lördag 10 maj 2014

Malena Ernman analyserar politik. Igen.
Jag, likt många andra svenskar, lärde först känna Malena Ernman 2009, då hon vann den svenska Melodifestivalen med La Voix. Idag etablerar hon sig dock allt mer som politisk expert och analytiker. Jag ironiserar naturligtvis, eftersom jag finner det stötande att kända människor inom idrotts- och underhållningsbranschen anses ha någonting särskilt att tillföra oss dödliga.

För en månad sedan gjorde Malena Ernman succé, åtminstone inom de tjattrande klasserna, genom någon sorts kampanj, som gick ut på att alla som inte var sverigedemokrater var vänsterextremister. Idag vill hon ge oss insikter inför valet till Europavalet, under rubriken "Låt inte solen gå ner över Europa":

"Jag är uppvuxen i ett radhus i Sandviken. Min mamma är diakon i Svenska kyrkan och hela min uppväxt är full av inneboende flyktingar och papperslösa. Det var humanismen som rådde hemma på Fredriksgatan i Vallhov. Vi visste inte så jättemycket om hur det var ställt i Uganda eller Irak, men för mamma och pappa var det en självklarhet att om en människa behövde hjälp, så skulle man hjälpa till."

Huruvida Malena inkvarterar flyktingar i sin nuvarande bostad förtäljer inte historien. Vi får emellertid veta att himlakropparnas placering nu ser ofördelaktig ut:

"I engelska, franska och österrikiska opinionsundersökningar är nästan en tredjedel av väljarna beredda att lägga sina röster på rasistiska partier som UKIP, Front National och FPÖ. ”Vi har inte råd” säger väljarna och solen går sakta ner över Europa, där avgrunderna öppnar sig i mörkret."

Det här är ett vanligt bildspråk nu för tiden. Malena Ernman har inga funderingar kring partiernas olikhet eller vilken ekonomisk effekt Front Nationals protektionism skulle få. Det viktiga är att allt som närmar sig en diskussion kring invandringspolitik, handlar om mörker, vinter och kyla. I Malenas värld tillkommer också solnedgången, avgrunder och mörker. Jag tror att hon dessutom fått hjälp av andra för att nämna några partinamn, ty UKIP har ingenting med Front National att göra. Tillbaka till himlakropparna och Malenas egen livsstil:

"Solen går ner över ett Europa där de flesta av oss lever i ett historiskt välstånd. Ett välstånd som till stor del skapats av naturtillgångar och arbetskraft från mindre lyckosamma delar av världen. Och ja – vi har en moralisk skyldighet att hålla våra gränser öppna för dem som behöver vår hjälp. Vi kanske inte kan hjälpa alla. Men är det inte dags att fundera på hur vi vill förvalta den där historiska förmögenheten så att den gör lite mer nytta än att bara bekosta Bentley-bilar och dyra dunjackor?"

Ja, kära svenskar, sluta köpa Bentleys när det faktiskt finns elände i Syrien! Huruvida Sveriges relativa välstånd bygger på utnyttjande av Tredje världen får någon historiker reda ut. För övrigt dignar länder som Kongo-Kinshasa just av naturtillgångar. Sedan kommer det där om den europeiska fästningen:

"De högerextrema krafterna vill annat. De vill stänga gränserna.
De vill skicka hem romerna och polackerna och det är så det börjar. När vi lär oss att de är inte som vi. För de är annorlunda, och man ska inte blanda människor. Man ska inte blanda kulturer och nationaliteter och raser, och homosexuella och kvinnor ska hålla käften för vi är faktiskt helt jämställda nu. Och här nånstans tänker jag att politik inte längre är politik."

Självklart finns det ingen anledning för Sverige att låta romer sätta sig i varje gathörn, eller bygga kåkstäder. Hur många romer har du själv inhyst, Malena? Själv tycker jag absolut inte att kvinnor ska "hålla käften", eftersom jag vill höra Marine Le Pen så ofta det går. Du vet väl att Front Nationals ledare är en kvinna?

