tisdag 24 juni 2014

Marine Le Pen visar återigen hur journalister ska bemötas




Jag tänkte här bjuda på en intervju som journalisten Apolline de Malherbe gjorde i TV-programmet BFMTV med Marine Le Pen någon vecka före Europavalet och som väckte viss uppmärksamhet i Frankrike. Inslaget har alltså några veckor på nacken, men jag hoppas att ni är många som ändå vill se det i sin helhet (de 18 minuter jag har valt ut) för jag tycker att det är värt mödan. Inte minst är det ytterligare ett intressant exempel på hur Marine Le Pen hanterar journalister.

När jag lägger upp liknande intervjuer blir det ofta en diskussion huruvida Jimmie Åkesson skulle vinna på en mer offensiv stil. Själv skulle jag välkomna det, medan andra menar att ett sådant tonläge inte skulle fungera i Sverige. Jag tycker dock att man framför allt slås av en avgörande skillnad. När Marine Le Pen gästar en TV-studio är det hon som är auktoriteten och hon själv hyser inga tvivel om att det är så. Följaktligen låter hon sig inte avbrytas, utan talar lugnt vidare och tillrättavisar av och till journalisten. I en svensk studio är det journalisten som är auktoriteten, medan Jimmie Åkesson har fått komma dit på nåder för att stå till svars.




Jag var nära att helt missa denna intervju, men den nämndes i samband med en artikel som anklagade Front National för att systematiskt kartlägga journalister. Enligt tidningen Le Point, ska Marine Le Pens kabinettschef Philippe Martel ha sagt följande till en av deras journalister:

"Vi ska ge oss på er. Alla dessa idioter till institutionella journalister. Hursomhelst, fransmännen avskyr er. Vår medieplan är att attackera er till döds. Pressen är emot oss, så varför skulle vi fortsätta att samarbeta med den?" 

Han ska ha tillagt:

"Såg ni hur Marine attackerade Apolline de Malherbe? Det var ingenting, det var bara början."

Philippe Martel har förnekat dessa uttalanden, men medger att han mycket väl kan ha talat om "idioter till institutionella journalister":

"De är fullständigt sinsemellan utbytbara, som små ärtor. Jag kan se mig säga det."

Le Figaro

Jag hoppas absolut att Front National kartlägger journalister och här borde Sverigedemokraterna göra samma sak. Svenska journalister är inga oberoende betraktare eller sökare efter sanningen, utan en liten grupp aktivister som helt enkelt är fiender till nationalistiska partier och, i förlängningen, till det svenska folket.

Låt oss nu titta på denna intervju. Till vänster bakom Marine Le Pen ser vi för övrigt Aymeric Chauprade som vi tittade på här.





Några förklaringar inför Del 2:

BVA är ett opinionsinstitut och Jean-Luc Mélenchon är en politiker på vänsterkanten, som har långt mindre väljarstöd än Marine Le Pen.

Sciences-Po (egentligen Institut d'études politiques de Paris) är en elitskola inom statsvetenskap. Den politiska eliten går sedan ofta vidare till ENA, den yttersta elitskolan för blivande presidenter och ministrar.

Jean-Pierre Chevènement var en vänsterkandidat i 2002 års presidentval.






23 kommentarer:

 1. Le Pen dominerar journalisten totalt, lysande uppvisning!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det er nesten som å se Carl I Hagen når han irettesatte journalistene.
   En TV tittare måtte bare le når han tok dem for åpen scene.

   Radera
 2. "De är fullständigt sinsemellan utbytbara, som små ärtor. Jag kan se mig säga det."
  Precis så. Journalister är fullkomligt utbytbara och saknar både personlighet och personlig integritet.
  Vad jag inte förstår är hur vuxna människor kan låta sig styras så till den milda grad att de helt uppger sin självständighet.
  De är ungefär som talande robotar som man kan programmera att avbryta den intervjuade titt som tätt (enligt ett slumpschema) med floskler som "främlingsfientlig", "rasism", "nazistiskt ursprung".
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 3. Helt rätt. SD måste tuffa till sig. Läsa på, lära sig argumentera och våga stå för sin åsikt. Det är enda vägen framåt. Och journalister ska sättas på plats!

  SvaraRadera
 4. Jag vill ha mera oh vi vill ha mera. Fortsätt översätt det är skitkul att sitta och lyssna.
  /Emil

  SvaraRadera
 5. Tack för översättningen.

  SvaraRadera
 6. Otroligt intressant Tobbe. Marie Le Pens metod är helt perfekt. Det är FN om systemet. Så är det i Sverige också. S.k. Journalister, s.k. experter, politiker, media, kulturpersonligheter, osv. De är alla del i 7-klöverns system. Syftet är, precis som Le Pen säger, att förlöjliga, anklaga och tillintetgöra PERSONEN inte dess åsikter. Detta användes redan av kommunisterna som metod att få omkull motståndarna. Le Pen tycks ha hittat vägen runt detta genom att vägra ta denna s*it.

  Åkesson har alltid varit, som han själv säger, en boxare som kan resa sig. Han menar att det är inte den som slår hårdast som vinner utan den som kan ta flest slag och sedan resa sig.

  Två saker måste vi ha i åtanke. För det första, Åkesson är ingen Le Pen eller Farage, han saknar de kvaliteter, den kvickhet och polemiken att kunna använda sig av samma metod som dessa politiker. Därför blir det ett hypotetiskt resonemang hur han ska agera i debatten. Han måste vara sig själv. Min åsikt är att Åkesson inte, som många tänker, är loket utan det är istället verkligheten. SD har mest förstört för opinionen. Det finns bra krafter inom SD men mycket är skräp också. Det nya tillskotten med Beiler är bara för patetiskt. Eller Kronlid som gör resor till Israel för att lyssna på vilken politik SD ska föra.

  För det andra, segregationen i Sverige är extrem och i Stockholms innerstad är det helt vitt en vardag, från Södermalm till Östermalm, om vi bortser från de allt vanligare pittoreska inslagen av tiggare och pundare, som är som en finne i det vackra ansiktet. Nu först kommer det mer synligt till Stockholm. Paris har haft sitt, där endast de innersta delarna är ok att vistas i. Åker du 3 stationer med Metron så kommer du till Arabien. Det har i ärlighetens namn gjort det svårare för SD att nå ut med sitt budskap. Vi ser tydligt att desto fler invandrare i ett område, desto fler röstar på SD.

  Samtidigt nu har vi det vi har och tills det dyker upp något bättre så är det väl SD som gäller för att knäppa 7-klövern på näsan. Israelvurmandet får man som en bonus på köpet.

  Tobbe, hur länge dröjer det innan de dolda krafterna bakom scenen känner sig tvungna att slå ut Marine Le Pen. Hon är det största hotet mot EU och planen att bilda en världsregering på sikt. Hon måste väck precis som Jörg Haider 2008. Jag är mycket orolig. Som vanligt kommer man säga att det var en ensam galnings verk. Marine Le Pen är just nu Europas viktigaste politiker. Hon är farlig för de styrande nätverken som verkar i det dolda.






  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, du uttrycker exakt min oro. Om jag vore religiös skulle jag be för Marine.

   Radera
  2. En av de bättre om inte den bästa analysen som jag läst på länge.

   Valet 2014 blir nog inte den framgång som vi alla som vill bevara Sverige som nation hoppas på. Även om SD tredubblar resultatet kommer maktens drängar att bilda oheliga allianser för att runda valresultatet. Löfven och Reinfeldt eller Reinfeldts pack i samma regering är en rysare men hellre det än en röd grön röra. Förödande men inte ännu fatalt.

   Det som kommer att fälla ett avgörande senast 2018 är att massinvandringen kommer att bli den absolut största budgetposten och därigenom inte möjlig att längre dölja, samtidigt som det påverkar livet för svensken som då till slut måste vakna.

   Låt oss bara hoppas att det då inte är försent och att återtåget blir uthärdligt. Samtidigt fruktar jag att raseriet kommer att kräva en total rensning som tyvärr även kommer att drabba dem som blivit samhällsnyttiga.

   Som du nämner finns tyvärr alltför många kopplingar mellan individer i SD och personer med nära kopplingar till globaliseringens "puppetörer". Det till trots så är SD för stunden det enda och minst sämsta alternativet.

   Radera
 7. Bra att du översätter, franska är inte det lättaste. Här är en av de bästa tycker jag: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Da5Ud8pyCw8

  SvaraRadera
 8. Först, tack för översättningen! Dessa återkommande videos från fransk, belgisk och nederländsk politik är i sanning allmänbildande.

  Vilken kvinna! Mod, integritet och pondus. En stasman, ursäkta ordvalet. Hon får svenska politiker att blekna och pitten skulle krypa in i Reinfeldt om han tvingades debattera med en politiker av Marine Le Pens kaliber.

  Språket är också underbart. Härligt befriande i en vardag fylld med medelmåttig engelska. Så känner jag som int ens har några egentliga franskakunskaper. Men ett ord som "autoproclamé" (kanske felstavat) är ren lycka i öronen.

  Fortsätt i samma anda!

  SvaraRadera
 9. Marine är en fantastisk kvinna, tänk om man fick höra sådana här tongångar när SD intervjuas... SD behöver en Le Pen eller en Fararge!

  Peter Lundgren gjorde dock rätt bra ifrån sig häromsistens när han intervjuades i SR, påpekade mediernas beteende till journalistens stora förtret. Så fort han gled in på detta började hon harkla sig och avbryta honom.

