onsdag 10 september 2014

Förnumstig intervju med Cecilia Malmström
Cecilia Malmström är som bekant liberalen som visat upp den svenska självgodheten och naiviteten i Europa och gör allt vad hon kan för att hela kontinenten ska bli lite mer Sverige, eller snarare Afrika och Mellanöstern. För detta har hon blivit ökänd bland mer realistiska politiker i Europa, och omnämns med jämna mellanrum av både Geert Wilders och Vlaams Belang. Idag publicerar Göteborgs-Posten en intervju med Malmström, där svaren låter som vanligt, och har fått den lakoniska rubriken "Cecilia Malmström: Flyktingar är en tillgång". Hennes egen stolthet återkommer ett par gånger, även om hon faktiskt lyckas utelämna den annars närmast oundvikliga "för mig som liberal":

"Jag har kunnat känna mig väldigt trygg och stolt över att Sverige faktiskt är ett av de länder som tar störst ansvar. Det innebär inte att det inte kan bli bättre. Men på det stora hela är Sverige och Tyskland stora föredömen när det gäller flyktingpolitiken. Det känns bra när jag får frågan: men vad gör ditt land?"

Jag får väl börja med att säga hur trött jag är på det eviga användandet av ordet "ansvar" i det här sammanhanget. Visst, Sverige kan ha en hur stor invandring som helst, men vi har inget ansvar att ha det. Det är ju också ett argument som återkommer ofta; att visst har Sverige störst flyktingmottagning i EU, men nu ska vi svenska politiker se till att övriga länder också "tar sitt ansvar", vilket naturligtvis inte kommer att hända. Ty om nu Sverige och Tyskland (som också ligger på en lägre nivå än Sverige) är stora föredömen, är det väl bara för övriga länder att ta efter? Det kan väl inte vara så att vi snarare är ett avskräckande exempel? Malmström fortsätter om sina framtidsvisioner:

"Det handlar om fler legala vägar till Europa och om integration. Det är ett jättelångsiktigt, hårt arbete utan några enkla lösningar. Det är kanske det jag har lärt sig: det är inte så himla enkelt. Om samtalsklimatet är tuffare i Sverige nu är det ingenting mot hur det är i de övriga europeiska länderna."

Nej, självklart ser inte debattklimatet ut som i Sverige, där varje problem eller siffra förtigs och den enkla frågan "Hur mycket invandring tål Sverige?", när den råkade ramla igenom filtret hos SVT, gjorde hela det samlade etablissemanget rasande. Cecilia Malmström säger "tuffare", men en mer korrekt formulering skulle nog vara "öppnare".

På en fråga om Fredrik Reinfeldts märkliga utspel, om att vi ska öppna hjärtat och hålla igen på välfärden, återkommer Malmström till det där "ansvaret":

"Det är svårt för mig att ge mig in i den debatten. Men jag kan konstatera att ingen annan statsminister i världen har sagt det Fredrik Reinfeldt sa. Ingen annan har sagt att vi har ansvar för människor på flykt, att det kommer att kosta och att det kommer att bli svårt, men att vi har ett ansvar. Sedan hoppas jag att debatten fortsätter kring integration."

Sverige har vid jämförelser visat sig vara uselt på integration. Det förklaras endast med brister hos Sverige och svenskarna, men integrationen påverkas naturligtvis av de enorma volymerna, just de volymer Malmström ser som sitt livsprojekt att maximera.


Fästning Europa? Bilden är från Malmö.

Hon tycker att det idiotiska uttrycket "Fästning Europa" är "lite förenklande", men:

"Det finns stora tendenser till Fästning Europa. Och det kommer att bli värre."

Det måste i så fall vara historiens mest porösa fästning, vilket bekräftas genom att promenera i nästan vilken västeuropeisk stad som helst. Har Malmström överhuvudtaget rört sig utanför EU-enklaven i Bryssel, där hon huvudsakligen är bosatt? I Bryssel är 68% av utländsk härkomst, enligt en artikel i Nieuwsblad.be. I GPs artikel framgår inte i vilken del av staden hon bosatt sig, men jag betvivlar att det är i något av de ständigt växande områdena som Sint-Joost-Ten-Node (96% utländsk härkomst), Sint-Gillis (91%) eller Elsene (86%). Hon har även behållit en bostad i Göteborg, som märkligt nog inte är belägen där koncentrationen av ovan nämnda "tillgångar" är störst, som Bergsjön eller Angered, utan på Lindholmen:


Hon får också den något naiva och okunniga frågan om hur det känns att ha "lite av helgonstatus" i Sverige, varpå hon svarar ungefär på samma självgoda sätt som Mona Sahlin alltid gör, när avskyn mot henne kommer på tal:

"Tja, googla mitt namn så får du se. På sajter som Flashback och Avpixlat står jag inte högt i kurs, men det tar jag snarast som en hedersbetygelse."

