fredag 30 maj 2014

Ramadan i Paris stadshus
Den 9e juli är det dags igen. Paris stadshus slår upp portarna för en fest inför Ramadan, till en kostnad av 70 000 Eur för skattebetalarna. Årets festligheter kommer att ha Marocko som specialtema.

Själv blir jag förvånad över att detta ens är möjligt, eftersom principen om laïcité, statens konfessionslöshet, närmast är helig i Frankrike. Den innebär att offentligheten ska vara fri från religion, men har på senare år utmanats bland annat av diskussioner om slöjor i skolorna. Högerpartiet UMPs kommunalråd Jérôme Dubus har i en kommuniké protesterat, kallat evenemanget ett "klientelistiskt* initiativ" och tillagt:

"Islam, liksom vilken annan religion som helst, ska inte tränga in i det offentliga rummet."

Stadens socialistiska borgmästare Anne Hidalgo försvarar evenemanget med att det handlar om en kulturell fest och att liknande anordnas även för jul och hanukka. Front National menar dock att det argumentet inte håller och kräver att stadshusets ramadanfest avskaffas. En av Marine Le Pens rådgivare, Bertrand Dutheil de La Rochère, talar också om klientelism och lyfter fram statens konfessionslöshet:

"Idag, för ett stort antal fransmän, har jul blivit barnens fest och än mer familjens. För övrigt så beklagar kristna hur den kommersialiserats. Ramadan däremot, är i Frankrike enbart en religiös högtid, som berör endast de fransmän som bekänner sig till denna religion. Den ska respekteras som sådan i den privata sfären, men ska inte ta steget över till det offentliga rummet och den ska inte erhålla offentliga medel."

*klientelism innebär att politiker tillhandahåller tjänster åt vissa grupper för att försäkra sig om deras stöd

Förra årets inbjudan till att fira Ramadan,
utfärdad av Paris socialistiske borgmästare


2 kommentarer:

  1. Klientelism är alltså ett vackert ord för horeri?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så uppfattar jag det också...

      Radera