onsdag 5 februari 2014

Peter Kadhammar är stoltNär posören Peter Kadhammar vill berätta att han är stolt så förstår vi vad det handlar om. Själv gissar jag att han innerst inne framför allt är stolt över att han bor på Östermalm och har en återkommande krönika i självaste Aftonbladet, men när han vill posera med en låtsad stolthet, handlar det förstås om Sveriges invandringspolitik:

"Ett år kom 30 313 män, kvinnor och barn, året efter 36 183. De var så många att flyktingförläggningarna inte räckte till. I Skåne satte myndigheterna upp tältläger."

På sätt och vis har han ju rätt att vara stolt, då han ständigt propagerar för ohämmad invandring, men det skulle förstås som vanligt ha varit mer trovärdigt och respektingivande om han också valt att själv bosätta sig i mångkulturen. Av någon anledning ser han ovanstående tältläger som en källa till stolthet, men är han också beredd att uttrycka glädje, eller åtminstone acceptans och ansvar, inför de ständigt ökande skjutningarna eller våldtäkterna? Nej, det skulle han inte göra, och därmed är han en hycklare. Man har helt enkelt inte rätt att posera med en fiktiv godhet, samtidigt som man inte tar ansvar för dess konsekvenser.

Nåväl, vad Kadhammar försöker uttrycka i sin krönika är att Sverige, i en ekonomisk kris, tog emot ett stort antal flyktingar från Balkan och att landet trots det inte kollapsade:

"Men Sverige stod pall. Vi redde ut den ekonomiska röran och kravlade oss upp ur depressionen.
Och vi tog emot de nödställda, 81 504 flyktingar från det sönderfallande Jugoslaviens krig och folkmord. Det är 20 år sedan. Ingen tänker på dem i dag. De flöt in i samhället och blev medborgare bland andra medborgare. Några av dem är skickliga kolleger till mig."

Till att börja med är jag ytterst tveksam till att Kadhammar har några skickliga, eller ens hedervärda, kollegor. Dagens svenska journalister är i allmänhet okunnigt, intolerant och självgott drägg.

Det stämmer att flyktingarna från det forna Jugoslavien integrerats förhållandevis väl i Sverige. Att därifrån dra slutsatsen att vårt land kan fortsätta att i all evighet ta emot stora mängder invandrare, från allt avlägsnare kulturer, är dock tveksamt. Jugoslaverna var trots allt européer och, jämfört med senare tids grupper, välutbildade. Vad Kadhammar antagligen vill låta förstå, är att det också kommer att gå utmärkt med fortsatt stor flykting- och anhöriginvandring från Afghanistan, Somalia och Syrien. Det tror jag inte alls, vilket vi redan ser med den somaliska gruppen, som faktiskt också kommit sedan 1990-talet. Även om vi skulle ha haft arbeten till alla dessa människor, vilket vi inte har, innebär det enorma tillflödet att vårt land vittrar sönder.

Det bekymrar naturligtvis inte en individ som Peter Kadhammar:

"Vi var tuffa, räckte ut en hand och stod emot de skenbart enkla lösningarna.
Vi kan sträcka på oss och vara lite stolta."

Peter, var det verkligen så tufft att sitta på Aftonbladets redaktion och skriva exakt samma sak som alla dina kollegor, på alla andra tidningar, också gjorde? Kommer du att vara stolt om ytterligare 20 år?

Aftonbladet
10 kommentarer:

 1. Detta kanske är en stor anledning till varför vi "behöver" invandringen.

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/det-stora-svaret-pa-allt.html

  SvaraRadera
 2. "Vi"?!??? När jag tittar på Kadhammar ser jag "Dom". Inte "Vi".

  SvaraRadera
 3. Svenska politiker verkar ha tunnelseende. Hur vore det om dom såg till vad minoriteter i arabvärlden får utstå ?

  http://www.youtube.com/watch?v=eT08S2XPavk

  SvaraRadera
 4. "Men Sverige stod pall. Vi redde ut den ekonomiska röran och kravlade oss upp ur depressionen.
  Och vi tog emot de nödställda, 81 504 flyktingar från det sönderfallande Jugoslaviens krig och folkmord. Det är 20 år sedan. Ingen tänker på dem i dag. De flöt in i samhället och blev medborgare bland andra medborgare. Några av dem är skickliga kolleger till mig."

  Det som Kadhammar givetvis inte nämner är att denna grupp, som räknas som den mest framgångsrika av alla invandrargrupper, har en sysselsättningensgrad på under 70 %. Jämfört med inrikes födda på 85 %. Och detta trots 20 år i landet. Så nej Kadhammar, Sverige kommer inte långsiktigt att klara välfärden med nuvarande invandringspolitik utan Sverige har påbörjat en lång utförsåkning där vi inte kan se botten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Det är bara att studera FN:s "Human Development Index".
   Där har Sverige plats 15 år 2010, och plats 45 år 2030, passerade av bl.a. Bulgarien, Polen och Libyen. Det finns en länk på "Dispatch International" under ledarsidan: Medierna blir allt mer desperata.
   Snacka om att sjunka som en sten.

