söndag 29 juni 2014

Varför jag skriver om SvP
Jag skriver här ibland om Svenskarnas Parti, alltid i sammanhang där deras mötesfrihet har ifrågasatts eller någon har poserat genom att protestera mot partiet, nu senast inför Almedalen. Detta har lett till viss kritik och farhågor från mer sverigedemokratiskt orienterade läsare, som menar att jag förefaller skriva alltför positivt om detta parti. Även jag står närmast Sverigedemokraterna och hävdar att jag snarare skriver neutralt om SvP. Jag är skeptisk till ett antal delar av partiets program, framför allt synen på invandring och medborgarskap, där SvP bygger sin invandringskritik på genetik, medan jag själv anser att frågan handlar om de samhällsproblem som uppstår i ett land med alltför generös invandring och att hudfärg är oväsentlig.
Personligen har jag inga problem med att möta folk från olika delar av världen, men jag menar att det inte betyder att massinvandring är en framgångsrik politik för Sverige. Jag tycker dock att det finns ett allmänintresse i att följa vad SvP gör och hur etablissemanget reagerar inför dem.

Möjligen tycker en del att jag borde nonchalera eller vid varje tillfälle ta avstånd från andra partier. Det menar jag är ett uttryck för en skadlig sekterism, vilket jag tidigare skrivit om i Nationell Idag och återgivit här under "Sekterism är inte vägen framåt". Jag skriver där bland annat:

"Inom Svenskarnas Parti finns personer som gärna talar om ”Åttaklövern”, då Sverigedemokraterna, genom sin brist på renlärighet, anses vara precis lika onda som vilket parti inom Sjuklövern som helst, kanske rentav värre, då de förleder människor att tro att de vill Sverige väl. På samma sätt görs en stor poäng av att Jimmie Åkesson har talat om ”öppen svenskhet”. Man må ogilla detta, eller tycka att Sverigedemokraterna inte går tillräckligt långt, men Jimmie Åkesson kan aldrig vara en patriots främsta fiende. Vi har så oändligt många fler, från socialister till liberaler.

Även Sverigedemokraterna har utvecklat sin egen form av intolerans och sekteristiska tendenser. Människor utesluts för att de har uttryckt sympati för fel ukrainska parti eller skrivit i fel nationalistiska forum. Jag står själv närmast Sverigedemokraterna, men jag förbehåller mig rätten att göra avsteg från partiprogrammet och att skriva i vilken publikation jag vill." 

På avgörande punkter håller jag alltså inte med SvP, men jag tror att de drivs av viljan att göra Sverige till ett bättre land, vilket jag faktiskt inte tror att socialdemokrater och moderater längre gör. Samtidigt tror jag att framgångar för SvP skulle vara välgörande - för Sverigedemokraterna. En mer radikal opposition skulle skapa nyttig konkurrens och debatt på det invandringskritiska området och förhindra att SD i jakt på väljare lockas att enbart röra sig i en mer liberal riktning.

Avslutningsvis vill jag därför understryka att jag kommer att fortsätta att stödja SD, men även skriva om SvP när det är relevant.

15 kommentarer:

 1. Jag stödjer din linje till 100%. Vi ka inte låta media och ANDRA tala om för oss vad SD och SvP står för . Är också orolig över SD's allt mer tilltagande liberalisering. Jag ska ärligt säga att jag överväger SvP i protest. har inte bestämt mig ännu. Det som gör mig arg är att Åkesson tycker det är bra att man stör ut SvP möte i Jönköping. Det var lite för billiga poäng för min smak.

  Jag ser gärna att du fortsatt är öppen för alla Sverigevänliga linjer även om de många gånger har olika analys. Målet är ändå att återta kontrollen över den skenande invandringen från tredje världen. Stoppar vi inte den är det inte mycket annat inom politiken som betyder något.

  SvaraRadera
 2. Du har en saklig och sund inställning som jag delar. SVP är måhända radikala men jag kan känna respekt för deras mod och beslutsamhet.
  Jag är principiell motståndare till våld men i detta fall är jag beredd att göra ett undantag.
  http://www.youtube.com/watch?v=KQvziO9mCg8/Svensk lösen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Den som illa gör den illa far" Jag trodde först att det var polisen som hämtade tillbaka fanan. Ett bra tal av Stefan som inledning på Almedalsveckan och allt han säger där stämmer i alla fall. https://www.youtube.com/watch?v=BjwDgWMzCeQ

   Radera
 3. Det hela är enkelt, alla har rätt att göra sin stämma hörd även om man inte håller med om det som sägs. Det får man aldrig tumma på, för då är vi inte bättre än vänsterglina som blåser i trumpeter når Åkesson informerar om sitt partis politik, eller klantskallen till läkare som försökte hindra Jimmie Åkesson att besöka universitetssjukhuset i Umeå. Demokrati bygger på att alla har rätt att yttra sig, och alla har rätt att skriva om vilket parti eller gruppering de vill, och lägga sina synpunkter på vad de vill, och på vad de gillar respektive ogillar.

  SvaraRadera
 4. Vänstern tar gärna stryk och spelar offer när
  de vet att det finns åskådare. Själva aktar de
  sig noga från att utöva sitt våld när det finns
  vittnen. Trots att majoriteten av det politiska
  våldet i Sverige kommer från vänster finns det
  få klipp.

  SvaraRadera
 5. Enligt min uppfattning är SvP en belastning för SD, precis som Kommunistiska partiet och Rättvisepartiet socialisterna är en belastning för Vänsterpartiet.

