torsdag 30 januari 2014

Fridah Jönsson förstår inte. I vanlig ordning.
Av alla Metros usla krönikörer kan Fridah Jönsson mycket väl var den absolut sämsta, eller iallafall infantilaste, då hennes alster alltid håller en förbluffande låg nivå. När hon idag skall försöka skriva om bidragshistorien kring SDs kvinnoförbund är hon åtminstone förvånansvärt ärlig:

"Har ni sett ”13 snart 30”? Det är en film som handlar om 13-åriga Jenna som hatar sitt liv och bara vill bli vuxen, och en dag vaknar hon upp som 30-åring med pojkvän, lägenhet och toppjobb på sin favorittidning. Hon är livrädd och fattar inte vem hon är, vilka hennes vänner är, vem den nakna killen i duschen är eller var hon jobbar. I tisdags kände jag mig som Jenna när jag vaknade och hörde på nyheterna att Sverigedemokraterna fuskat till sig bidrag."

Jag tvivlar på att Fridah verkligen besitter denna självinsikt, men det är en underbar beskrivning av precis hur jag tror att det känns när hon får i uppdrag att kommentera vuxna ämnen som politik. Hon förblir en 13-åring i en väl tilltagen 30-årig kropp, och även om ingen har hjärta att ta ifrån henne kolumnen, så känner hon ändå innerst inne att hon inte alls förstår vad som pågår.

"Jag tänkte att nu måste det väl vara kört, det här måste väl ändå vara droppen, nu måste de väl avgå? Men nej. Jimmie stod som vanligt och såg ställd ut när reportrar frågade ut honom och sedan klippte TV4 till Tilde och Peter Jihde som skulle prata om VABRUARI med en mycket peppad och leende läkare."

Det är fantastiskt hur oförstående man är inför opinionen i det lilla medieetablissemanget. Jag vågar gissa att Fridah endast umgås med närmast identiska människor, där ingen förstås röstar på SD, eller ens känner någon som gör det. Skulle någon i Fridahs närhet uttrycka några avvikande tankar eller sympatier, skulle hon bli så ledsen och arg att hon omedelbart skulle vara tvungen att ta avstånd från den personen. Det är denna isolering som gör att de tror att varje hatartikel mot SD skall bli just den som helt sänker partiet. När SD efter "järnrörsfilmen" fick ökade opinionssiffror, ledde det till någon sorts existentiell kris inom medieetablissemanget. Här publicerade man något som förfärade varenda journalist på Södermalm, och så var det ytterst få andra människor som brydde sig! I medievärlden kunde man bara skaka på huvudet åt hur märkligt folk fungerade, med just den frustration som Fridah nu ger uttryck för.

Många vanliga människor har vid det här laget också förstått hur snedvriden medierapporteringen är. De känner sannolikt också till allt det bidragsfusk som förekommit inom exempelvis SSU. Slutligen undrar jag vilka Fridah tänker sig att "de" är och vad de skall avgå från. Tror hon att sverigedemokrater har ministerposter? Det är faktiskt lite tillfredsställande att ta del av hennes erkännande av bristande intelligens och insikt:

"Jag kände mig liksom så… skakad, för jag förstod verkligen inte hur det kan fortgå. Jag har försökt reflektera över hur SD fortfarande kan ha stöd hos folket och jag är så ledsen, men jag kan tyvärr inte ta in det. Jag har tänkt att om man inte varit utsatt för förtryck så kanske man inte vet när man bidrar till det och att när rasistiska nyhetssidor fortfarande är så stora är det kanske inte konstigt att folk får den här människosynen och att det kanske inte längre är så många som orkar ta sig igenom en hel artikel inklusive självstartande webb-TV utan helt enkelt litar på fakta från, ja, Avpixlat."

"Självstartande webb-TV" är alltså oerhört mycket bättre än Avpixlat? Troligen tar de flesta av oss del av både Avpixlat och Aftonbladet och är fullt förmögna att därefter själva ta ställning. Det är nog ingen vild gissning att Fridah inte tar del av båda sidors argument med öppet sinne, särskilt inte som hon direkt hänfaller åt "rasism" och "människosyn", tydliga uttryck för att man vägrar tänka själv eller överhuvudtaget fundera särskilt djupt. Ovanstående stycke är också ytterligare ett exempel på den orwellska värld som Sverige har blivit, där en enkel människa som röstar på SD bidrar till förtryck, medan de stora mediernas förljugna megafoner inte gör det. Frustrationen fortsätter:

"Men det hjälper inte. Jag fattar inte. Jag vill förstå hur ett sådant här parti fortfarande, efter alla klavertramp och skandaler, kan få vara med och styra vårt land. Jag vill förstå hur människor som tar på sig skorna, sätter i lurarna i öronen, går till vallokalen och lägger lappen med SD i kuvertet tänker. Jag vill sätta mig in i hur man resonerar om man tycker att personer som inte anser att alla människor ska ha samma rättigheter och som kallar kvinnor för horor ska bestämma hur skolan ska se ut."

