fredag 30 maj 2014

TV-kanal infiltrerade Front National


Guy Lagache

Svenska journalister ogillar som bekant Sverigedemokraterna och ser det som sin speciella uppgift att bedriva kampanj mot partiet, egentligen med vilka medel som helst. 2008-2009 lät Sveriges Radio sin medarbetare Caroline Stenman, och tydligen två till, bli medlemmar i partiet, för att i smyg följa och spela in dess medlemmar, givetvis i hopp om att avslöja allt det hemska som måste finnas under ytan. Efter att i månader ha spelat in lokala partimöten och privata fester, kunde man bjuda på ett par mindre genomtänkta kommentarer och någon olämplig sång. Det skulle man kunnat få om man följde vilket annat parti som helst på samma sätt, men det ser man förstås ingen anledning att göra.

Enligt samma mönster ogillar Frankrikes mediekår Front National och ser som sin speciella uppgift att svartmåla partiet. Inför kommunalvalen i mars i år låg partiet högt i opinionen och särskilt goda verkade förutsättningarna vara i Hénin-Beaumont. Följaktligen bestämde sig TV-kanalen D8 och dess program En quête d'actualité att det var läge att följa kampanjen för partiets kandidat Steeve Briois i staden. Man kontaktade Briois och frågade om man kunde låta ett team följa med honom i hans kampanjande, varpå han vänligt men bestämt tackade nej. Och varför skulle han låta fientliga journalister bevaka hans kampanjarbete, när det viktiga var att vinna valet?

D8 lät sig förstås inte nöja sig med det, utan gick nu över till den dolda kamerans taktik. I söndags sändes programmet och vi kan titta på en bit av början:

Reportern får dock direkt lite otur. Det visar sig att Steeve Briois har en väloljad kampanjapparat och allt fotfolk han behöver. Därför skickas reportern istället till grannkommunen Lens, och kan följaktligen inte göra något avslöjande om den vinnande profilen Briois. Han byter då inriktning på reportaget och väljer att fokusera på hur oprofessionellt valarbetet sköts i Lens, där partiet aldrig tidigare ställt upp och nu ställer upp med en politiskt oerfaren 37-åring, vid namn Hugues Sion. Hela programmet är två timmar långt, men det slutliga resultatet är alltså hur en okänd och oerfaren kandidat sköter kampanjen på en liten ort där Front National inte heller vinner valet.

Hugues Sion och Steeve Briois

Steeve Briois kräver idag programpresentatör Guy Lagaches avgång och skriver i ett pressmeddelande bland annat följande:

"Guy Lagache har förlorat all trovärdighet som journalist och såvida han inte tänker använda samma spionmetoder mot andra politiska enheter, uppmanar vi honom att avgå."

"[Reportagets] enda verkliga intresse är att ännu en gång visa upp Canal+-gruppens rätta ansikte, en kanal i maktens tjänst med ansvar för smutsgörat med ett politiskt och partiskt mål."

Front National avser nu att anmäla Guy Lagache för bedrägeri. Partiets advokat Wallerand de Saint-Just säger:

"Han har använt en dold kamera och, framför allt, en falsk identitet och en falsk funktion, då journalisten inte presenterar sig som en sådan, utan som en anhängare. Att göra ett reportage med bedrägliga metoder är en sak, men att sedan tillåta sändningen av det är en annan. Det ansvaret ligger hos Guy Lagache och kanalen D8. Det är nästan de som är de huvudsakliga gärningsmännen i bedrägeriet. I press är det publiciteten som skapar brottet; det är första förseelsen. Den andra, som är parallell, består i inspelningen av uttalanden utan någons vetskap, särskilt i ett privat sammanhang. Denna handling är formellt förbjuden i straffrätten."

Steeve Briois vann valet i Hénin-Beaumont redan i första omgången, medan Hugues Sion gick vidare till andra omgången i Lens, där han uppnådde 24%, men fick se sig besegrad av den samlade vänstern.

Le Figaro

Steeve Briois pressmeddelande1 kommentar:

  1. Påminner lite om ett långt och ytterst tunt radioreportage om SvP i Lidköping som sändes i P1 häromdan. Det mest uppseendeväckande man lyckats gräva fram var att kommunfullmäktigeledamoten avbrutits pga att han kallade ledamöterna för lättkränkta. Reportaget hade en "avslöjande" ton men kom aldrig med något.

    SvaraRadera