måndag 28 april 2014

Dagens citat II: Jean-Marie Le Pen


"Jag borde ha gått i pension för 25 år sedan, men jag är fortfarande i arbete, eftersom jag har övertygelsen. Jag gör det för mina barn, mina barnbarn och kanske snart mina barnbarnsbarn." 

Le Figaro

Jean-Marie Le Pen med barnbarnet Marion Maréchal Le Pen

Den snart 86-årige Jean-Marie Le Pen avvisar tanken på att avsluta sitt politiska engagemang. Den som följer hans framträdanden vet att han besitter mer bildning och skärpa än de flesta betydligt yngre kollegor. Förutom att vara hedersordförande för Front National, kandiderar han till Europaparlamentet som förstanamn på partiets lista i valkretsen Sud-Est. Detta längre perspektiv, som citatet ger uttryck för, är förstås viktigt att också påminna sig om, men förefaller helt saknas i åtminstone svensk politik.

Det ryktas nu att Marion Maréchal Le Pen, dotter till Jean-Maries dotter Yann, är gravid, vilket alltså skulle ge Jean-Marie Le Pen just hans första barnbarnsbarn.
3 kommentarer:

 1. Sicken go gôbbe, 86 bast och i farten som en 25-åring! Det skulle vara kul och intressant om du Tobbe kunde kunde skriva en längre artikel om denne man som du verkar känna väl till och beundrar (som jag uppfattat det). Läste igår din artikel som du länkade i en kommentar på Avpixlat om det där med att han kallade Förintelsen för "en detalj" i ett krig som skördade ytterligare 40-60 miljoner livet utöver judarna. Klumpig formulering men frågan är om inte franska politiker överlag är mindre ängsliga än svenska PK-jönsar för att säga något opassande. Att svenka journalister medvetet blandar ihop Le Pen med Le Pen (dvs far och dotter) för att svärta ner Marine pga av faderns klumpiga kommentar är ett rejält lågvattenmärke. Men dom är väl "kulturrasister" som tror att omdömeslösa kommentarer går i arv.

  Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stig! Absolut beundrar jag denne man. Jag skrev en form av porträtt vid hans 85-års-dag:
   http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2013/06/jean-marie-le-pen-fyller-85.html

   Under etiketten "Front National" kan du sedan hitta en mängd inslag med honom (och övriga representanter förstås).

   Radera
  2. Tack för den länken, en bra artikel!

   Le Pen har ju många bra punkter på sin meritlista:

   1. Anmälde sig frivillig till Forces francaises de l'intérieur, motståndsarmén mot den tyska ockupationen men avvisades för att han bara var 16 år. och visst är det som du skriver livets ironi att han sedan kallas för fascist. Å andra sidan så var det kanske mest Frankrikes självständighet han ville försvara och inte kriga mot den fascistiska ideologin även om han sannolikt avskydde nazism och fascism.

   2. Examen i juridik och statsvetenskap.

   3. Organiserar 1953 en hjälpinsats för offren för de enorma översvämmningar som då drabbat Nederländerna.

   4. 1953: Invald som Nationalförsamlingens yngste ledamot för småföretagarpartiet Poujadisterna

   5. 1954: Löjtnant i Främlingslegionens fallskärmsjägare i Franska Indokina.

   6. Grundar Front National 1972.

   7. 1984 blir han invald i Europaparlamentet

   Jean-Marie Le Pens medlemskap i Poujadisterna verkar inte vara någon fjäder i hatten förutom det han var yngst i Nationalförsamlingen. Poujadisterna var tydligen (enligt eng. Wikipedia) ett populistiskt småföretagar- och skattesänkarparti (ungefär moderaterna och Ny Demokrati enl. min åsikt) och "de typiska populistiska kraven att motarbeta statlig kontroll" (dvs ungefär som nyliberalerna i både M och C).
   "Förutom protesten mot inkomstskatten och priskontroll för att begränsa inflationen, var Poujadisterna motståndare till industrialisering, urbanisering och amerikansk form av modernisering eftersom det hotade identiteten på Franska landsbygden"

   SD-hataren Anna-Lena Lodenius ger en smått burlesk beskrivning av Poujadisterna men hon brukar inte ljuga allt för grovt: "De riktade sina attacker främst mot storindustrin, fackföreningarna, de marxistiska partierna, varuhusen och bankerna...bekämpade bland annat socialvård som man menade var “onödiga utgifter"

   Sant eller ej så är det ju då omöjligt att säga om Poujadisterna var varken höger eller vänster...Eller ens i mitten.

   (För övrigt verkar det stört omöjligt att googla om detta utan att komma in på kulturmarxistiska eller flumliberala sajter.)

   Jean-Marie Le Pen var bara 25 år när han var med i Poujadisterna och 43 år när han startade Front National så frågan är om det var samma Jean-Marie Le Pen och hur det första partiprogrammet såg ut?

   Stig

   Radera