söndag 26 januari 2014

Första kommunen nu anmäld för vägran att ta emot afghanska män


Brobysjukhuset i Östra Göinge kommun,
som byggts om till boende för asylsökande

Efter årsskiftet kan Migrationsverket tvinga kommuner att ta emot gruppen asylsökanden som går under det något missvisande namnet "ensamkommande flyktingbarn", vilket brukar betyda unga män från Afghanistan. Migrationsverket verkar nu få en möjlighet att statuera exempel, då Östra Göinge kommun vägrar att ta emot ytterligare "ensamkommande flyktingbarn".

I detta fall handlar det om endast tre individer, vilket fått fina människor, som exempelvis Caroline Szyber (kd), att förfäras, men man skall då komma ihåg att kommunen redan har 400 flyktingar boende i lägenheter, samt att 120 personer med uppehållstillstånd togs emot i fjol. Totalt har kommunen 13 000 invånare.

Kommunchefen Jonas Rydberg påpekar att kommunen är den fjärde största mottagaren i Skåne och fortsätter:

"Sett till befolkningsstorleken tar vi emot flest av alla Skånes 33 kommuner. Det gör vi med stolthet och glädje, men det är väldigt stora åtaganden och vi måste ha bra förutsättningar för att göra det bra, se till att barnen har det bra i skola och förskola. Det är förutsättningar vi saknar nu."
"Det kan inte vara så att vi som tar emot flest är de som hamnar högst på Migrationsverkets lista. Vi gör vårt nu är det dags för andra att göra sitt. Vi kommer att ta emot fler barn från och med juni. Men någon måste någon gång sätta ned foten och säga att nu får det vara nog. Det är många kommuner som borde skämmas från morgon till kväll. Vi kan inte fortsätta dalta med dem som inte tar emot någon."

Migrationsverket anmäler nu kommunen till Inspektionen för vård och omsorg, samtidigt som verkets presschef Fredrik Bengtsson bjuder på märkliga kommentarer. Han menar bland annat att kommunerna har haft god tid på sig att förbereda sig, vilket alltså skulle vara ett fullgott skäl för verket att tvinga in ytterligare asylsökande. Märkligast är dock Bengtssons tankar om Östra Göinges invändning att man redan har tagit emot en rejäl mängd flyktingar:

"Jag har förståelse för det, men här blandar man ihop äpplen och päron. Östra Göinge har tagit emot många, men här talar vi om ensamkommande flyktingbarn, och det kommer att jämna ut sig."


Det låter snarare som att Bengtsson vill skilja äpplen från äpplen. Om en kommun redan har tagit emot alldeles för många flyktingar, är de då ändå redo att fortsätta ösa in fler, förutsatt att de kan klassas som under 18 år? Kräver inte denna kategori ännu fler resurser? Hur jämnar det ut sig? Försvinner Östra Göinges flyktingar om sedan en annan kommun tar emot ytterligare några?

Aftonbladet

Sammanfattningsvis kan vi återigen konstatera att Sveriges invandringspolitik inte bara har sprängt alla rimliga gränser, utan att den alltmer saknar legitimitet och folkligt stöd.
4 kommentarer:

 1. Hoppas innerligt att fler kommuner inser sina tillkortakommanden rörande detta. Normalt brukar man tro att ifall andra kommuner tar sin del så skylle det bli bättre? Hur då? Varje kommun får ju ta hand om de som anländer oavsett hur många som anländer till andra kommuner.....hur ser det ut i kommunerna runt om i riket Danderyd till exempel?

  SvaraRadera
 2. Det är bara at resa upp tält i parkerna och välkomna alla som anvisas.
  Får väl se vad som händer sen.

  SvaraRadera
 3. Stäng gränserna!

  SvaraRadera
 4. Det är respektlöst av Bengtsson att ifrågasätt kommunchefen som om inte han skulle veta vad som Östra Göinge orkar med i sin budget o inte. Alla borde ju förstå att de får inte den vård o omsorg de behöver om inte den finns i kommunen eller tror Bengtsson att de kan trolla? Så jag väntar med spänning på den domen som jag innerligt hoppas blir en dom som många kommuner som tack vare migra går på knäna i sin iver att rädda alla andra låter sina egna lida i skola o vård o omsorg.

  SvaraRadera