  SvaraRadera
 6. Vi har gröna kommunister, rosa kommunister och röda kommunister. Jag har läst SvP:s partiprogram och min uppfattning är att de är bruna kommunister eller nationalkommunister. Jag tycker inte heller om deras syn på invandring och vem som är renrasig nog för att få kalla sig svensk.
  Venezuelas förre president Hugo Chaves politik uppfattade jag för övrigt som nationalsocialistisk och jag såg inte några större protester i svensk media om honom.

  Jag läste någons kommentar om motdemonstranternas nyckelskramlande att är det de bästa motargument de har?
  Man kan undra varför de är så rädda för att Svp ska få tala? Tror de att jättemånga bums ska börja rösta på dem om de får argumentera ostört och att de sedan med majoriteten av Sveriges röster genast ska bygga gasugnar och ta vid där H*itler slutade?

  Vem vet, de kanske har någon snilleblixt som är som är bra, om de tystas med nyckelskrammel får vi aldrig höra den.

  SvaraRadera
 7. Jag ansluter mig till hyllningskören. Särskilt utpekandet av sekterismen som skadlig. Eliten håller ihop om invandringen och vi som vill stoppa den borde göra detsamma. Många inom 7-klövern vill egentligen stoppa invasionen och ännu fler av väljarna, men de vågar inte tala. Om vi släppte sekterismen och enade oss med gräsrötterna i 7-klövern skulle vi stoppa invandringen i morgon.
  Men om Åkesson vill peka finger åt SvP som nazister så tjänar SD på det också och även SvP som får reklam.
  SvP är en vinst för alla utom den landsförrädiska eliten.
  /J_B

  SvaraRadera
 8. Delar helt din mening Tobbe! Jag tycker alla partier ska behandlas lika men så är inte fallet idag. Själv läser jag alla möjliga olika fria media och bloggar.

  SvaraRadera
 9. Nu vet jag inte om SvP är nazister och är ärligt talat inte intresserad. Men så länge vi inte har förbjudit "ismerna", och i så fall borde islamismen och kommunismen komma först, och så länge som ett parti är registrerad hos valmyndigheten så bör det få mötas och demonstrera ifred. Om nu SvP är de mentala kalhyggen som de utmålas för att vara i media så borde det inte vara något större problem att krossa dem med argument?

  Om vi ska få till en förändring, vilket hastar på, så kan vi inte hålla på att dutta ut våra röster. Vi måste ta alternativet som har en realistisk möjlighet att komma in och stanna i riksdagen. Nu tror jag ärligt inte att SD kommer att få ett direkt inflytande om inte minst 30 % röstar på dem om ens då men det spelar mindre roll eftersom de indirekt påverkar de andra partierna.

  SvaraRadera
 10. "Samtidigt tror jag att framgångar för SvP skulle vara välgörande - för Sverigedemokraterna. En mer radikal opposition skulle skapa nyttig konkurrens och debatt på det invandringskritiska området och förhindra att SD i jakt på väljare lockas att enbart röra sig i en mer liberal riktning."

  SvP är en högerextrem sekt, sprungen ur ett uttalat nazistiskt parti, dvs mer belastat och marginaliserat än vad SD någonsin varit, så några större framgångar kommer de knappast att nå, i alla fall inte några som kommer att påverka SD. I bästa fall kan de väl ta ND:s plats och vinna strömandat i kommuner. Det scenario du hoppas på skulle kräva att SvP blir ett allvarligt hot mot SD, och därmed att en förödande invandringskritisk röstsplittring skulle kunna uppstå. För mig som SD-sympatisör är SvP mest ett tragiskt uttryck för det sjuka debatt- och samhällsklimat etablissemanget skapat, vilket driver fram en skadlig polarisering i samhället. Liknande grupper existerar ju knappt i sundare länder, där man har en öppen debatt om invandring och annat. SD begrep sig också på det här efter de "mörka åren" på 90-talet, med tilltagande radikalisering av partiet, och har sedan dess inlett en avradikalisering och uppstädning som inneburit en framgångssaga som saknar motstycke i vårt lands moderna politiska historia. En startpunkt i SD:s remarkabla resa kan väl sägas vara ett nationaldagsfirande 1996 med gles uppslutning, där Mikael Jansson slog fast:

  "Nu har vi kastat ut nazisterna. Nu har vi visat vilka vi är. Nu får de svenskar som har klagat på att vi inte haft renodlade demonstrationer och manifestationer visa sig. Nu får de gå med i våra led och visa att de inte är fega uslingar som bara kan tala hemma i bastun och vid köksbordet."

  http://www.youtube.com/watch?v=zeVcI_VY-VQ

  (från 32 min. in)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan intressant effekt, som vi kunde se inte minst i Almedalen, är ju att plötsligt är ingen orolig för SD längre. Samma människor som idag uttrycker sin förfäran över att SvP får vara där, skulle ha sagt det samma om SD, om inte just SvP varit där.

   Radera
  2. Vi får väl se i morgon. Något säger mig att det extremistpatrask som intagit ön, bl a för att manifestera mot SvP, knappast kommer att underlätta för SD.

   Radera
 11. Man kan tycka vad man vill om vad SvP säger, men det är verkligen i dessa lägen då Voltaires berömda citat (fritt översatt) "Jag delar inte din åsikt, men är beredd att gå i döden för din rätt att uttrycka den" ställs på sin spets, och de som tror på Voltaires budskap helhjärtat skiljs från de som använder uttrycket för att ge sig själv en god image.

  SvaraRadera