Snart kommer solen att gå ner över monstret vi kallar EU. Själv hoppas jag kunna stå på tribunen både när solen går ner och när den återigen går upp, över fria europeiska nationer.

18 kommentarer:

 1. Har själv en diakonissa till syster, gift med en präst. Värre hycklare finns inte! Det går bra att önska all världens människor hit, om man själv bor i de välbärgades kvarter och slipper ha dem inpå husknuten. Varför flyttar ni inte till Tensta frågade jag en gång och fick till svar att vi gillar inte riktigt de höga husen där. Fan tro´t!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var bor du själv? Jag bor i miljonprogrammet och är för en generös flyktingpolitik och många med mig. Det är hyckleri att tro att generös flyktigngpolitik bara är för dem som bor i överklassområden. Trams. http://motenmedmanniskor.wordpress.com/category/valkommen-till-min-blogg/

   Radera
  2. Anekdotisk bevis - 1 Svensson person som bor i et million program og ønsker en generøs innvandringspolitikk. Med samme logikk skulle jeg som bor (32 år) i det område i Norge med flest innvandrere (og er en Ola Nordmann) - og ønsker en mye lavere innvandring - kunne kalle deg en hykler.

   Du er nok heller unntaket kjære Svensson. All statestikk viser at Svensson/Ola Nordmann drar fra disse områdene så fort de har råd. Hvit flukt heter det - et bedrøverlig faktum i Danmark, Sverige, Norge osv osv. Hele Europa.

   Fakta viser også at det er øvre middelklasse som sitter i politiske maktposisjoner og i menings skapende maktposisjoner i mediene - og at de IKKE bor i millons program områdene.

   Hur mångkulturellt bor de toleranta? Hur mångkulturellt bor mångkulturförespråkarna i Oss Alla?

   https://mapsengine.google.com/map/viewer?mid=zYIBxTlCpbaw.kugG33uxyQ68

   Og her: http://affes.wordpress.com/2013/10/29/hur-mangkulturellt-bor-de-toleranta/

   Jeg forstår fra din blogg og dine få ord her at du er en av de ekstremt gode menneskene. Du har tydeligvis et stort og forståelsesfullt hjerte når det gjelder mennesker fra en fjern kultur - men klarer ikke se hvorfor Spanjoler misliker romfolk - og svenske "gamlinger" misliker "negerunger" - som du selv skriver på din blogg.

   Så for å oppsummere deg: et stort og godt hjerte for alt fremmed du neppe forstår mye av kulturelt og religiøst, (jeg har levd og jobbet flere år i afrikanske land i syd-afrika) men forknytt og uten empati og forståelse for frustrasjoner mennesker fra ditt eget og egen kultur opplever - være seg Spanske eller Svenske.

   Genuint gode mennesker skiller for øvrig mellom mennesker - men ser hver og en især som et eget individ med egen historie - hvor godhjertethet og forståelse må legges til for å forstå. Du framstår som svært fordømmende. Men tro meg - jeg forstår deg - jeg var som deg for 15 år siden.
   Ønsker deg alt vel.

   Ignoranse is bliss.

   Radera
 2. Malena Ernman missade troligen både matematik- och historielektionen under sin skolgång. Sverige har (a) genom vetenskap och företagande byggt upp landet på ett borgerligt vis (utan kyrkan som kontrollorgan), vidare har Sverige (b) knappast koloniserat någon del av världen (under 1700-talet till och med mitten av 1900-talet), och (c) Malena Ernman tycks tro att alla svenskar åker runt i Bentley-bilar och har dyra gåsjackor, vilket naturligtvis är ren propaganda. Svenskar likt människor i Afrika och Asien har begränsade resurser och är inte särskilt välvilliga att betala c:a 26 000 kronor (per person, alltså en månadslön) årligen för migrationen.

  För ett fritt och jämlikt Europa röstar jag Sverigedemokratiskt 2014 och flera val framåt.

