måndag 23 juni 2014

...och så de där kyrkklockorna


Visby domkyrka

På söndag talar Stefan Löfven i Almedalen på Gotland, men det blir på sätt och vis Stefan Jacobsson och Svenskarnas parti som inleder veckan på lördagen, vilket har lett till stor upphetsning hos det samlade etablissemanget. Möjligheten att få posera blir helt enkelt oemotståndlig, så även för de fina människorna inom Svenska kyrkan som, precis som i Jönköping, kommer att ringa i kyrkklockorna. En sådan uppvisning blir dock inte fullständig om man inte också går ut och berättar om den, vilket Visbys domprost Mats Hermansson mer än gärna gör, bland annat i Kyrkans Tidning.

"När nazisterna samlas till möte i Visby den 28 juni, mitt under Almedalsveckan, kommer Visby domkyrkoklockor att ljuda. För att markera fara när främlingsfientlighet och människohat breder ut sig men också som en markering för att jubla över alla de goda krafter som förenas i manifestation för allas lika värde." 

Att Svenska kyrkan idag främst, åtminstone utåt, är en institution för politisk korrekthet är ingen nyhet, men de här klockringningarna är ändå ett ovanligt fånigt påfund. Som sekulariserad människa tänker man sig kanske främst kyrkklockor som ett sätt att kalla till gudstjänst, men de har tydligen använts som varningssignal i tider av fara. Tycker verkligen denne Hermansson att en dags politiskt möte innebär en så stor fara att det är läge att använda den gamla religiösa byggnaden för detta ändamål? Man skulle ju också kunna se SvPs deltagande i detta etablerade evenemang som ett tecken på att de accepterar demokratiska spelregler. Så vitt jag vet har inte Rättvisepartiet Socialisterna eller Kommunisterna visat något intresse av att delta på detta sätt, men de är desto mer intresserade av att använda våld mot allehanda meningsmotståndare.


Mats Hermansson

Sedan är det ytterst märkligt att Svenska Kyrkan, av alla institutioner, ser nazismen som den största faran i dagens samhälle, samtidigt som de inte har några som helst problem med islams framryckning, utan tvärtom förefaller bejaka den. Det finns sannolikt betydligt fler islamister än nationalsocialister i dagens Sverige, och dessa utgör ett betydligt större hot mot Mats Hermansson, hans domkyrka, och alla andra. I sin artikel lyckas Hermansson pricka av det mesta enligt formulär 1A. Efter "högerextrema och rasistiska strömningar", "mörkaste krafterna" och "omänsklighet och intolerans", blir det dags för:

"Vi i församlingen – i Visby och runt om i vårt land - behöver i dessa tider tydligt markera att vi står för öppenhet, mänskliga rättigheter och mångkultur. Inte sedan 30-talet har alla människors rätt och värde varit så ifrågasatt som idag. Nu är det hög tid att damma av sanningar om allas lika värde oavsett ekonomi, sexuell läggning, etnicitet, ålder, kultur, religion, storlek, färg, bakgrund, kön, klass, handikapp, ursprung, politisk åskådning, filosofisk inriktning ..." 

Till att börja med kan man tycka att kyrkan här kastar en hel del stenar i sitt glashus. Jag misstänker att de har en hel del företrädare och medlemmar som inte har hunnit med i svängarna och fortfarande har problem med exempelvis sexuell läggning och kön. Sedan är det överhuvudtaget märkligt att kyrkan självklart står för "mångkultur". Respekt för andra och mänskliga rättigheter, absolut, men just den rent politiska målsättningen "mångkultur"? Att han dessutom fick med "politisk åskådning" var nog ett misstag som skedde i frenesin när han ändå höll på.

Slutligen misstänker jag att även denna protest motverkar sitt syfte. Om denna klockringning sker i fjärran på rimlig volym, torde den skapa en ödesmättad stämning, vilket borde utgöra en perfekt bakgrund för ett radikalt parti.

4 kommentarer:

 1. Ring, klocka, ring!
  Ring ut det gamla folkhems-Sverige,
  och ring in det nya Sverige med gängvåldtäkter, dödsskjutningar och bombhot.

  SvaraRadera
 2. Att synas vara är viktigare än att vara - för kyrkan. Vad skulle Jesus sagt om det?

  SvaraRadera
 3. ....allas lika värde oavsett.....politisk åskådning....
  Jojo, tillåt mig att skratta! Han bara svamlar på utan att tänka sig för.

  SvaraRadera
 4. Hoppas verkligen de okynnesringer riktigt ordentligt i kyrklockan, det är nämligen olagligt.

  SvaraRadera