6. Dogmatiske kommunister lærer aldrig av sine feil.

  SvaraRadera
 7. Tjocka kvinnor anses vara lata, opålitliga och inte kunna arbeta 100%.
  Denna tjocka man är ändå som gud.
  Jag tycker inte om att referera till folks utseende, men denna tjocka missfoster i rutig skjorta som tror sig representera arbetare, ta mig i häcken!
  Alla arbetare som jag känner är mycket smärta, för de får verkligen arbeta på sina arbetsplatser för sina löner! Inte sitta i nån söderkrog och äta gott och pimpla vin dagarna i ända.

  SvaraRadera
 8. Jag skulle vilja påstå att det är sossarna som har lurat skjortan av arbetarklassen????det är väl för fan bara att titta på våra löner och våran patetiska arbetsrätt??? Jag är drabbad

  SvaraRadera
 9. Du är inte den skarpaste kniven i lådan va, "Tobbe" (lol)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att vänsterargument alltid låter så här...

   Radera