måndag 23 juni 2014

Dagens citat: Irene Wennemo


"På lång sikt är det en mycket bra idé. Sverige är ett glest befolkat land i Europas utkant. Stora delar av landet brottades med avfolkningsproblem. Ett hot som för stunden är hävt – nu växer befolkningen i så gott som alla län. Andra europeiska länder brottas med krympande befolkningar och därmed med en krympande samhällsekonomi. Sveriges problem är trevligare, men för den skull inte mindre akut. Flyktingmottagandet har problem."

Aftonbladets ledarskribent Irene Wennemo identifierar Sveriges trevligare problem i form av avsaknad av bostäder och arbeten för den nya rekordvågen av flyktinginvandrare, men är lycklig över att befolkningen åtminstone växer i så gott som alla län. Att ha störst flyktingmottagande per capita i EU är tydligen inte bara en bra idé, utan en mycket bra idé, dessutom på lång sikt.

Irene bor i Vasastan i Stockholm och nej, hon är inte ekonom.

Aftonbladet
12 kommentarer:

 1. Den absolut största miljöfaran och hotet mot mänskligheten är befolkningsexplosionen. Dessutom gör aktuell forskning gällande att Sverige förmår försörja en befolkning på 7,5 miljoner med nuvarande jordbruksarealer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och dessa arealer krymper då den bästa jordbruksmarken bebyggs med vägar, bostäder o.a. Vi blir beroende av import och hur ska varorna kunna betalas i den framtid vi går till mötes?
   Ina Höst

   Radera
 2. MP vill ju inte ha expansion? Röd-grön konflikt innan de ens parat sig till ett rosa F!..?
  Vad ska produceras? Ska vi alla leva av offentlig sektor och tillhandahålla varandra it-lösningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och det blir vi inte mätta på!
   Ina Höst

   Radera
 3. 380 000 arbetslösa enligt SCB
  /J_B

  SvaraRadera
 4. För alla oss andra som inte utgör PK-dårarna går som vanligt kvalitet före kvantitet, stick i stäv med dagens massinvandring.
  Dessutom finns det INGA fördelar över huvud taget för ett glest befolkat som Sverige med en i rekordfart växande befolkning, och där tillskotten varken delar våra värderingar eller uppmuntras att anpassa sig till våra normer.

  I dagens VK (Västerbottens-Kuiren) finns för övrigt en lika intressant som skrämmande artikel, som tydligt visar vad som händer i ett land där ursprungsbefolkningen inte längre "har tid" att engagera sig politiskt.

  Det finns nämligen andra som har både tid och ambitioner.
  VK beskriver en maktkamp inom det lokala Miljöpartiet, där en grupp om fyra personer anses kopplat greppet om partiet och ägna sig åt maktmissbruk och åt att tillsätta poster internt mellan sig. Det intressanta att det bara är 25 procent svenskt i gruppen, som består av Jabar Amin, Alireza Mosahafi, Robert Winroth och Nasser Mosleh.

  Så här uttalar sig ett par (anonyma) miljöpartister i tidningen:
  - För några år sedan blev Alireza ifrågasatt som partiets förstanamn i kommunen, hans offentliga svar var då att han behövde vara kvar eftersom han vant sig med den inkomsten.
  - Sen är det ju bara att kolla på Jabar Amin som åker taxi i stället för kollektivt (något som Aftonbladet avslöjade i maj, reds anm). Är man miljömedveten så gör man inte så.

  SvaraRadera
 5. Bängt Westerberg jämförde på sin (vämjeliga) tid med Japans befolkningstäthet, och kom fram till +35 miljoner, "inga problem". Överträffat endast (så här långt) av Annie Lööf, CP(artiet), "+40 miljoner". Vilka spånhjärnor, dom borde uppträda som standups (non-comedians).

  SvaraRadera
 6. Det bisarra med den invandring som sker är att den påverkar inte speciellt demagogin dvs Inga pensionsräddare i sikte för oss.....dessa behövs för att betala pensionerna till berikarna....

  SvaraRadera
 7. Lite siffror som tydligt illustrerar varför det är en mycket dålig idé att ur miljösynpunkt tillåta t.ex.somalier bosätta sig i vårt land Sverige.

  Utsläpp av koldioxid per invånare och år:
  Sverige 5600 kg
  Somalia 70 kg


  Jag uppskattar att de efter att ha checkat in i stugvärmen här i Sverige åtminstone landar på 3000kg per år.

  Vilken miljövinst!

  SvaraRadera
 8. "Det visar sig att de allra flesta kommuner vill ta emot" (Wennemo)
  Det är lätt att säga att man vill, när man inte kan; då slipper man sitta med rasistkortet
  För att ha varit utredare och chef på LO har hon en märkligt ytlig syn på integration och på arbetsmarknaden för invandrare: Bara det byggs bostäder, så blir de integrerade och kommer i arbete

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en novis inom ekonomi som jag är,förefaller det vara en dålig affär med invandrare som lever på försörjningstöd eller de i framtiden anpassade låga löner som väl är vitsen med invandring från från våra vanligaste migrationsländer.Hur kan avfolkningsbygderna överleva på det konceptet?

   Radera
 9. Håller med alla kommentarer och synpunkter!
  Ina Höst

  SvaraRadera