   Radera
 5. Om 20 år är det slut. Kanske har iran kommit på fötter så man kan söka asyl där då. Fredrik Reinfeldt lär aldrig behöva sona sitt brott.

  SvaraRadera
 6. Finns det statistik på hur det går för juggarna ? Staten måste väl självklart följa upp sina ofta kostsamma åtgärder ? Förlåt, nu glömde jag att inom det här området gäller inte förnuft och rationalitet...

  SvaraRadera
 7. Det är ändå Europa vi talar om här. Länder som ligger mitt emot Italien och nära Ungern. Då är det lätt att inse hur svårt det är för dom från MENA att kunna försörja sig.

  Det vore ändå intressant att få en oberoende analys. Jag vet att många som kom hit förtidspensionerade sig inom relativt kort tid efter ankomst. Var finns de med i Ullenhags statistik? hur ser det ut om du jämför Bosnier, Kosovoalbaner och Serbier? Finns det några skillnader?

  Om jag inte minns fel så var detta delvis en planerad folkomflyttning. Vi skickade ner representanter från UNHCR till dessa läger där det var helt säkert att vara. Sedan valde vi ut ett större antal som sedan transporterades hit. Det var nära krigsslutet.

  Vad gäller krig och flyktingar från vår egen bakgård Europa har vi naturligtvis ett större ansvar. Jag ser ändå inte att det är svenskarnas skyldighet att fortsätta försörja de som inte kan arbeta när sedan kriget är över.

  En intressant bok att läsa som slår hål på många nyter är Dårarnas Korståg av Diana Johnstone

  http://www.bokus.com/bok/9789171231277/dararnas-korstag/

  Som vanligt har vi blivit förda bakom ljuset vad gäller denna konflikt.


  SvaraRadera
 8. "Det som Kadhammar givetvis inte nämner är att denna grupp, som räknas som den mest framgångsrika av alla invandrargrupper, har en sysselsättningensgrad på under 70 %. Jämfört med inrikes födda på 85 %. Och detta trots 20 år i landet. Så nej Kadhammar, Sverige kommer inte långsiktigt att klara välfärden med nuvarande invandringspolitik utan Sverige har påbörjat en lång utförsåkning där vi inte kan se botten."

  Exakt. Och det är ju värt att påpeka att invandrarnas sysselsättningsgrad aldrig någonsin varit lägre än när Sverige under brinnande 90-talskris höll på med att ösa in jugoslaver med tvivelaktigt eller inget skyddsbehov. Resultatet blev att de så beryktade "utanförskapsområdena" började att växa som svampar ur marken (förra året härjades flera av dem av allvarliga upplopp, vilket Kadhammar nog känner till). Integrationen, som börjat bli dålig redan på 80-talet, havererade fullständigt. En klar förbättring i invandrarnas sysselsättningsgrad, från den chockerande låga nivån när vi tog emot jugoslaverna, kunde dock skönjas efter ett tag, men då kom den nya utlänningslagen och Sverige kastades ur askan in i elden när vi som enda land erbjudit irakier, och nu syrier, PUT och därmed fått ta emot de flesta av dessa som tagit sig till Europa. Inte konstigt att OECD konstaterat att Sverige är sämst i hela OECD-området på jobbintegration för invandrare, trots den mest kostsamma och omfattande integrationspolitiken i världen. Men huvudsaken tycks vara att typer som Kadhammar ska kunna "sträcka på oss och vara lite stolta" över den "generositet" de uppvisat på skattebetalarnas bekostnad, där det svenska samhället får betala ett ohyggligt högt pris med växande problem och otrygghet.

  SvaraRadera
 9. Som en parentes kan ju nämnas att en toppolitiker fått sätta livet till för en jugoslav som inte "flutit in i samhället". Serben som mördade Anna Lindh hade som motiv att "ge igen" på en politiker, vilka han menade hade dömt honom till utanförskap:

  "– Jag tänkte: ”Nu fick jag syn på en politiker. De ska liksom… de ska få se nu”. Jag levde på a-kassa, sjukbidrag, hade låg ersättning och ingen utbildning. Ingen framtid. Jag var en människa utan jobb, utan bil, utan vänner, utan chans, säger han."

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/mijailovic-var-ute-efter-anna-lindh/

  Men det är väl smällar man får ta när man som Kadhammar sjunger lovsång till invandring och mångkulturalism.

  SvaraRadera