lördag 12 juli 2014

Integrationsstrategens drömmar


"Skellefteå kommun har en vision om att vara 80 000 invånare år 2030. För att nå dit krävs en omfattande inflyttning från andra länder." 
Anna-Klara Granstrand, med den fantastiska titeln integrationsstrateg i Skellefteå Kommun, redogör för kommunens märkliga målsättning. Varför är det ett självändamål att öka befolkningen, särskilt om det kräver omfattande inflyttning från Afrika och Mellanöstern? Visst, för en kommun är det naturligtvis positivt om man kan öka, eller åtminstone inte tappa, skatteunderlaget, men här blir ju effekten snarast den motsatta. Skellefteå kommun har haft en stabil befolkning på 72 000 personer de senaste åren, vilket innebär att man nu måste skynda sig för att fylla på med 8 000 syrier, somalier och eritreaner.

Kommunen har släppt ett dokument om sin integrationsstrategi och det är spännande läsning, där flosklerna ogenerat staplas på varandra:

"Integrationsstrategin är ett led i detta arbete och har som övergripande mål att Skellefteå ska bli en attraktiv plats att bo och verka i, för alla människor, oavsett ursprung. Ett attraktivt samhälle är tolerant och inkluderande, och mångkultur är en del av dess dynamik. En framgångsrik integration bidrar till kommunens attraktivitet och kan på så sätt både främja inflyttning och stävja utflyttning." 

Det låter mycket fint, men har tyvärr inte så mycket med verkligheten att göra. Till de mest attraktiva kommunerna borde annars höra exempelvis Södertälje, Botkyrka och Borlänge. Givetvis måste man också få med det eviga mantrat att mångkultur på ett magiskt sätt skapar "dynamik", ett påstående som gärna slängs fram, men aldrig utvecklas eller bevisas. 

Borlänge har redan sett till att skapa en
dynamik och borde nu vara en av Sveriges
mest attraktiva kommuner.

Man verkar dock inte tro att de nya människorna snabbt ska bidra med någonting, utan integrationspolitik och utbildning blir därför viktigt:

"En välfungerande vuxenutbildning är avgörande för framgångsrika integrationsprocesser, inte minst utifrån att många av de som invandrar till Skellefteå har en kortare utbildningsbakgrund. 
[...]
Under fokusområdet barnomsorg och skola påtalas att för- och grundskolornas viktiga arbete för integration, för både barn och föräldrar, bör uppmuntras, lyftas fram och stödjas."

Senare kommer ett deprimerande och bisarrt avsnitt:

"Den viktigaste komponenten för befolkningens utveckling är flyttningarna. För Skellefteås del är utomeuropeisk inflyttning den enda befolkningsförflyttning som motsvarar kommunens framtida behov av invånare och arbetskraft. Medan fler utrikes födda flyttar till kommunen än från går strömmarna i motsatt riktning bland de inrikes födda, se figur 1. Allt tyder på att, framförallt den utomeuropeiska, invandringen till Sverige kommer att fortsätta att öka under överskådlig framtid." 


Här måste återigen den rena massan avses, ty på inget annat sätt kan utomeuropeisk inflyttning vara "den enda befolkningsförflyttning som motsvarar kommunens behov av invånare och arbetskraft". Den sista meningen är dessvärre helt korrekt.

Anledningen till att jag fick syn på detta dokument var ett litet replikskifte i Norran, där en "bekymrad inlandsbo" påstås ha ställt frågor som passade Granstrand som hand i handske. Det ser faktiskt ut som om hon har skrivit även insändaren själv:

"Hur tänker vi i Skellefteå kommun kring invandring och integration? Hur arbetar kommunen för att förhindra och motverka/förebygga rasism? I senaste valet kunde man skönja att där Migrationsverket har anläggningsboende, i Boliden och Jörn till exempel, så är andelen sverigedemokrater högre. Kan man dra slutsater av det? Hur kan vi tillsammans förebygga ökad främlingsfientlighet och vad gör vi i samhället/kommunen för att jobba med de frågorna? Jag vill rikta mina frågor till ansvariga för integration i Skellefteå kommun, det kanske redan finns genomtänkta planer som jag som kommunmedborgare har missat."

Särskilt genomtänkta skulle jag inte kalla dessa planer, men Granstrand dyker naturligtvis upp direkt med lite nonsens i samma tidning. Förutom citat från nämnda dokument, bjuds vi på:

"I årets val till EU-parlamentet röstade 59 personer i Jörn och 76 personer i Boliden för Sverigedemokraterna medan nästan 90 procent röstade för ett öppet och inkluderande samhälle."

"Den enda vägen för att bibehålla ett tolerant och inkluderande samhällsklimat är att kontinuerligt utveckla ett samhälle med plats för alla och som bidrar till likvärdiga livschanser. Här finns inga genvägar – en välfungerande förskola och skola, en innovativ och flexibel vuxenutbildning tillsammans med en inkluderande arbetsmarknad är förutsättningar såväl för Skellefteås framtida kompetensförsörjning som för ett inkluderande och tolerant samhälle."

