lördag 7 juni 2014

Geert Wilders vill till Europaparlamentet
Vid Europavalet den 25e maj erövrade Geert Wilders Partij Voor de Vrijheid fyra mandat. Geert Wilders tillhörde inte själv de fyra första namnen, men vill nu besätta ett av mandaten, samtidigt som han behåller sin plats i det nederländska parlamentet, något som dock inte är tillåtet. Denna möjlighet avskaffades 2002. Själv säger han:

"Jag vill besätta ett dubbelmandat. Det är inte för inte som nästan 300 000 människor har röstat på mig."

Wilders stod på plats tio på listan, men fick med råge tillräckligt många personröster för att bli invald. Även politiker från högerpartiet VVD har uttalat stöd för att slopa förbudet mot dubbelmandat, men menar samtidigt att det i praktiken kan bli svårt att kombinera arbetsinsatserna i de båda parlamenten.

Wilders vänder sig nu direkt till Bryssel för att bestrida detta förbud och representeras då av två advokater. Egentligen måste Wilders ge besked till Europaparlamentet före måndag, men detta krav kan komma att ändras på grund av den juridiska processen, i vad som tydligen är en unik situation.

Om det visar sig omöjligt för Geert Wilders att bli ledamot, går platsen till listans nummer fyra, Hans Jansen. Denne avvaktar utvecklingen och kommentarer att han inte förstår varför Wilders nu kräver sin plats, men tillägger:

"Men jag är inte olycklig över att inte veta det. Han har så många bollar i luften. Jag ser bara några av dem."

Telegraaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar