måndag 24 mars 2014

Rekordsiffror för Front National i första omgångIgår hölls första omgången i Frankrikes lokala val, där Front National kunde ställa upp med listor i nästan 600 kommuner, vilket var mer än vid något tidigare kommunalt val. Kartan visar de orter där Front National blivit största parti, eller, markerade med stjärnor, en lista som stöds av partiet. Värt att notera är att Hénin-Beaumont, en kommun längst i norr med 27 000 invånare, redan är vunnen, då partiets kandidat, Steeve Briois, redan i första omgången uppnådde över 50%.

Steeve Briois (FN), ny
borgmästare i Hénin-Beaumont

Vissa av kommunerna är små, men Avignon har 90 000 invånare och Perpignan 120 000. I andra omgången kommer (förutom i Hénin-Beaumont alltså) Front Nationals kandidat att möta en eller flera motkandidater. I de fall partiets lista endast möter en motkandidat, gör samtliga övriga partier vad de kan för att mobilisera sina väljare mot just FNs kandidat. Därför är alla de städer där andra omgången kommer att utspelas mellan höger, vänster och Front National speciellt intressanta för partiet, då etablissemangets röster splittras.

Den andra, och avgörande, omgången sker nästa söndag. Slutresultatet av detta val kommer jag att skildra och analysera för Nationell Idag. Front National räknar med att delta i 229 av dessa omgångar.

Le Figaro6 kommentarer:

 1. Tobbe,
  tack för den här snabba analysen. Har letat i svensk press och TV om valet. Det finns inte mycket - fullt förståeligt. Hoppas detta sänder chockvågor genom PK-pressen.
  Man kunde ju hoppas på att detta leder till att svenska journalister gör mera för att försöka förstå händelserna i Europa, men det är naturligtvis för mycket att hoppas på. Den nuvarande generationen journalister måste dö ut innan man kan få en mera initierad rapportering - och då av de privata bloggarna, som denna.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inga journalister i dagens Sverige, det är bara dåligt utbildade vänsterdrägg.

   Radera
 2. Hej Tobbe god analys. Jag hörde första morgonsändningen av p1 och trodde inte mina öron,7% jaha liksom. Vore ju mer sannfärdigt om de kunde ha talat om hur lokalvalen gått där FN ställde upp. Sökte lite på nätet och grunden till marxistmedias skamlösa rapportering torde vata en Guardian artikel publicerad sent igår natt.

  SvaraRadera
 3. Det är kanske bra att de skriver 7% och invaggas i säkerhet. Desto större blir chocken vid EU-valet i maj.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 4. Hej Tobbe!

  Tackar för din utmärkta bevakning av de invandringskritiska partierna i Frankrike, Holland och Belgien. Vill också tillägga att dina texter håller mycket hög nivå språkligt sett.

  Eftersom du tycks ha gedigna kunskaper om fransk politik, skulle du i ett blogginlägg kunna förklara lite mer detaljerat hur det franska kommunvalssystemet fungerar? Jag antar att fler än jag har svårt att förstå detta med att valet hålls i två omgångar. Först trodde jag att syftet var att en kandidat skulle få egen majoritet. Men jag insåg sedan att detta inte kan stämma, eftersom det tydligen kan vara flera kandidater även i andra omgången.

  Som sagt, en förklaring hade varit önskvärd.

  Med vänlig hälsning,
  Humanist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Ja, systemet är ju lite komplicerat. I korthet kan man säga att den som blir störst i andra omgången anses ha majoritet och alltså får tillsätta borgmästare. Man röstar egentligen på kommunalråd, som sedan väljer en borgmästare.

   Radera