Vi får se hur välfungerande den där skolan blir när kommunen snabbt ska fyllas på med 8 000 nya utomeuropéer. Framtida kompetensförsörjning var också ett underbart nyord för vad kommunen har i görningen.

Skellefteå ligger som bekant i Norrland och har en andel utlandsfödda på 6%, vilket för hela riket är 14%. Kommunens tjänstemän vet med andra ord inte riktigt vad de talar om. Anna-Klara Granstrand bor för övrigt själv i en stuga mitt ute på landet och kommer aldrig att bada i den mångfald hon propagerar för. Den mest effektiva åtgärden hon skulle kunna vidta för fungerande integration är att inte fylla på med 8 000 nya utomeuropéer, men som integrationsstrateg i Norrland behöver hon kanske en "utmaning". Hon skulle å andra sidan kunna bege sig till exempelvis Göteborg, som igår upplevde sin 33e skottlossning i år. I samtliga fall har dessa, enligt polisen, en direkt koppling till just mångkulturen.


9 kommentarer:

 1. Ännu en zombie i PK-horden...

  SvaraRadera
 2. Var gång man passerar E4:an norrut genom Skellefteå så får man en bild av stadslivet. Afrikaner, afrikaner, muslimkvinnor i hucklen körandes barnvagnar, afikaner, afghaner, och ännu fler afrikaner. Samma sak i närliggande Boliden. Skellefteå är tillsammans med Boden norrlands skamfläckar. Sossestyrda kommuner som importerat valboskap på skattebetalarnas bekostnad. Vidrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju iallafall konstatera att invånarna själva har röstat för det. S har över 50% och SD under 2%. Det lär dock inte stå sig 2014 och 2018...

   Radera
  2. Jo, tyvärr är det så. Men värst är ju att dessa berikare också får rösta. När de blivit tillräckligt många... Kommer de att rösta på partier som fortsatt "mutar" dem med bidrag eller på ett parti som sätter svenska folkets väl i första hand? Ännu värre blir det när man som i Dalarna och Umeå och många andra platser låter berikarna ta plats i det politiska beslutsfattandet och kvoterar in dem i kommuner, landsting, partier etcetera. I Umeå har tidningen VK haft ett par stora uppslag om hur ett arabdominerat gäng tagit över den lokala MP-avdelningen och satt i system att rösta för varandra och manövrera ut dumsvenskarna.
   Och Boden sen, en gång bas för Övre Norrlands försvar... Sorgligt är att se hur det ser ut idag.

   Radera
 3. Ett ord som "fokusområde" kan väl bara bildas i fermentationen av rutten kommunalbyråkrati

  SvaraRadera
 4. Sådana verfklighetsfrånvända kommunpolitiker som Anna-Klara Granstrand finns det hundratals av i Sveriges 287 små och medelstora kommuner med liten erfarenhet av MENA-folk. De kan däremot inte ha missat alla nyhetsrapporter om skottlossingarna i Göteborg, bilränderna, gettofieringen i muslimska enklaver, de kriminella invandrargängen, attackerna mot polis, brandkår, ambulanser och brevbärare i de tre storstäderna. Även några mindre städer i fr.a. södra Sverige har drabbats ganska hårt av massinvandringens mörka sidor. Av någon outrundlig anledning inbillar de sig att alla deras egen lilla kommun kommer att utgöra det unika undantaget i Sverige och i hela Europa. Det är inget annat än storhetsvansinne och flummigt dagdrömmeri.

  Tror dom dessutom att storstädernas misslyckande med att skapa trygga och lönsamma multikultikommuner beror på att dessa städers kommunpolitiker är riktiga klantskallar vars katastrofala misstag inte kommer att upprepas av dem själva i sina småkommuner? Eller tror dom att det är ett sorts mystiskt storstadsproblem som inte drabbar mindre städer i norra Sverige hur mycket folk från underutvecklade länder de än tar in?

  Stig

  SvaraRadera
 5. Om det hade funnits en enda kommun med lyckad MENA-invandring så hade SKL (organisationen för Sveriges kommuner och landsting) kunnat ordna studieresor dit!

  Ängelholmare

  SvaraRadera
 6. Ännu en i raden av karriärtörstande PK-folk med den typiska överoptimistiska-självföraktande personlighetstypen.

  SvaraRadera
 7. Borlänges kommunalskatt 34.05:
  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Offentlig-ekonomi-/Finanser-for-den-kommunala-sektorn/Kommunalskatterna/11849/11856/67879/

  Bara tolv kommuner som slår det.
  Har detta något samband med att invandringen är oerhört lönsam?

  SvaraRadera