tisdag 8 juli 2014

Förvånansvärt imbecillt av Mauricio Rojas
Chilenaren Mauricio Rojas utgjorde för tio år sedan något av en frisk fläkt i svensk invandringsdebatt, eftersom han relativt självständigt tog upp aspekter som ingen etablerad svensk politiker vågade eller förstod att göra. Jag minns främst hans påpekande att det inte var särskilt konstigt om en sådan omfattande förändring av Sverige, som den stora invandringen innebar, också stötte på protester. Självklart blev han från och till, trots att han själv var invandrare, beskylld för "främlingsfientlighet", men det är ju framför allt en signal om att man är något på spåren. Rojas var medlem av Folkpartiet, vid en tid då detta parti inte helt tagits över av lallande fanatiker av Erik Ullenhags, Birgitta Ohlssons och Cecilia Malmströms typ.

Idag bjuder Mauricio Rojas på ett inlägg på SvD, vars låga nivå förvånar mig, då han tidigare visat sig besitta en analytisk och resonerande förmåga. Under rubriken "SD för ett fattigare och splittrat Sverige", levererar han trött ett par av de vanligaste fraserna bland politiskt korrekta.

"Åkessons slutsats är att det inte handlar om en misslyckad integrationspolitik utan om en alldeles för stor invandring. Vore det inte så skulle han föreslå radikala reformer i syfte att ta till vara invandrarnas kreativa krafter och bryta utanförskapet. Men det är helt främmande för honom. Enligt Åkesson är det ”massinvandringen” som utgör problemet och en kraftig begränsning av densamma är lösningen. Han påstår att arbetsmöjligheterna inte räcker till alla och därför skulle ett växande utanförskap vara oundvikligt.

Min slutsats är den motsatta. Visst skapas det för få jobb idag, men det beror på hur vi organiserar vår arbetsmarknad. De skatter och regler vi har hindrar att det utförs många arbeten som skulle vara till stor samhällsnytta.

Att liberaler vill använda massinvandring för att sänka löner och få en mer flexibel arbetsmarknad är ingenting nytt, men att låtsas som att integration inte hänger ihop med volymen på invandringen är förljuget. Mauricio Rojas inlägg är mycket kort, så tyvärr bjuds vi inte på någon förklaring på hur man organiserar arbetsmarknaden så att några tiotusen eritreaner, somalier, afghaner och syrier varje år direkt kommer in på den. Jag menar fortfarande att det inte finns någon integrationspolitik, eller försämringar i löner och avtal, i världen som kan absorbera den nuvarande volymen som kommer till Sverige.
Sedan kommer då, än mer förvånande, de vanliga, men missvisande jämförelserna:

"Världens mest välmående nationer – som exempelvis USA, Australien och Kanada – är helt och hållet produkter av en mycket stor invandring och en fascinerande mångfald av etniskt ursprung och livsstilar. Alltså, så långt man kan komma från SD:s monokulturella utopi. Och inte bara det, världens mest framgångsrika företag och miljöer är de som drar till sig kompetens och skaparanda från jordens alla hörn. Och de gör det inte i syfte att pressa alla medarbetare i samma kulturella mall, tvärtom. Vad de vill ha är mångfaldens kreativitet i stället för enfaldens begränsade vyer. Silicon Valley är säkerligen ett skräckscenario för Jimmie Åkesson, men det är faktiskt sinnebilden av en lyckad framtid."

Ovan nämnda länders invandring ser inte ut som Sveriges. De är mer selektiva och till USA kommer man för att arbeta. Invandringen till Sverige präglas inte av främst av "fascinerande mångfald", utan av muslimer från ett fåtal länder. Det är inte dessa grupper som dominerar Silicon Valley. Att Rojas till och med får med det ytterst pinsamma "mångfald är bättre än enfald" förtar de sista kornen seriositet i hans inlägg.

De avslutande raderna har jag svårt att tro att Mauricio Rojas själv tror på, med sin bildning och analysförmåga:

"Det är solidaritet på riktigt, men också ett sätt att säkra en bättre framtid för oss alla. SD:s politik har i stället slutenheten och nostalgin som drivkrafter. Det är den kortaste vägen till ett fattigare och än mer splittrat Sverige."

