tisdag 9 september 2014

"Avtrubbning är Jimmie Åkessons bästa hopp"
DNs chefredaktör Peter Wolodarski skriver idag, som så många andra, om Sverigedemokraterna. Han tillhör de något skarpare betraktarna i denna medievärld, vilket i och för sig inte säger så mycket, men han hamnar ändå något fel i sin analys. I ingressen serverar han kärnan i denna analys:

"Ju fler skandaler som omgärdar Sverige­demokraterna, desto mindre tycks vi bry oss. Det är en reaktion som spelar SD i händerna."

Han fortsätter sedan med en något osmaklig jämförelse, men som kanske känns klockren i ett mediehus:

"Avtrubbning drabbar alla. Vi kan mer eller mindre sluta reagera på sådant som tidigare satte fart på pulsen.

Den som dagligen upplever våld riskerar efter hand att ­acceptera våldet som ett naturligt inslag i livet. Den som ofta hör kränkande tillmälen om andra blir lätt deformerad i sin människosyn. Det repetitiva normaliserar."

Det stora tankefelet som Wolodarski gör, menar jag, är att tro att det är upprepade skandaler som skapar avtrubbning. Själv är jag helt övertygad om att det är medias uppenbara agenda, de ständigt överdrivna dimensionerna och de aldrig sinande kampanjerna mot SD, som dels gör människor immuna mot rapporteringen, men framför allt inser hur fullständigt tendentiös och ensidig den är.

Som exempel kan vi ta det lilla filmklippet som i media kallas för "järnrörsskandalen". Klippet må ha givit en mindre smickrande bild av en blivande riksdagsman, och hade Expressen nöjt sig med att publicera filmen, när man fick den, så hade rapporteringen kunnat kallas rimlig. Istället valde man att, i någon sorts frenesi och besatthet, dagligen skriva om den i veckor och månader. När så en opinionsundersökning senare kom, visade det sig att SD hade ökat sitt väljarstöd. Mediekåren stod som förstummad. Många kommentatorer inom samma kår drog då den idiotiska slutsatsen att väljarstödet ökat tack vare filmen, eftersom partiets sympatisörer ville se lite tillmälen och stök på gatan. Sanningen är nog att stödet kanske inte ens ökade trots filmen, utan att den av de flesta sågs som irrelevant för den större frågan om Sveriges framtid. Det finns knappast särskilt många sympatisörer, eller potentiella sådana, till SD som idag funderar över den kvällen för över fyra år sedan, men i media nämns den fortfarande ofta och det verkar alltjämt vara ett stort tecken på fyndighet att kalla partiet för "Järnrörsdemokraterna", eller bara nämna ordet "järnrör".


Jadå, ovanstående publicerades för
bara ett par veckor sedan.

Medierna förefaller vara så fast i sin egen verksamhet att de har blivit blinda för hur de själva faktiskt agerar, vilket Wolodarski visar ytterligare en gång. Han tar noggrant upp bilden som Expressen, lagom till valet, serverat av den då 20-åriga SD-kvinnan från Halmstad och skriver:

"Om något liknande hänt i, säg, Kristdemokraterna kan vi vara säkra på en sak: det hade blivit ett ramaskri, internt och externt. Partiledningen hade utan ursäkter tagit avstånd från politikern i fråga. Uteslutning hade sannolikt väntat."

Nu är en fest för två år sedan inte mycket till händelse, men något sådant kan mycket väl ha "hänt" i Kristdemokraterna. Den stora skillnaden är att medierna inte letar efter sådant med samma frenesi i andra partier. Det finns inte heller hela organisationer, med varierande grad av kriminalitet, som exempelvis Expo och Reserchgruppen, helt inriktade på att leta upp allt som kristdemokrater sagt och gjort. Sedan uppdagas naturligtvis skandaler i andra partier iallafall, men de slås då inte upp stort, dagar i sträck. Igår tittade vi på hur Thomas Mattsson slog nya rekord i hyckleri, då han försökte förklara varför en relativt tung socialdemokrat, som sextrakasserat en ung moderat kvinna vid upprepade tillfällen, inte namngavs, medan vanliga svenskar som kommenterat anonymt på Avpixlat skulle upp på förstasidan med både namn och bild.

