torsdag 10 juli 2014

Lite fint nonsens om romska tiggare
En av Aftonbladets nyare krönikörer heter Patrik Lundberg. I mina ögon tillhör han en av de bättre och mer reflekterande i den skaran, vilket i och för sig inte säger så mycket. Han håller dock en mycket ojämn kvalitet, vilket inte minst dagens inlägg, "Glömskan gör livet farligt för romerna", visar.

Han inleder med att uppröras över Danmarks senaste offensiv, som ju för övrigt socialdemokrater ligger bakom, helt utan inflytande från Dansk Folkeparti:

"Vi glömmer fort, det gör vi.
Som i går, när Ekot berättade om tiggarnas situation i Danmark. Polisen i Köpenhamn rensar bort tiggare och hemlösa som sover utomhus.
Hjälporganisationerna kan ingenting göra, eftersom lagen inte tillåter dem att hjälpa personer utan danskt personnummer. Något som den S-ledda regeringen står bakom.
Det är som att ringa Anticimex. Bort med ohyran.
Syftet med utrensningen är att ryktet ska spridas, att tiggarna ­väljer bort Danmark och far till andra länder, till exempel Sverige."
Danmarks agerande är helt rationellt. Det blir nämligen de länder som gör minst för att motverka denna tillströmning, som Sverige, som blir den givna destinationen, eller "sugpumpen", som Marine Le Pen uttrycker det. Dessa resenärer väljer naturligtvis den mest attraktiva destinationen, det vill säga den där de lättast kan uppehålla sig och får mest pengar. Det gäller ju i större skala även asylinvandringen, vilket vi ser i siffror på antalet asylsökande, där Sverige får mångdubbelt fler än Danmark och Finland. Ingen i ledande ställning verkar däremot intresserad av att göra Sverige attraktivt för välutbildad arbetskraft från kulturellt närliggande länder. Det blir sedan dags för nästa vanliga drag, nämligen att svenskar minsann är likadana:

"Den som inte håller med har nog redan glömt. Så sent om i våras ­avslöjade tidningen Faktum att svenska EU-migranter lever som hemlösa och tigger i turistorter i Spanien. Jag såg inga svenskar som protesterade mot dem.
Jag såg inte heller någon som ville förbjuda den utförsäkrade svensken Johan, 40, som sitter i sin kostym i centrala Stockholm och tigger ­pengar till mat."

Nu tror jag i och för sig inte att det sitter svenskar i varenda gathörn i Spanien, men de svenskar som saknar egen försörjning i Spanien borde inte heller vara Spaniens ansvar, även om det fungerar så inom EU.

Även Johan, 40, är Sveriges ansvar, vilket de tillströmmande romerna från Bulgarien och Rumänien inte är. Att men i svensk offentlig debatt inte kan se denna skillnad säger åtskilligt om hur långt det har gått. Slutligen kommer det absoluta bottennappet, den eviga referensen till 1800-talets utvandring:

"Vi är inget rasistiskt folk, men vi glömmer fort. Vem minns vad 1,2 ­miljoner svenskar gjorde i slutet av 1800-talet? De emigrerade, utvandrade och blev invandrare. Flydde över ­Atlanten för att komma undan svält och fattigdom. Någon vill nu säkert påpeka att svenskarna utvandrade för att jobba med jordbruk och hemservice. ­Inte för att tigga. Ett typiskt serviceyrke i dagens Sverige är att stå i kassan på Pressbyrån och 7-Eleven. De skickade ­nyligen ut ett mejl till alla butikschefer i landet och varnade för tjuvaktiga ­romer."

Som vanligt måste tydligen påpekas att invandring till 1800-talets USA påminner mycket lite om invandring till dagens Sverige. Att sedan jämföra svenskarna som slog sig ned som jordbrukare där med dagens romer, är naturligtvis helt groteskt.
Upprördheten kring det där meddelandet visar som vanligt hur människor som lever i verkligheten hånas av de som slipper göra det. Pressbyråns säkerhetschef skickade troligen inte ut detta meddelande för att denne var en ideologisk rasist, utan för att ett antal butiker hade haft incidenter av just den typ han redogjorde för. Att romer nämndes berodde gissningsvis på att förövarna vid dessa tillfällen varit just romer. Jag är säker på att om de istället hade varit personer med gula kepsar, så skulle detta ha angivits. Slutligen är det lite svårt att förstå vad Patrik Lundberg vill komma till med sina sista rader. Tigger romerna för att de hindras arbeta i pressbyråer av rasistiska svenskar? Som vanligt är argumenten inte alldeles genomtänkta, men det behövs som bekant inte när man propagerar för det goda.


3 kommentarer:

  1. Är det Patrik "kinapuff" Lundberg tidigare redaktör för Helsingborgs dagblads avdelning Djurbladet ?

    SvaraRadera
  2. Jepp, det är mannen bakom kinapufffobin. Huruvida HD har en avdelning om män i klansamhällen eller om Patrik Lundberg ansvarat för den vet jag ej.

    SvaraRadera
  3. Han är kränkt. Fazer har satt djupa spår i hans liv och nu har han inget annat val än att ta anställning som propagandalakej på kvällsblaskan. En sann hjälte som givetvis ska få upplysa oss övriga om hur man ska tycka och tänka.

    SvaraRadera