  // Magne

  SvaraRadera
 3. Fast...hon skrev ju att Bentlybilarna var i Schweiz, missade du det Tobbe eller valde du att missförstå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Malena-citatet ovan står det: "Men är det inte dags att fundera på hur vi vill förvalta den där historiska förmögenheten så att den gör lite mer nytta än att bara bekosta Bentley-bilar och dyra dunjackor?"
   Alltså "vi" (i Sverige?). Jag förstår inte hur du får till det med Bentley-bilar och Schweiz. Förmodar att du medvetet har valt att missförstå.
   /Gunnar B.

   Radera
  2. Det är lite kul när människor med smal kunskapsbas och en plattform som sångerskor, uttrycker sig offentligt bara med kändisskapet som relevans. De skulle definitivt göra sig bättre på en konsertscen.
   Att frivilligt underkasta sig analys av mera insatta människor utfaller aldrig på ett smickrande sätt för besserwissern.

   Radera
 4. Vilken förmögenhet talar Malena om? Min mamma dog efter att hon uppfostrat 6 barn till "hederliga" svenskar, som skaffade jobb och betalade skatt. Själv var hon fattigpensionär och fick bidrag till hyran av kommunen, Vi barn köpte kläder och bjöd på semester. Den där förmögenheten den såg vi och många i vår närhet inte till. En delad cykel, hemstickade koftor skor som gick i arv mellan syskon var vanligt. Vilket lyxliv levde Malena i, undrar en 80-årig pensionär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du en konsekvens av vårt feministiska samhälle.

   Förr: Många barn - många som kan bidra ekonomiskt till en bra ålderdom
   Nu: Många barn - innebär fattig då barnen skatter går till inte den egna föräldern utan till att bekosta dagis för de med färre barn.
   Troligtvis har du varit hemma och tagit hand om dina barn själv med så många barn. Feminister och deras kavaljerer i samhället avskyr dessa människor som lever och dör fattiga och förtalade.

   Radera
 5. Malena är en utmärkt sångerska och vad jag uppfattar som en trevlig person.
  Men mycket av det som hon skriver om är de vanliga allmänna floskler som används av bl. a. kultureliten.
  Jag delar inte alla hennes åsikter, precis som hon säkert inte delar mina. Inget konstigt med det.
  Kändisar är precis som vi andra vanliga människor och skall så behandlas.
  Deras åsikter kan vara lika PK, inskränkta, ogenomtänkta och utan tanke på konsekvenser eller kloka eller rimliga eller förnuftiga.........som vi andra icke kändisar har.
  Själv blir jag, sedan länge, inte så påverkad av kändisars politiska åsikter. Därför att de måste ha åsikter inom den smala åsiktskorridoren för att kunna få engageman eller uppdrag.
  Tyvärr, Malena, vår välfärd skall delas av fler och fler. Det betyder att var och en, även du Malena, får mindre del av denna välfärd. Sveriges resurser räcker inte till alla. Risken är att färre svenska får råd att åka till Thailand.
  Malena skriver inte vilka ekonomiska konsekvenser som den alltför generösa invandringspolitiken får för våra bidragssystem.
  Jag saknar en analys av konsekvenserna.
  / Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. En analys behöver inte bli så avancerad. Den hamnar nog på AB-nivå..
   Om två personer delar på en 100-lapp får var och en en 50-lapp.
   Om 25 personer ska göra detsamma blir det fyra blanka enkronor till var och en.
   Med den mängd som numera anländer så är det snart 50 st per 100-lapp..
   Vi har idag helt förlorat kännedomen om sambandet arbete - välstånd.
   Den kunskapen ersätts av floskler typ "Sverige är ett rikt land, vi har råd".
   Men hur länge? Och vad är den reella kostnaden för invandringen?
   (Betr Ernman, vad hände med "skomakare, bliv vid din läst!"