Ytterligare en fara med att leva så isolerat och inskränkt som Fridah Jönsson och de övriga gör, är att man tror på sin egen agenda. Man uppfattar SD som ett parti av klavertramp och skandaler, endast baserat på sin egen beskrivning. En fullständig rundgång i en mycket begränsad tankevärld.

Nu kan någon undra varför jag ens bryr mig om att bemöta ett uselt alster av en uppenbarligen ointelligent och omogen person. De främsta skälen är att en krönika i Metro trots allt har hundratusentals läsare, samtidigt som Fridah Jönsson inte på något sätt är ensam. Skulle man låta politiskt korrekta alster passera bara för att de håller en för låg intellektuell nivå, skulle det inte bli mycket kvar att bekämpa.
8 kommentarer:

 1. Jag kan förstå Fridha..jag tänker likadant fadt tvärtom. Hur kan svenska folket blivit så hjärntvättat och räddhågset så att de fortfarande inte vågar kalla en spade för just en spade...att bli kallad för rasist är nästan i samma liga som att bli kallad pedofil eller något lika hemskt.

  /HELLBOY

  SvaraRadera
 2. Lisa Magnusson framstår som tänk- och skrivkunnig i jämförelse. Jönssonmänskan är en vandrande tragedi.

  SvaraRadera
 3. Vilken egoistiskt människa. Hon borde flytta till husby. Hon visar noll empati med vanligt folk.

  SvaraRadera
 4. Jag får mest lust att bjuda hem henne en fredagkväll. Ingen av alla de som klär alla SD-sympatisörer i negativa ordalag jag har erbjudit middag i förorten har vågat tacka ja och ta sig ut till den delen av förorten som saknar tunnelbana. De vänner som tagit sig hit har gjort det på eftermiddagen och bett en komma och hämta och lämna vid parkeringen eller busshållplatsen (och helst följt med hela vägen till pendeltåget) då de känner sig obekväma. Så jag tycker bara synd om henne...
  //Slöddertäljebo

  SvaraRadera
 5. Hon skriver att hon vill förstå, men jag undrar om det verkligen är sant (eftersom hennes världsbild skulle förändras mycket om hon verkligen förstod, och det är jobbigt för en människa (och kan ta lång tid, det vet jag av egen erfrenhet)). Jag hade tidigare idag en impuls att skriva till henne, men jag tror inte det är någon idé.

  SvaraRadera
 6. hur kan hon ens ha jobb som journalist? ska inte en sån ta reda på fakta innan dom får skriva något? låter ju som att hon jobbar på en "dingding värld" lr liknande, ta bara det med skandaler och klavertramp? SD är ju inte det enda partiet som gjort fel utan dom är nog det partiet som gjort det mesta för att inte få massa skitsvammel om sig, och sen är det ju att gör SD något så överdrivs själva handlingen upp i alla pk-blaskor såg vi ju senast när Kenth Ekerot vart utslängd från puben,direkt så vart det hans fel ,men som tur var ju att säpo var med och kunde intyga motsatsen, sen tror jag inte att hon ens läst deras partiprogram för hon har bara blivit hjärntvättad att hata SD som så många intelligensbefriade andra människor här i landet,har haft diskussion om SD på jobbet och speciellt en tror ju att om SD får makten så kommer alla att springa runt och skrika "sieg heil" på gatorna och alla andra utom vita ska rensas ut?? Men när jag frågade vart hon hört det och om hon läst deras partiprogram vad dom verkligens står för så fick jag det ointelligentaste svar jag bara kunde tänka mig och det var: Jo men jag läser ju dagstidningar och tittar tv så jag behöver inte lära mig rasistiska saker genom att läsa deras partiprogram. WTF!!?? hur fan kan man vara så jävla flummig och inte se hur verkligheten ser ut? och ta fan reda på fakta innan man ens yttrar sig, det tidningar och skit vräker ur sig är rent jävla förtal om Sveriges tredje största parti, är det ens lagligt av media som ska rikta sig till allmänheten att förvrida sanningen? isåfall ligger vi ju pyrt till för då innebär det att man inte kan lita på några nyheter som helst utan att vi lever bara i en stor jävla lögn..

  SvaraRadera
 7. Ett lysande exempel på en verklig PRIG.Lärde faktiskt ordet i AB,skäms men ordet var passande och bra.

  SvaraRadera
 8. Nu är ju Frida faktiskt närmare 13 än 30 så man får väl ha lite förståelse för den något omogna nivån. Då är det värre med de som befinner sig i medelåldern, men fortfarande argumenterar som en fjortis.

  SvaraRadera