torsdag 9 januari 2014

Skärpningar i norsk asyllag
För några månader sedan fick Norge som bekant en blå-blå regering, där bland annat Fremskrittspartiet ingår. Detta blev naturligtvis ett svårt slag för det svenska etablissemanget, då partiet för dessa människor ingår i den förfärliga grupp av högerextrema partier som blir allt starkare i Europa. I verkligheten förefaller Frp snarare vara ett traditionellt högerparti, som är för fint för att ens ha något att göra med vårt eget Sverigedemokraterna. Partiets medverkan verkar dock leda till skärpningar i invandringspolitiken.

Redan 2013 fick 50% fler asylsökande avslag för att de redan hade sökt asyl i andra europeiska länder, men Norges justitieminister Anders Anundsen, från Frp, skärper nu reglerna. Från och med 1e januari i år skall asylsökare som ljuger eller håller tillbaka information om att de har sökt asyl i andra länder, före ankomsten till Norge, kunna utvisas. Intressant är att Aftenpostens artikel inleds med meningen "Fingeravtrycket avslöjar dem", en formulering som aldrig skulle kunna publiceras i Sverige, där varje utvisningsbeslut, oavsett hur välgrundat det är, genererar snyftartiklar. Faktum är att vi här för bara någon vecka sedan kunde läsa om hur hemskt det var för en asylant i Sverige som behandlats illa i Italien, bara för att han just vägrat att lämna fingeravtryck. 

Anders Anundsen berättar:

"Opphør av forskriften vil føre til at det blir grunnlag for å utvise en større personkrets enn i dag, nemlig også personer der eneste grunnlag for utvisning er at personen har nektet for å ha søkt beskyttelse, søkt visum eller avgitt fingeravtrykk i et annet land."

Följden blir att långt fler utlänningar kommer att kunna utvisas från Norge. De kommer också att kunna straffas hårdare för att de bryter mot inreseförbudet och återvänder till Norge.

2013 blev totalt sett dock ett rekordår för antalet beviljade uppehållstillstånd i Norge. Av 11 570 asylansökningar som behandlats fram till december förra året, fick 5330 uppehållstillstånd. I Sverige var motsvarande siffra, alltså uppehållstillstånd för just asylsökande fram till december, ungefär fem gånger så många. Det totala antalet uppehållstillstånd i Sverige uppgick som bekant till 111 000.

Anundsens beslut innebär att ett tidigare beslut från maj 2012, fattat under Stoltenbergs socialdemokratiska regering, nu upphävs. Då beslutades att polis och Utlendingsdirektoratet inte längre skulle kunna utvisa asylsökande uteslutande på grund av lögner om tidigare asylansökningar i andra europeiska länder.

2013 visade det sig att en stor majoritet av asylansökandes fingeravtryck dök upp i databaserna i andra europeiska länder; under första halvåret 3252 av 4350. Trycket på länderna i södra Europa är naturligtvis stort, men samtidigt är de betydligt mer restriktiva än ett land som Sverige.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) menar att det i exempelvis Grekland i realiteten är omöjligt att få asyl. Förra året fick 0%  av de asylsökande där uppehållstillstånd, medan siffran för Sverige var 93%.


1 kommentar:

  1. Här behövs ett extrainsatt Skavlan där Sveriges "elit", med en icke tidigare skådad emfas, kan ta avstånd från denna växande främlingsfientlighet som breder ut sig i vårt rasistiska grannland. Özz Nûjen får sitta i studion iklädd offerkofta, modell större, samtidigt som Magnus Betnér och Soran Ismail står på scenen och levererar kvalitetshumor, självklart med SD-tema. Robert Aschberg medverkar via telefon och Henrik Arnstad står på studiogolvet och visar diagram på hur fascismen fullständigt har exploderat i Norge. Dagen efter beklagar sig Gudrun Schyman på DN Debatt över att inte en enda kvinna medverkade i gårdagens Skavlan och att detta är ett oantastligt bevis på att de patriarkala maktstrukturerna är starkare än någonsin.

    Sverige av idag. Ridå.

    Oscar

    SvaraRadera