fredag 7 februari 2014

Jan Helin i högform


Makten

Varje fredag genomför Aftonbladet sin version av en "chatt", där utvalda läsare får sina frågor publicerade, följt av ett svar av självaste Jan Helin. Det är inte bara ett tillfälle för Jan Helin att få sola sitt ego, utan kan även ge oss andra lite komik.

"Vad tror du blir valets viktigaste frågor?"

"Två flanker går framåt just nu. Vänsterpartiet på tydligheten kring frågan om vinster i välfärden och Sverigedemokraterna på sitt budskap om att i stort sett alla problem i Sverige beror på invandring. I avsaknad av en tydlig höger-vänster debatt är det vad jag ser. Jag tror valrörelsen skulle bli mer spännande om Alliansen och Socialdemokraterna och Miljöpartiet hittade en tydligare konfliktlinje. Viktigt också i nyhetsvärderingen hos media nu. Så tror jag."

Det var ett intressant sätt att beskriva de två flankernas hållning. Den ena går alltså fram på grund av "tydligheten kring frågor", medan den andra genom att "alla problem i Sverige beror på invandring". Om jag nu hade haft Jan Helins behov av att förvrida och föra ner allt till barnets nivå, skulle jag lika gärna kunna säga att SD går fram på grund av sin tydlighet kring invandringsfrågan, medan Vänsterpartiet gör det genom att skylla alla problem i samhället på de rika.

Notera också den näst sista meningen. Jan Helin skriver inte "nyhetsrapporteringen", och det av goda skäl, då han redan tidigare deklarerat att hans tidnings uppgift främst är att just välja ut, vinkla och värdera åsikter och företeelser. Vi kan vara säkra på att Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas valrörelser kommer att skildras helt olika.

"Kommer Aftonbladet att nobba annonser för SD även kommande val(något jag hoppas på)?"

"Ja. Vi tar in debattartiklar från SD och vi nyhetsbevakar dem. Men jag vill inte ha deras reklam. Också vilka man gör affärer med är ett uttryck för en värdegrund. Jag är för alla människors lika värde och mångfald. Det är inte SD. Det är ett publicistiskt viktigt uppdrag att tydliggöra SD:s värdegrund och vad deras politik står för. Det har enligt mig inget med annonser att göra."

Vi förstår att frågeställaren är en vänstermänniska, genom dennes önskan att framför allt stoppa och censurera åsikter. Självklart delas denna hållning av Jan Helin. Beskedet att Aftonbladets annonser ger uttryck för tidningens "värdegrund" var dock mycket intressant, med tanke på de annonser man ser där. Tydligen är då spelbolag och sms-lån höjden av mänskligt liv. 

Verkligheten är naturligtvis att Aftonbladet överhuvudtaget inte har någon "värdegrund", annat än att vara störst bland medierna och tjäna pengar till sina aktieägare. Om någon stack till Jan Helin 20 miljoner under bordet, skulle han mycket snabbt lägga upp även en annons för SD.

Slutligen är det lite fascinerande att de politiskt korrekta människorna fortfarande mässar mantrat "alla människors lika värde och mångfald", utan att någonsin känna sig generade eller patetiska. I verkligheten tycker Jan Helin inte alls att alla människor har samma värde, vilket han bland annat visar genom att bosätta sig i ett exklusivt område och endast umgås med andra välbärgade människor. Än mindre önskar han sig någon mångfald i sitt eget liv, vilket även det uttrycks genom val av bostad och medarbetare.

Äppelviken, där Jan Helin bor. SvD berättar: "För en genomsnittsvilla i exklusiva Äppelviken i västra Stockholm kan du få 22 likadana villor i Hällefors i Västmanland. Den dyraste Sverigevillan ligger således i Äppelviken i Bromma och kostar hela 8,25 miljoner kronor.


"Hur stoppar vi rasismen?"