   Radera
  3. Statens kostnader för kommunplacerade nyanlända
   2012: 18 791 st nyanlända
   2013: 33 797 st (varav 2 285 ensamkommande)
   Grundersättningen har diskret sänkts från tio till fem prisbasbelopp per nyanländ och år:
   alltså från 445 000 kr till 222 000 kr - ett betydande avbräck för kommunerna, som de kan kompensera genom att ta emot fler ensamkommande, vilket ger mellan 1600 och 1900 kr per dygn extra
   Årlig schablonersättning: 83 000 kr
   Som lagarna är skrivna verkar det som att kommunerna har rätt till ersättning så länge det finns en etableringsplan och den kan räcka upp till två år, så det är bara att räkna:
   Jag fick det till 18 miljarder kronor/år 2013 *)
   Genom sänkningen av grundersättningen sparar staten 12 miljarder kronor på ett år. Smart!
   De tre första månaderna i år har 9 283 nyanlända kommunplacerats varav 567 ensamkommande, årstakt 37 500 varav 2 300 ensamkommande
   Statens budget för migration (Migrationsverket och asylprocessen) 2014: 10 miljarder kr
   Arbetsförmedlingens budget för Etableringsprogrammet 2014: 7 miljarder kronor
   De initiala kostnaderna för asylinvandringen kan alltså sättas till 35 miljarder kronor per år!
   Jfr Försvaret 47 miljarder, EU 38 miljarder och Biståndet 32 miljarder kronor för 2014

   *) Brasklapp, staten har budgeterat 7 miljarder kronor för kommunersättningar 2014

   Radera
 6. "Men är det inte dags att fundera på hur vi vill förvalta den där historiska förmögenheten så att den gör lite mer nytta än att bara bekosta Bentley-bilar och dyra dunjackor?"

  Madame Ernman lider av mentalt tunnelseende då hon uppenbarligen tror att alla är lika förmögna som hon själv och hennes socialt snäva bekantskapskrets . Dyra dunjackor och skinnjackor brukar visserligen invandrare utrustas med så fort de kommer innanför gränsen men det innebär inte att alla svenskar har råd med dyra märkeskläder öht. Om sverigedemokrater sägs det föraktfullt att de köper sina kostymer på Dressman och med 99 % sannolikhet delar Mme. Ernman den uppfattningen men plötsligt när det passar in i den billiga retoriken ihopsnickrad av en verklighetsfrånvänd sopran så går vi alla omkring i dyra dunjackor och glider omkring i Bentleys, oavsett vi är sverigedemokrater, moderater eller sossar.

  Att hon i "hela sin uppväxt" skulle vara uppvuxen med "en massa inneboende flyktingar och papperslösa" får man ta med en nypa salt. Om den lagtrotsande mamman inte var en notorisk lagbrytare som ständigt gömde flyktingar så rör det sig säkert bara om ett par -tre stycken och sådan halvkriminell verksamhet är ingenting att skryta med. En halv sanning är också en lögn.

  Stig

  SvaraRadera
 7. Varför görs så stort spektakel över vad Malena Ernman tycker? Är hennes åsikter viktigare än min grannes - Greken - som levt här, arbetat och betalat skatt i årtionden? ME är en uppskattad sångerska. Det innebär inte att det hon tycker behöver vara lika genialt. Greken som invandrare har större erfarenhet av flykt och hjälp från samhället. Han är trovärdig till skillnad mot ME´s "moraliska" uppfostran av oss svenska rasister.

  SvaraRadera
 8. Tack för en fantastisk blogg,Tobbe!
  Din tidigare beskrivning av Ernmans twittertrams: "hon är en av alla dessa kändisar som förväxlat sitt kändisskap med intellektuell skärpa" är en klassiker.

  SvaraRadera
 9. Malena, sjuuuuung för helvete, inget annat!!!

  SvaraRadera
 10. Skrämmande... ingen av er tycks ha läst texten ordentligt och långtifrån lyckats se andemeningen bakom orden.

  SvaraRadera