tisdag 24 juni 2014

Ingen nationalistisk parlamentsgrupp denna gångDet såg de sista dagarna mörkt ut för möjligheterna för Marine Le Pen och de övriga fyra att hitta ytterligare två partier för att bilda en egen grupp i Europaparlamentet, och det blir dessvärre inte heller av i nuläget. Igår kväll kommenterade Geert Wilders:

"Tyvärr lyckades vi inte bilda en grupp före tidsfristen den 24e juni med sex andra partier i Europaparlamentet. Jag är dock övertygad om att detta kommer att lyckas senare i år och att vi då kommer att hitta parlamentariker från de nödvändiga sju länderna."

"PVV vill gärna bilda en grupp, men inte till vilket pris som helst. Till exempel skulle samarbete i en grupp med Janusz Korwin-Mikke från polska KNP gå lite för långt för oss. Samarbetet med Front National, Lega Nord, FPÖ och Vlaams Belang kommer att fortsätta med kraft, även utanför en formell grupp, med målet att senare i år kunna forma en grupp med ytterligare partners."


Florian Philippot

Marine Le Pen har ännu inte kommenterat den uteblivna gruppbildningen, men det har däremot hennes vice-president Florian Philippot gjort, som menar att det inte är någon större katastrof. Han medger att de hade föredragit att ha en grupp redan nu, men att de i princip kan göra nya försök under de kommande fem åren och att det viktigaste är att de är på plats i parlamentet. Man ska också komma ihåg att Front National har ökat sin närvaro från tre ledamöter till 23, efter en uteslutning av en medlem som nu har gått över som oberoende till Nigel Farages grupp.

Hur det kommer att gå för Farages grupp, Europe of Freedom and Democracy, ska bli intressant att följa. Med tanke på att Sverigedemokraterna har anslutit sig till den, måste man ju önska den lycka till, men det är trots allt en något brokig skara, vars stomme utgörs av EU-kritiska UKIP och italienska Fem Stjärnor Rörelsen, under komikern Beppe Grillo. Därtill kommer alltså vårt eget Sverigedemokraterna, som jag själv tycker hör bättre hemma i Le Pens allians, och en utesluten medlem av Front National, samt ytterligare tre partier från Baltikum och Tjeckien, med vardera en till två ledamöter.6 kommentarer:

 1. Kan Tobbe kanske förklara varför Wilder ser Janusz Korwin-Mikke ses som omöjlig samarbetsparter?
  //Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett antal skäl har nämnts, framför allt några uttalanden som denne ska ha gjort, exempelvis att kvinnor inte ska ha rösträtt osv.

   Radera
 2. Det kan tyckas tragiskt att SD nu gjort det val man gjort och därmed försvårat för Le Pen. Å andra sidan nu slipper man 3000 frågor i alla intervjuer om Ebola och det är valet i Sverige som är allra viktigast för BÅDE FN och för SD.

  Jag kan tänka mig programledarnas första fråga till Åkesson i den stort TV-sända debatten inför valet 2014:

  Är det ok att samarbeta med partier som sagt att Ebola är bra för att minska befolkningen? De andra 7 partiledarna myser och när de får sina första frågor handlar det om försvaret eller miljön.

  Marine Le Pen har ju fått frågan tusen gånger om de ska samarbeta med Gyllene Gryning. Så det är tydligt att metoderna man använder för att svärta ner nationalistiska partier är globalistiska.

  SvaraRadera
 3. Funderar.. Kan du Tobbe säga när nästa deadline är för att skapa en grupp i EU-parlamentet.. Är det en gång per år eller per mandatperiod?

  Är själv ganska fundersam på detta, och vill absolut att Marine Le Pen ska få sin grupp så småningom. Det behövs verkligen EU-kritiska röster i Bryssel. Hur är chanserna tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt intryck (har förgäves letat information, även i Parlamentets stadgar) är att det kan ske under året, men att idag var en deadline just för att det nya parlamentet ska sättas samman och funktioner tillsättas.

   Både Wilders och Le Pen hävdar ju att de absolut tror att de snart kommer att kunna bilda en grupp. Wilders uttryckte sig lite mystiskt om att han hade viss kunskap som gjorde att han hade denna känsla. Dessvärre är väl chansen störst om Farages grupp skulle spricka - då öppnas ju helt nya möjligheter. Annars har jag nu svårt att se var de skulle hitta nya partier.

   Radera
 4. Synd att de inte lyckades bilda grupp. Det hade blivit en stark grupp med starka och sammanhållna politiker.

  Nigel Farage kommer att bära upp hela EFD-gruppen som verkar vara mer löst sammansatt.

  Ina Höst

  SvaraRadera