torsdag 3 juli 2014

Allt fler asylsökande slussas till Sverige
Som den geografiintresserade kan notera, ligger Sverige längst upp i norra Europa, dessutom skiljt från kontinenten av ett hav. Ändå är det just här som allt fler asylsökande från exempelvis Eritrea och Syrien dyker upp, detta alltså trots att Dublin-förordningen säger att asylansökan ska hanteras i första ankomstland i EU. Av naturliga skäl dyker många asylsökande först upp i Sydeuropa, men det verkar nu som att länder som Italien hittat finurliga sätt att komma runt denna princip. Genom att helt enkelt inte registrera dessa asylsökande, eller ta deras fingeravtryck, kan de slussas vidare till de mer attraktiva destinationerna i norr.

Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik säger:

"Det finns många som hellre söker asyl i Sverige än Italien. Då struntar italienarna i att ta fingeravtryck och registrera i många fall. Sedan reser personerna vidare och så blir det ett ansvar för Sverige."

DN berättar vidare:

"Att flyktingarna i allt mindre grad registreras i de övriga EU-länderna kan anas i Migrationsverkets statistik. Antalet migranter som har kommit till Sverige och som redan registrerats som asylsökande i ett annat land, så kallade ”Dublin­ärenden”, har minskat kraftigt det senaste året. Första kvartalet 2013 hade 40 procent av de eritreanska flyktingarna som kom till Sverige gjort en asylansökan i ett annat land, de flesta i Italien. Vid första kvartalet i år var den siffran hälften så stor. Bland de syriska flyktingarna var trenden densamma: 13 procent vid första kvartalet förra året respektive sju procent i år."

EU-kommissionären Cecilia Malmström funderar på att dra Italien inför domstol, men svårigheten ligger i att bevisa att landets försummelse är systematisk. Även hon bekräftar dock historierna om bristande registrering i Italien och vad det får för följder:

"Den omedelbara konsekvensen är att väldigt många lämnar landet och sedan dyker upp i Tyskland eller Sverige."Tobias Billström säger att han tänker lyfta frågan vid ett ministermöte i Milano:

"Nio stater tar emot 90 procent av de asylansökningar som lämnas in. Det är klart att i det perspektivet måste fler av EU:s 28 medlems­stater engageras. En viktig fråga är kvotflyktingar och att fler tar emot dem."

När jag läser ovanstående resonemang och reaktioner, kan jag inte låta bli att göra ett par reflektioner, eftersom de inte går ihop med hur asylinvandring normalt skildras i det offentliga Sverige. Varför beskrivs Italiens agerande som ett problem för Sverige? Det är ju en vinst för oss och berikar vårt land. Ska vi inte vara stolta över vår solidaritet och att vi tar vårt ansvar? Eller har ni tidigare farit med floskler och möjligen ljugit för oss?

4 kommentarer:

 1. Billströms uppfattning att "den utveckling där bland annat främlingsfientliga partier fått mer makt på nationell nivå i Europa inte har förbättrat möjligheterna att få EU-länderna att ta emot fler flyktingar" visar väl tydligt att det är den politiska eliten mot folket

  SvaraRadera
 2. Det här visar på det groteska hyckleriet i det svenska godhetsnarkomanin. Man vet naturligtvis att Sverige inte kan ta emot alla Syrier, det är tack var Dublin-förordningen som man kan erbjuda alla syrier asyl. Ribbenvik vet att ett begränsat antal syrier har råd att anlita människosmugglare, dvs vill säga man låter helt krasst smugglarna utgöra den första gallringen.

  Denna gallring kan t ex ske genom att man låser lastutrymmet på flyktingbåten.

  Har full förståelse för att Italien tröttnat på att Sverige försöker framstå som godheten själv på Italiens bekostnad. Varför ska Italien och Grekland först ska ta på sig asylmottagning för hela EU och sedan ta emot dem en andra gång när andra länder returnerar asylsökarna enligt Dublin-förordningen?

  SvaraRadera
 3. DUBLINFÖRORDNINGEN och FLYKTEN från KRIG OCH FÖRTRYCK
  Det heter ju att alla "flyktingar" som kommer till Europa/Sverige flyr undan krig och förtryck. I vilka europeiska länder råder det krig?

  Åsa Romson:
  Är det krig i hela Afrika? Har inte hela Afrika svart styre sedan länge d.v.s. inga problem med vita män. När det gäller afghanska flyktingar så måste det te sig som väldigt underligt från ett vänsterperspektiv att de flyr t*i*l*l den vite mannen i kristna/sekulära länder, de som anfallit! I den muslimska världen finns det två stora länder att fly till som inte har några som helst problem med krig eller vita män, Iran och Saudi. Kort sagt Åsa Romson alla flyktingströmmar går till den vite mannen, har alla flyktingar fel och miljöpartiet rätt? Rätta mig om jag har fel!

  * Hur många EU-länder måste man passera innan man når Sverige landvägen via Öresundsbron som 70 procent gör? År det krig på danska sidan? Varför inte ge dom som fastnar en enkel biljett tillbaka till Danmark. De har bevisligen varit där.

  * Hur flyger man till Sverige utan pass? Vilka flygbolag, Migrationsverket? Kanske dags att utreda?

  * Varför inte införa regler som gör det mindre attraktivt att inte kunna/vilja legitimera sig. T.ex. hög restriktivitet med PUT.

  Hur många är det som tror att Cecilia Malmström kommer göra någonting åt att Italien skickar vidare svarte petter?

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
 4. För de som kommer med flyg borde det vara ganska enkelt att vid incheckning till Sverige så fotograferas man vid gate med sitt ansikte tillsammans med pass på ett samma foto. Tappar man passet på vägen (ombord på planet!) och därmed saknar det på Arlanda så åker man tillbaka.

  Att fotografera folk på flygplatser är vedertaget i USA och Thailand till exempel.

  SvaraRadera