Låt oss avsluta med den ofrivilliga komik som uppstår när Cecilia Malmström ombes beskriva sitt intryck av kommissionens nyvalde ordförande Jean-Claude Juncker, som i verkligheten inte är älskad av någon, men som blev vald av socialister, liberaler och kristdemokrater i en mycket ohelig allians. Hon måste ju säga någonting positivt, vilket blir:

"Han är en socialt begåvad person som jag tror kan få ett bra samtalsklimat i kommissionen. Han är storrökare och dricker nästan lika mycket kaffe som jag."

7 kommentarer:

 1. "Men jag kan konstatera att ingen annan statsminister i världen har sagt det Fredrik Reinfeldt sa. Ingen annan har sagt att vi har ansvar för människor på flykt, att det kommer att kosta och att det kommer att bli svårt, men att vi har ett ansvar"
  Inget annat land har Reinfeldt heller och det skall de vara tacksamma för!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vi inte exportera fanstyget under annat namn?

   Radera
 2. HÄVDANDET ATT ANDRA EU-LÄNDER MÅSTE TA ETT STÖRRE "ANSVAR" ÄR EN DIMRIDÅ
  Det sägs ofta att Sverige skall verka för att andra EU-länder skall ta ett större ansvar. Men hur skall det gå till rent praktiskt, "flyktingarna" söker ju asyl i just Sverige. De bestämmer, ingen annan, eftersom Dublinförordningen inte efterlevs. Skall Sverige därför ges rätten att utplacera de som beviljats asyl av Migrationsverket i andra Européiska länder? Hur många asylsökande och EU-länder skulle gå med på något sådant.

  Det måste i så fall till en central EU-myndighet som hanterar asylbeslut för alla EU-länder samtidigt och tilldelar land för de som beviljas asyl. Det finns många olämpliga svenska kandidater att leda den verksamheten. Vidare finns det mig veterligen inte ens förslag i den riktningen, vilket gör allt tal om delning av "ansvar" till i bästa fall en from förhoppning. Men mera troligt är det bara ett sätt att slå blå dunster i ögonen på det svenska folket. Lugn vi behöver inte ändra den svenska migrationspolitiken, det ordnar sig när de andra EU-länderna börjar ta "ansvar"!

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
 3. Hon lämnar den post hon har och ny förslagen person är Greklands försvarsminister.

  Det är ju så att jag undrar .... :-) Å andra sidan vill ju Grekland förmodligen öppet kunna släppa igenom folk och slippa vara "första asylland" :-(

  SvaraRadera
 4. Om flyktingar är en tillgång borde vi logiskt sett se till att skapa förutsättningar för att fler människor måste fly sina hemländer.
  /Fredrik H

  SvaraRadera
 5. Svar till Fredrik H, Anonym 10 september 2014 20:17

  En fredligare variant på hur man får fart på ekonomin är genom utbytesmigration. Fördelen är att ungdomsarbetslösheten försvinner som genom ett trollslag, då de som studerar inte räknas som arbetslösa och att inga fler tillkommer på arbetsmarknaden som ökar arbetslösheten. ;-)

  MAGISK MIGRATION
  Spanien och Grekland har mycket hög ungdomsarbetslöshet, så om de byter sina arbetslösa ungdomar med varandra vilka får läsa grekiska resp. spanska för invandrare i två år med betalning så inträffar den m a g i s k a migrationseffekten och allt löser sig? Eller måste de ta in lågutbildade migranter från u-länder för att de dynamiska effekterna skall infinna sig? Duger inte européiska migranter i Europa längre? Det gick ju bra med italienare och jugoslaver på 50-, 60- och 70-talen i Sverige.

  kung_och_fosterland

  SvaraRadera
 6. Glädjande nog är GP på fallrepet
  http://www.dn.se/ekonomi/familjen-hjorne-tvingas-salja-paradvaning/
  Snart måste dessa ödlor (minns "V") hålla tillgodo med Fria Tider o liknande alternativ media för att komma ut med sina suspekta böjelser

  SvaraRadera