Så sent som igår framkom det förresten att Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson, riksdagskandidat för just Kristdemokraterna, stulit en plånbok från en äldre kvinna, men detta har alltså Wolodarski redan glömt?

När KDs riksdagskandidat stjäl plånbok

Sedan ska återigen "partiets historia" tas upp:

"Men Sverigedemokraterna har aldrig varit ett parti som andra. Hatet, rasismen och våldet löper som en röd tråd genom SD:s historia. När partiet grundades 1988 rymde den första styrelsen personer som hade sin bakgrund i nazistiska Nordiska rikspartiet och fascistiska Nysvenska rörelsen.

Vi talar inte om det svenska 1930- talet utan om sådant som inträffade för mindre än 30 år sedan."

Mindre än 30 år sedan! Då måste vi alltså helt tänka om 2014 och ge mandat för en fullständigt förödande migrationspolitik även nästa mandatperiod? Sedan använder Wolodarski ett annat vanligt knep i svensk media, där det räcker att bara nämna ett utländskt parti, oftast just det han väljer, utan att utveckla varför kopplingen skulle vara förfärlig:

"Det är samma parti som jublade under sin EU-valvaka i maj när det stod klart att Nationella fronten i Frankrike gjorde ett rekordval, ett högernationalistiskt parti som SD tagit emot ekonomiskt stöd från."

Och? Till att börja med är Front National ett parti som inte alls liknar de nidbilder som sprids i svensk media. Sedan är det en sådan märklig tankevurpa media ständigt gör, när de först orerar om vilket förfärligt och rasistiskt parti Sverigedemokraterna är, för att i nästa andetag kritisera dem för att samarbeta med utländska partier som de också pekar ut som "rasistiska".

På söndag får vi se om mediernas dagliga matningar har givit den önskade effekten. Låt oss hoppas att allt fler svenskar ser igenom agendan och inser att det faktiskt handlar om Sveriges framtid.10 kommentarer:

 1. Det är märkligt att alla verkar ha glömt bilden på prins Harry av England som gick på maskerad i full SS uniform häromåret.
  Tur han inte kandiderar för SD...

  SvaraRadera
 2. "Hatet, rasismen och våldet löper som en röd tråd genom SD:s historia...Vi talar inte om det svenska 1930- talet utan om sådant som inträffade för mindre än 30 år sedan."

  Slutsats: Om det i min släkt har funnits mycket alkoholmissbruk i forna dagar så måste även jag och mina syskon vara alkoholister... Det som en gång var går aldrig att radera ut och det ärvs av kommande generationer, av helt andra människor...Här ägnar sig Wolodarski mer åt projicering av egna egenskaper än någon verklig analys.
  Och vad finns det för likheter mellan Sossarna, Moderaterna och Centern idag jämfört med för 30 år sedan? Sossarna har gått från att vara ett arbetarparti till ett feministiskt medelklassparti på mycket mindre än 30 år, Moderaterna har gått från att vara ett värdekonservativt parti med lag & ordning som en av profilfrågorna till ett näst intill anarkistiskt massinvandringparti på bara 10-15 år. Och det gamla bondepartiet Centern som bl.a. slog på stora trumman för decentralisering och miljö har blivit Stureplanscentern med nyliberal råkapitalism på bara ett par decennier.
  Gamle Gösta Bohman och Reinfeldt verkar inte ens komma från samma planet, Palme skulle vända sig i sin grav om han såg vad Sahlin och hennes islamistiska falang inom sossarna gjort med partiet och likheterna mellan Fälldin och Olofsson & Lööf är lika med noll.
  Hela Sjuklövern har en sanslöst ansvarslös och omdömeslös massinvandring & islamisering och med det som medel ett lömskt och sofistikerat folkmord på agendan vilket de definitivt inte hade för 30 år sedan (såvida det inte låg mycket väl fördolt i en hemlig agenda och slagit ut i full blom först 30 år senare).
  Alla partier förändras under loppet av 30 år men det finns bara ett visst parti som förändras i positiv riktning och det är typiskt nog det partiet som baktalas, förtalas och förföljs mest av allt från flumliberaler till pöbeln på vänsterkanten.

