måndag 21 juli 2014

Juncker tackar Marine Le Pen - för att hon inte röstade på honom


EU-trojkan Verhofstadt, Juncker och Schulz

Det har nu gått ett antal dagar sedan Jean-Claude Juncker valdes, eller snarare utsågs, till ordförande för EU-kommissionen. Hans avslutande ord inför den formella omröstningen kommer alltså från i tisdags, men jag tycker att det lilla framträdandet visar några intressanta aspekter.

Som vanligt slås jag av hur enormt trött och oengagerande denne man är, där till och med ett mödosamt inplacerat skämt är fånigt och knastertorrt. Vi kan också notera att, trots all retorik, Nigel Farage idag står på ganska vänskaplig fot med Juncker och häromdagen till och med hade en sorts seminarium med sin EFDD-grupp, där Juncker var inbjuden gäst. De båda skakade också hand efter att valet var klart, något som inte skedde mellan Juncker och Marine Le Pen. Vi ser i klippet också att det är just Le Pen som markeras som den verkliga fienden. Liberalernas ledare Guy Verhofstadt har ett märkligt beteende i denna församling, där han oftast ses flina, gapa, gestikulera eller, som här, halvligga.
Om nu någon missade Marine Le Pens inlägg i denna debatt, eller gärna ser det igen, avslutar vi med hennes något mer vitala framträdande:5 kommentarer:

 1. Tack för din lilla "extra analys" av Guy Verhofstadt. Haha!

  Jag skulle ljuga om jag påstod att Juncker framstår som en karismatisk charmör med bländande humor. Men han kan kanske inte hjälpa hur han är.

  Angående Farage och Le Pen så skiljer de sig ofta åt i framtoning. Jag gillar båda. Och de har väl samma mål med EU.

  Sen att Farage tar Juncker i hand och bjuder in honom till att lyssna på deras grupp tror jag inte betyder att de är kompisar eller att de har samma åsikter. Jimmie Åkesson har väl här hemma tagit samtliga partiledare i hand och till och med leende växlat ett par vänskapliga ord med några av dem... Men visst, jag kan också uppskatta när det är mer "krig" och mindre gulligull mellan motståndarna.

  SvaraRadera
 2. Denna församling är ett stort skämt! Ett dyrt skämt! Ett rent vansinne!

  SvaraRadera
 3. Bra att Juncker vann, det är bra att ha en tydlig väldefinierad fiende, inte ens PKisterna är så förtjusta i honom.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är bra och rent utav hövligt att ta sin politiske motståndare i hand när ordväxlingen är avklarad.
  Attityden att de delar samma politiska åskådning, om man uttrycker civiliserad hövlighet, påminner om när Ohly lämnade sminklogen när Åkesson kom in och jag anser det vara otroligt barnsligt beteende som borde vara reserverat alla vänsterkids.
  För övrigt anser jag att Le Pen hade den mer knivskarpa retoriken av de båda.
  /Emil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag hålla med om Emil, men här handlade det mer om att gratulera Juncker till hans nya position.

   Radera