lördag 10 maj 2014

Dagens citat: Henrik Arnstad


"Fram till 1917 hade Sverige fri invandring."Vi vet, Henrik, men det berodde inte på att de då ännu inte hunnit bli fascister, utan på att världen ser annorlunda ut 100 år senare. Det pre-fascistiska Sverige hade ett föga utvecklat socialt skyddsnät och ytterst få människor i Afrika och Mellanöstern skulle ha möjlighet eller anledning att skaffa fram ett propellerplan för att ta sig längst upp i norra Europa. Arnstad bjuder oss endast på denna enda mening på Twitter, men vi förstår att han tänker sig att om det gick 1917, så borde det gå idag. Vi borde inte låta fascismen hindra oss. Egentligen hindrar ingenting heller Henrik Arnstad att själv agera. Vi har fri invandring från Syrien och Eritrea, så jag föreslår att han själv skramlar ihop till ett rejält fraktplan för att få hit åtminstone några hundra människor. Du är väl inte fascist, Henrik?
6 kommentarer:

 1. Fram till 1917 hade 1,5 miljoner lämnat Sverige för en bättre framtid i Amerika,dålig jordmån att då tro på Sverige som invandrarland...till fattigdom.Som vanligt dåliga argument från vänstern om invandring...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det var väl inte bara från Sverige som Amerika "berikades" heller? Det finns lite "svenskbygder" men visst är det många andra som också åkt dit. Och till ett glest befolkat land med bitvis ett klimat som slår Sverige med hästlängder....

   Radera
 2. Det står fortfarande varje individ på jorden fritt att emigrera till Mars, problemet är väl att invånarna där ännu inte byggt upp en fungerande miljö för jordiska människor. Inte heller garanteras migranternas uppehälle av marsianerna, så trafiken dit är f.n. begränsad. Mycket kan dock hända på en mansålder, Henrik kanske får anledning kritisera även marsianerna under sin livstid./pllay

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg. Kort och koncist och innehållande polemik mot pansargeneral Arnstad, det vill säga den bästa av två världar.

  SvaraRadera
 4. Amerika berikades av europeerna. Var är amerikanerna nu? I reservat, ditplacerade av de ditkomna europeerna. Hur går det med Sverige månntro...Arnstad? Arnstad?

  SvaraRadera
 5. Det måste påpekas att Sverige inte hade religionsfrihet under perioden som Sverige hade "fri invandring".

  Före 1860-talet fick svenska medborgare enbart tillhöra den svenska kyrkan. Efter det gavs svenska medborgare möjligheten att lämna svenska kyrkan om de gick med i ett annat, av staten, sanktionerat religiöst samfund. (Så vitt jag vet fanns det inga muslimska, syrisk ortodoxa, buddhistiska eller hinduiska samfund som var sanktionerade av den svenska staten). Det var först på 1950-talet som Sverige införde fullständig religionsfrihet för svenska medborgare.

  Före 1740-talet var det helt förbjudet för utländska medborgare att utöva andra religioner än kristen lutheranism i Sverige. På 1740-talet tilläts utländska medborgare att utöva vissa protestantiska inriktningar i detta land. På 1780-talet tilläts utlänningar även att utöva judendom och katolicism i Sverige.

  Sverige hade inte ovillkorad fri invandring före 1917. Vi hade fri invandring för de som tillhörde de religioner som den svenska staten tillät.

  -
  "[Y]tterst få människor i Afrika och Mellanöstern skulle ha möjlighet eller anledning att skaffa fram ett propellerplan för att ta sig längst upp i norra Europa."

  Det första flygplanet, som var konstruerat för kommersiell passagerartrafik, provflögs strax före första världskriget (december 1913). Men när kriget bröt ut lades planerna för passagerartrafik ner och flygplanstypen användes istället som bombflygplan. Det var först efter kriget som kommersiell passagerartrafik blev verklighet (dvs efter 1918). Och de första passagerarflygplanen hade, minst sagt, en begränsad passagerarkapacitet..

  SvaraRadera