"Genom att förstå den och gå till oss själva till att börja med. Det är mycket snack nu kring vad rasism egentligen är. För mig är det inte så svårt. Rasism är i grunden ett ifrågasättande av alla människors lika värde. Det kan till exempel ta sig uttryck i en politik som går ut på att ställa olika etniska grupper i ett samhälle mot varandra. Det är självklart fullt möjligt att debattera invandringspolitik utan att vara rasist. Problemet i dag är att de som är mest ivriga att debattera invandring gör det utfifrån en politik som vill ställa olika grupper i samhället mot varandra."

Att denna "analys" upprepas var och varannan dag gör den inte mer klarsynt. Sverigedemokraterna, som troligen åsyftas, ställer faktiskt inte olika etniska grupper mot varandra. Än mindre säger de att den ena gruppen har ett lägre människovärde än den andra.

När Jan Helin säger att han visst tycker att det är möjligt att debattera invandringspolitik utan att vara rasist, menar han att man skall få lov att diskutera exempelvis hur vi kan öka flyktingmottagningen eller förbättra integrationen. All diskussion kring att minska inflödet kommer även fortsättningsvis att slås ner med uttryck som "rasism", "människosyn", "värdegrund" och "alla människors lika värde".

Jan Helin fick också frågor kring andra ämnen, där svaren oftast vittnar om hans grandiosa självuppfattning, men jag tror att tre utvalda frågor och svar är mer än tillräckligt, även för den mest luttrade oppositionelle läsaren.

7 kommentarer:

 1. Det där är inte Äppelviken, det är Höglandet. Husen i Äppelviken är inte så där små.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för påpekandet. Enligt SvD skulle bilden föreställa Äppelviken, men jag har nu uppdaterat med en annan bild.

   Radera
 2. "Tydligen är då spelbolag och sms-lån höjden av mänskligt liv." Haha! Hysteriskt kul. Här kommer senaste nytt från Aftonbladet som ytterligare vittnar om deras fantastiska "värdegrund":

  Beyoncé om sin plattång: "Jag kan inte leva utan den!"

  "Hitta bästa priset på tandblekning"

  Mest sedda videoklippet på Aftonbladet idag: "Hatet mot Paradise Hotel-vinnaren"


  Finns den någon tänkande individ i Sverige som ser Aftonbladet som en seriös tidning?

  Oscar

  SvaraRadera
 3. "Den dyraste Sverigevillan ligger således i Äppelviken i Bromma och kostar hela 8,25 miljoner kronor."

  8,25/22 =370000:- låter lite!

  Det måste vara 18,25 eller 28,25 miljoner eller?

  SvaraRadera
 4. Jag är brasilianska(norskt ursprung) i brasilien finns det partier nationalist
  med rötter i italienska och tyska fascismen av 30-talet (utan problemet)
  ett exempel är framstegsparti (Partido progressista)som skapades av medlemmar i Arena med rötter i fascismen av Plinio Salgado och det finns
  ingen kritik i brasilianska medier mot detta partiet . De brasilianska journalister respekterar de människor som röstade på detta partiet men
  svenska journalister är yttrandefrihetsfiender.
  http://pt.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%ADnio_Salgado
  http://pt.wikipedia.org/wiki/Partido_Progressista_(Brasil)

  SvaraRadera
 5. Man kan undra hur media som helt betalas av skattemedel genom pressoch distrubetions bidrag,Får neka ett av SVENSKA folket till Riksdagen invalt parti att framföra sina Demokratiska åsikter.
  Skall verklige jag med mina skatter göras ansvarig för denna diskriminering.
  Hur kan vi låta folk som inte kan ett ord SVENSKA och överhuvudtaget inte vet vad Demokrati är ha rösträtt??

  SvaraRadera
 6. Det ständiga tröttsamma "alla människors lika värde" är och förblir en meningslös floskel eftersom hen inte vet hur man ska bemöta ett parti som SD.

  SvaraRadera