  Vi lever i The Truman show, allt är uppfluffad dekor och bara en kuliss för de herrar och damer, i kostym och finklänning med sin lite korrektare politiska korrekthet, som gör anspråk på att styra vårt samhälle. Det är en teaterföreställning. Men jag är inte imponerad av skådespelet.

  Marine Le Pen har genomskådat detta spel och kommer att behöva skyddas ordentligt från mörkermännen i Bilderberg/bankir-eliten och deras inhyrda "goons".

  SvaraRadera
 10. Helt överkörd reporter...

  SvaraRadera
 11. Härligt! Det är upplyftande att lyssna på Marine.

  SvaraRadera
 12. "När jag lägger upp liknande intervjuer blir det ofta en diskussion huruvida Jimmie Åkesson skulle vinna på en mer offensiv stil. Själv skulle jag välkomna det, medan andra menar att ett sådant tonläge inte skulle fungera i Sverige."

  Jimmie Åkesson har successivt växt in i rollen och tagit mer plats. Jämför en intervju med Jimmie Åkesson från 2009, i Adaktusson, 29/1 2009 (DEL 1): Jimmie Åkesson i Adaktusson, 29/1 2009 (DEL 1); och en intervju från Almedalen 2013 av Aftonbladet: Del 1: http://www.youtube.com/watch?v=yFZNTfcyTDo; del 2: http://www.youtube.com/watch?v=t6Cr6MQYnnE. Han bekämpar och förklarar att Aftonbladet driver en publicistisk hållning om att bevaka Sverigedemokraterna enligt att de ska motarbetas till varje pris. Negativa delar har alla partier - men i SD:s fall ska enbart de komma till dager, så arbetar Aftobladet, och det säger också Jimmie Å. i intervjun.

  Min personliga hållning är att ju mer stöd SD får desto mer måste de börja attackera hyckleriet från etablissemanget. SD fick 5,7 % i senaste riksagsvalet och nu 2014 troligtvis > 15 %, då växer förtroendet när folk insett etablissemangets hyckleri och Jimmie Å. kan känna sig tryggare i att attackera etablissemanget. Jag förmodar att den utvecklingen kommer ske.

  Däremot är Jimme Å. fruktansvärt stel i engelskspråkiga-intervjuer. Här t.ex.: http://www.youtube.com/watch?v=Q3p_g0f2y2A. Jimme Å. behöver träna sin engelska talfärdighet och hitta de argument som han är så bra på att finna i svenska språket.

  // Magne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse:

   Jimme Å., i Adaktusson 2009, länk: http://www.youtube.com/watch?v=g8wS6q7sIeY?search_query=jimmie+%C3%A5kesson+2009.

   // Magne

   Radera
  2. När jag ändå är i farten kan jag inte låta bli att få en lustig känsla över denne Svt-reporter som under EU-valvakan ställde Pascalidou och hennes följetong mot väggen. Vem är han? Länk: http://www.youtube.com/watch?v=BWsCSKg-Bdc.

   Den förbjudna frågan som Svt-reportern ställde: "Trist säger ni, men fortfarande måste vi ju säga att nästan 10 % har röstat på Sverigedemokraterna. Eller hur?" Det enda vettiga som sades under den 4:30 h låååånga EU-valvakan.

   // Magne

   Radera
  3. "America Vera-Zavala, född 16 januari 1976 i Rumänien med en chilensk far och en peruansk mor."

   "Alexandra Pascalidou, född 17 juli 1970 av grekiska föräldrar i Bukarest i Rumänien." (Wikipedia)

   Det är tydligen inte bara nu som vi har haft problem med "rumäner".

   Radera
  4. Detta är ju en gratisbjudning till Aschbergs trolljägarna. Bara att knacka på hemma hos America Vera-Zavala och Alexandra Pascalidou och höra vilken syn de har på yttrandefrihet och demokrati. Inte särskilt human syn på dessa områden från deras sida, minst sagt.

   // Magne

   Radera
 13. Tack Tobbe för att du sprider ljus i den unkna ankdammen Sverige.
  Jag och många med mig uppskattar verkligen dina kommentarer till dagsaktuella händelser, liksom det jobb du lägger ned på dessa översättningar från Frankrike. En ögonöppnare, om något.
  Skickade just ett bidrag till bloggen till ditt konto.

  SvaraRadera
 14. Kjempebra Tobbe ! Marine Le Pen er lysende. Takk skal du ha!

  SvaraRadera
 15. Tack Tobbe för all information du ger oss om Marine le Pen och Geert Wilders mfl. Sådana politiker skulle Sverige ha! Continuez à écrire, svp en ga maar door met schrijven aub!

  SvaraRadera
 16. Tack så mycket för översättningen, Tobbe!
  Marine le Pen är ett ljus i mörkret och en lisa att lyssna till med sitt sunda förnuft och slagfärdighet, men artig. Hoppas inget ont händer henne!
  Ina Höst

  SvaraRadera