söndag 28 september 2014

Front National tar sina första platser i Senaten


Palais du Luxembourg, säte för Frankrikes senat

Idag erövrade Front National sina första två mandat i Frankrikes parlamentariska överhus, Senaten. Då franska val inte är proportionella, utan sker i majoritetsval i två omgångar, missgynnas partiet ständigt i allt från kommunalval till val till Nationalförsamlingen. Undantaget är Europavalet, som är proportionellt och där Front National följaktligen blev största parti och erhöll 24,9%.

Senatorerna väljs inte i direkta val, utan av ett elektorskollegium i varje departement, sammansatt av parlamentsledamöter, regionråd och kommunalråd. Front Nationals inträde i Senaten är alltså ett resultat av valframgångarna i kommunalvalen i mars.


De nya FN-senatorerna David Rachline och Stéphane Ravier
representerar varsitt departement i sydöstra delen av landet;
 Var och 
Bouches-du-Rhône.

Nyvalde senatorn Stéphane Ravier, för närvarande borgmästare för Marseilles 7e sektor, kommenterar:

"Vi har blivit hörda. 120 extra röster, det är en fantastisk framgång. Det visar att efter att ha övertygat Frankrikes folk, håller vi nu på att övertyga dess representanter. Nu finns det bara en dörr kvar att öppna, den till Elysée-palatset, och det är vad vi kommer att göra 2017."

De 120 extra rösterna kommer från folkvalda som inte tillhör Front National.

Florian Phillipot, en av partiets vice-presidenter:

"Det var den sista av republikens församlingar där vi inte fanns. Denna anomali har nu åtgärdats."

Marine Le Pen:

"Det är en stor seger för FN, en fullständigt historisk seger. Det finns inte längre en församling i Frankrike där FN utestängs, ingen församling där man inte ser en enda patriot. Det förebådar mycket goda lokalval framöver, med valen till departement och regioner 2015 i sikte."

Le Figaro

3 kommentarer:

 1. Såg en notering på SR:s sida om FN:s framgång varför jag genast "surfade" hit för att förhoppningsvis få läsa en kommentar från dig, Tobbe. Den fanns och med ytterligare information som inte fanns på PK-medias sajter. Tack! Gillar dina kommentarer och läser den regelbundet. Lars Carlsson

  SvaraRadera
 2. Palais du Luxembourg. Vilket fint foto. Där gick jag 1981 dagligen förbi mellan bostaden och arbetet. Roligt att Front National fått denna framgång. Jag känner mycket för Frankrike, men ändå lite mer för Nederländerna.
  Tack för din fina blogg!

  Stellan Bojerud

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas verkligen att trenden fortsätter, så att man får en fransk "Tatcher"!

  SvaraRadera