Man kan ha olika åsikter i mycket, men att den nuvarande invandringen, med dess volym och sammansättning, skulle "säkra en bättre framtid för oss alla", är omöjligt att tro att en intelligent och beläst människa på allvar kan mena.

Frågan är varför Mauricio Rojas plötsligt skriver så här. Han påminner härmed om en annan intelligent och opportunistisk invandrare i Folkpartiet, som till fullo har förstått politikens spelregler i Sverige; Jasenko Selimovic. Trots att Selimovic har kommit till Sverige i mogen ålder, och alltså borde kunna bidra med lite andra perspektiv, använder han varenda floskel som finns i den offentliga svenska debatten. Att nu Rojas sällar sig till den skaran kan bero på att han vill tillbaka in i denna debatt, men att hans tidigare åsikter där nu är omöjliga att framföra.

16 kommentarer:

 1. Till sist kan vi bara lita på våra egna. Vi skall inte lita på utlänningar, oavsett hur de försöker ställa sig in. Till sist visar de sina sanna färger. Som denne Rojas gör nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, samtidigt så kan ju folk utifrån säga saker som svensken inte kan. Minns fortfarande när en (svart) kvinna från Angola sade till Aschberg att invandringen var nya tidens kolonialism. Han tappade då fattningen och började gorma om kebab osv...

   Rojas utspel tror jag inte handlar om hans bakgrund utan om någon sorts taktik om att komma tillbaka till FP eller något...

   Radera
 2. Ja, ja, du har naturligtvis rätt. Ville bara åskådliggöra den slutsats som en normal människa gärna drar ifrån den här personens manövrer.
  Eller, egentligen. Mina dagar av att försöka vara konstruktiv och generös i svensk debatt och samhälle är över. Numera är jag tribalist och ingenting annat. Oavsett vad som händer är det aldrig fel att hålla på sina egna.

  SvaraRadera
 3. TA AVSTÅND FRÅN SD, ANNARS ...
  PK-eliten börjar bli desperat nu inför valet och de massinvandringskritiska borgerliga som överger Alliansen och går till SD måste motas tillbaka i fållan. Då behövs en känd kritiker av invandringspolitiken som fördömer SD och gjuter olja på vågorna. Jag ser ett flertal olika möjligheter till vad som inträffat. En av dessa är att de politiskt korrektas tentakler når till Madrid och att MR har fått ett "hästhuvud" i sängen.
  Det som talar för det är att MR mycket väl vet att lågutbildade/analfabetiska sunnimuslimer varken ger mångkultur eller kompetens på global nivå och att t.ex. somalier är mycket svårintegrerade i USA och Kanada trots det mycket större utbudet av lågkvalificerade jobb.

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
 4. Svensk lösen8 juli 2014 10:27

  Måste nu hålla med anonym kl 01:20. Finns inte längre någon anledning att gå på tå av rädsla för politiskt korrekta, kulturmarxister och annat löst folk. Efter Åkessons tal i Almedalen väntar jag nu på en mer agressiv attityd från SD.
  Vi får inte glömma att svenska folket har aldrig gett någon mandat att totalt förändra Sverige med den massinvandring som skett.

  SvaraRadera
 5. Ett grundtips är att Rojas är på väg tillbaka till Folkpartiet och svensk politik. Det kräver att han omfamnar mångfaldsideologin
  Men etnisk mångfald är ingen garanti för intellektuell mångfald - tvärtom
  Lästips: Svensk mångfaldspolitik - en kritik från vänster, av Göran Adamson

  SvaraRadera
 6. Efter sju år är hälften av alla kommunmottagna nyanlända i arbete
  http://www.tino.us/2014/06/skrona-att-invandrare-kommer-i-arbete-efter-sju-ar-efter-sju-ar-jobbar-halften/
  Efter två år - när de statliga bidragen dras in - är fortfarande nio av tio kvinnor och åtta av tio män utan arbete
  Får inte detta återverkningar på kommunernas ekonomi, så vet inte jag
  Och vilken integrationspolitik skall kunna ändra på det? "Arbetslinjen och fokus på svenska pråket" är den bästa hittills av alla prövade

  SvaraRadera
 7. "Att nu Rojas sällar sig till den skaran kan bero på att han vill tillbaka in i denna debatt ...".
  Helt rätt Tobbe, och min första tanke. Denne man vill tydligen tillbaka till Sverige. Är han inte bosatt i Spanien nu? Spanien går på knäna så det är kanske svårt att försörja sig där.

