onsdag 16 april 2014

SvP får demonstrera i Jönköping

Förra året demonstrerade Svenskarnas Parti i Jönköping på 1a maj och har ansökt om att få göra det även i år. Polisen beviljade demonstrationen, men detta tillstånd överklagades av kommunpolitiker, med det mycket tveksamma argumentet att förra årets demonstration ledde till oroligheter och en stor polisinsats. Som vanligt var det naturligtvis professionella motdemonstranter som stod för oroligheterna, varför det skulle vara ytterst märkligt att hindra den ursprungliga och fridsamma demonstrationen. Förvaltningsrätten har dock avslagit kommunpolitikernas överklagan och dessa har nu gett upp. De berättar i ett pressmeddelande:

"Kommunledningen har nu tagit del av förvaltningsrättens beslut och nu vet vi och kommuninvånarna vad vi har att förhålla oss till. Det var viktigt för oss att få polisens beslut prövat av rätten och nu vet vi vad som gäller. Beslutet kommer inte att överklagas till kammarrätten eftersom vi bedömer chanserna som mycket små att få en ändring till stånd, säger Mats Green (M), kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M) i pressmeddelandet."

En privatperson, troligen med fin värdegrund, har i sin tur anmält polisen:

"En privatperson har anmält Jönköpingspolisen till Justitieombudsmannen, JO. Hon hänvisar till att polisen genom media har uppmanat allmänheten att hålla sig borta från demonstrationsvägen, och menar att det är ett brott mot Regeringsformen. ”Att uppmana icke-nazister att hålla sig borta är inte förenligt med opartiskhet och lika behandling”, skriver anmälaren bland annat. Hon menar också att det i domar finns stöd för att neka nazistiska demonstrationer med hänvisning till att de innebär hets mot folkgrupp."

Man behöver inte hålla borta samtliga stadsinvånare som inte är "nazister". Däremot finns det all anledning att hålla borta professionella och våldsamma, troligen tillresta, motdemonstranter. Jag skulle också tro att anmälaren är ute och cyklar när hon menar att man har rätt att neka vissa grupper demonstrationstillstånd för att de automatiskt skulle innebära hets mot folkgrupp. Gör demonstranterna däremot handlingar eller yttranden som utgör hets mot folkgrupp, begår de ett lagbrott som kan bestraffas. Troligen är de medvetna om detta och avhåller sig från sådana handlingar.

Motdemonstranters våld har använts som argument mot nationalistiska aktiviteter många gånger förut, även mot exempelvis Sverigedemokraterna, då de velat anordna någon aktivitet eller boka lokal. Om någon gruppering varje år anföll Socialdemokraternas 1a-maj-tåg, skulle man då överväga att stoppa deras evenemang? Naturligtvis inte, och det ska man inte göra för något annat parti heller, såvida det inte är partiet självt som stör ordningen.

SvD


5 kommentarer:

 1. Tobbe är Rakryggad 2.0: http://rakryggad.blogspot.se/
  J_B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var före min tid, så den såg jag aldrig. Hoppas dock att jag också har en egen profil...

   Radera
  2. Klart du har men den rakryggade hållningen är densamma.
   /J_B

   Radera
 2. Noam Chomsky har sagt en bra sak: Om vi inte tror på yttrandefrihet för folk vi föraktar så tror vi inte alls på den.

  Extremvänstern tror inte på yttrandefrihet utan bara på socialistisk propaganda, plakatpolitik, tårt- och och stenkastning.

  SvaraRadera
 3. Undrar hur många av dom som demonstrerar mot SVP som har läst deras partiprogram förmodligen inte många??dom går väl på vänstermedias propaganda vilket jag inte gör längre. Alla beskyllningar som kommer från vänstermedia gör mig väldigt tveksam vilket gör att jag tar reda på fakta istället och SVP är inga nazister dom är nationalister vilket är en jävla skillnad. Vi har en misslyckad politiker som heter Mona Sahlin som har pension på våran bekostnad och som har vigt sitt åt att uppträda odemokratiskt och smutskasta SD och SVP och som folk lyssnar på och hon får utrymme i media som ingen annan
  PATETISKT

  SvaraRadera