onsdag 22 januari 2014

Sveriges syriska utmaningar


DN har idag ett antal artiklar om flyktingarna som lämnar Syrien. Låt oss först titta på Sveriges roll i Europa:

"Efter Migrationsverkets beslut i höstas, att ge permanent uppehållstillstånd till asylsökande från Syrien, har Sverige blivit ett ännu mer självklart mål för människor på flykt. Inget annat EU-land har gjort samma sak."



"EU-ländernas svar på flyktingkatastrofen i Syrien är, med några undantag, att försöka stänga gränserna. Men Sverige sticker ut, både genom att ta emot flest asylsökande och att erbjuda permanent uppehållstillstånd."

"Av de relativt sett få som lyckas ta sig till EU är fördelningen mellan medlemsländerna mycket ojämn. Sverige toppar listan med 14.362 asylsökande, Tyskland hamnar på andra plats (10.859), Bulgarien på tredje (3.957) och Nederländerna på fjärde (2.273)."

I Sverige ger detta förstås upphov till vissa "utmaningar":

Skola
Skolorna kan räkna med många nya elever om flyktingmottagandet ökar. Därför har Skolverket och Sveriges kommuner och landsting inlett ett samarbete för att stödja skolorna. De med stor vana av mottagande ska hjälpa de som saknar det.
– Det kan vara stora praktiska svårigheter för en skola som inte har vana av nyanlända elever. Alla gör rätt i att förbereda sig på det här, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Vård
Enligt Röda korset lider drygt en tredjedel av de som flyr till Sverige av posttraumatisk stress. Det leder till en hög press på landets psykiatriska vårdinrättningar. I DN larmade flera kommuner och vårdinrättningar om bristande resurser.

– Här i Malmö går mottagningarna på knä, sa Röda korsets Barbro O’Connor.

Boende
Bristen på boplatser är den ständiga flaskhalsen när asylsökande ska lämna Migrationsverkets bostäder och komma ut i de svenska kommunerna. Enligt nya siffror från Migrationsverket väntar 9 638 personer med uppehållstillstånd på att få boendeplatser i kommunerna.

Arbete
Genom Arbetsförmedlingens tvååriga etableringsprogram ska flyktingar få individuell hjälp till jobb och utbildning. 2013 skrevs 17 200 personer in i etableringsuppdraget, och av dem var 7700, eller 45 procent, från Syrien. Enligt Arbetsförmedlingen går en fjärdedel till jobb eller studier efter två år, men en granskning av DN visar att bara fem procent får arbete utan någon form av anställningsstöd.

DN II






1 kommentar:

  1. Jag träffade erik Ullenhag idag på sthlms universitet. Han har en omöjligt uppgift och inga svar. Reinfeldt är problemet.

    SvaraRadera