  Bättre att vara åsiktsslav i Sverige tänker han kanske.

  Han kanske kan smusslas in i Riksdagen genom att vara utbytare eller kanske han kan få bli landshövding, eller varför inte Sveriges ambassadör i Chile?

  Hur som helst har han nu kastat av sig manteln som sanningssägande solist och gått med i pk-kören. Synd Mauricio!

  SvaraRadera
 8. Mångfaldspolitiken breddar vägen för olika särbehandlingslösningar. Det kan vara det som ligger i botten (potten) av mångfaldspolitiken
  Mångfald i högskolan (SOU 2000:47) är en 260-sidig rapport som kom i maj 2000. I mer än tio år har det funnits mångfaldsplaner vid alla svenska universitet och högskolor. Mångfald och multikulturalism är sedan länge integrerat i både det statliga svenska myndighetsväsendet och i högskolan (Källa: Adamson, Svensk mångfaldspolitik)
  Orwells "1984" bleknar nästan i jämförelse

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det allt överskuggande intrycket är att mångfalden är något annat än vi tror. Därför är dess samhälleliga effekter inte heller de vi hoppas på. /../ Vi uppfattar den som modern, men den bidrar till religionens återkomst. Vi tror den skapar debatt när den leder till censur. /../ Vi tror den kritiserar makten när den ger makten möjlighet att så split mellan underpriviligierade grupper - dvs söndra och härska. Vi skulle förneka att den är konservativ men en idé som bara talar om bakgrund och rötter är just konservativ. Vi tror den främjar minoriteter men de enda minoriteter som främjas är de som vänder moderniteten ryggen, medan de som försvarar det moderna samhället inte får någon hjälp. /../ Vi tror den leder till jämlikhet men mångfald är dåligt för kvinnor. /../ Vi är emot rasbegreppet och bygger vårt resonemang på rasbegreppet. /../ Vi är anti-rasister och försvarar olikheten, vilket bidrog till Förintelsen av Europas judar. Vi tro att mångfald är vänster men den är höger. Mångfald är en attack mot modernitet. Det svenska samhället har fått en trojansk häst över tröskeln." (Adamson)
   Och från baksidestexten:
   "Mångfald och multikulturalismen har idag ett inflytande i den svenska samhället som överträffar marxismens på tidigt 1970-tal". Sug på den!

   Radera
 9. Rojas kanske förbereder en återflytt till Sverige och ett liv i rampljuset.
  Är det något man eftersträvar är det ett tvång att rätta in sig i ledet och lämna all kritik av pågående migrationspolitik i garderoben.

  SvaraRadera
 10. Menar du på fullt allvar att Rojas och Selimovic är jämförbara? Den senare är väl så mycket floskelspridare och antidemokratisk man kan bli? Selimovic har gått ut med att "Sverigedemokraterna liknar NSDAP", därmed bör de inte få ställa upp i riksdagsvalet, dvs de ska förbjudas.

  Kuriosa:

  jag gick förbi Selimovic utanför riksdagshuset i Stockholm och kunde inte låta bli att väldigt tyst hosta "floskelspridare". Det var en impuls, annars är jag sansad och resonlig.

  / Magne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, normalt sett skulle jag inte ha tyckt det, men om Rojas fortsätter så här så...det som är jämförbart är att helt opportunistiskt ta till sig varenda svensk floskel man hör, trots att man vet bättre, bara för att få vara i värmen.

   Radera
 11. Man kan väl för Kanadas del påminna om den ständigt pågående och gnagande konflikten mellan engelsktalande och fransktalande. Omröstning efter omröstning ger samma resultat, alltså 45% för och 55% mot "Quebec libre". Så mycket för den pluralistiska utopin.

  SvaraRadera
 12. Vem vet, Rojas längtar tillbaks till de välbetalda köttgrytorna i Sverige, alternativt han har fått rundligt betalt för att skriva denna artikel.

  SvaraRadera
 13. Som Gandalf sade: "He should know better!"

  SvaraRadera