  Stig

  SvaraRadera
 3. Media styrs av vänstern,de har en annorlunda överdriven bild av sig själva och sitt stöd.Journalisterna har lågt stöd,vänsterpartier i vid bemärkelse V MP Fi,ca 15%-20%.Från min tid som kinakommunist 70 talet trodde vi i sekten att om revolutionen kom vore alla med oss,vi hade en otroligt överdriven bild av oss själva! Mycket skrik men lite ull sa han som klippte grisen..

  SvaraRadera
 4. Ops...jag trodde ett tag att han talade om rasistiska apartheidstaten Israel och högerfascistiska partiet Liqud. Det känns väldigt likt på beskrivningen.
  Sedan ser jag till min förvåning att det är SD han avser. Då tittar jag upp på Tobbes text där det står att han har en av de skarpaste pennorna och förundras - ännu en gång.

  Är det inte värre med massdeportering av afrikaner, bomber, terror och etnisk resning av andra folkgrupper än att vilja föra samma invandringspolitik som sina nordiska grannländer? Bara en stilla undran.

  Riktar Wolodarski sin vassa penna mot de verkliga förövarna? Eller är det så att han silar mygg och sväljer kameler?

  SvaraRadera
 5. Karl-Olov Arnstberg gör en betydligt intellektuellare analys av avtrubbningen och tillvänjningen i vårt land:
  http://morklaggning.wordpress.com/2014/08/30/i-sandhogen/

  SvaraRadera
 6. Media tycks inte fatta att SD växer på grund av alla flyktingboenden som poppar upp runt om i landet och får svampar att framstå som långsamväxande.
  Positivt att media verkar tappa läsare sakta men säkert och tidningsdöden snart blir ett faktum, kanske får dom arbetslösa journalisterna då flytta från dom trygga områdena och in i dom mångkulturella som dom omhuldar så väl.
  Tror för övrigt att SD kommer knappa in en hel del på Sossarna i valet 2018 i och med att Sdu har en fin medlemstillströmning och att Sossarna har så hög medelålder.

  SvaraRadera
 7. "Avtrubbning drabbar alla", säger Wolodarski. Helt riktigt! Det är därför många fortsätter att rösta på partier som driver en politik som leder till ett våldsammare och otryggare samhälle. Skottlossningar, stenkastning mot räddningstjänsten och bilbränder hade varit förstasidesnyheter och chockartat för bara 30 år sedan, men eftersom många har blivit avtrubbade av att det förekommer dagligen så reagerar de inte. Hade en person som legat nedsövd i 30 år vaknat upp i dag så skulle denne inte tro sina ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi har det bra här i vår sandhög. Jag tror att det kommer att bli en trevlig dag."
   Men en utomstående betraktare, eller en "som legat nedsövd i 30 år", tror inte sina ögon

   Radera
 8. Såg att familjen Hjörne (mediekoncernen Stamoen; GP med flera) tvingas sälja paradvåningen och konstsamlingen. Bara att hoppas på att Bonniers är nästa mediekoncern till rakning. http://www.va.se/nyheter/2014/09/09/sveriges-storsta-tidningsagare-tvingas-salja-paradvaning/

  SvaraRadera
 9. 100 krönikor och ledare. 100 hatar med 0 argument. 0 inlägg där SD som minst 20 % av svenska folket i själva verket sympatiserar med.

  Jag har inte vant mej vid detta media hat än, jag blir bara mer och mer förbannad.

  Pelle

  SvaraRadera